Dansk fly jagter smuglere i Middelhavet: Smadrede båd mod klipper

For anden gang inden for kort tid har dansk overvågningsfly gjort stor smuglerfangst

Se den aktionfyldte aktion her. Video: Flyvevåbnets Udsendte Challenger 604

Et dansk Challenger-fly opdagede fredag en smuglerbåd med tre ton hash på vej over Middelhavet til Europa.

Det oplyser Værnsfælles Forsvarskommando.

Flyet er på opgave for EU's grænseagentur, Frontex. Det har til opgave at overvåge Middelhavet for både med migranter og flygtninge, der forsøger at komme til Europa.

Men det holder også øje med smugleraktiviteter, og faktisk er det kun knap en uge siden, at det selvsamme fly opdagede en gummibåd på vej til Italien med et halvt ton hash.

Overvågningsbilleder fra Challenger 604 Foto: Flyvevåbnets Udsendte Challenger 604
Overvågningsbilleder fra Challenger 604 Foto: Flyvevåbnets Udsendte Challenger 604
 

Derfor kunne piloten også med det samme se, at det var værd at holde øje med den hvide motorbåd, der lå stille i havet.

- Da vi undersøgte det nærmere, viste det sig, at den havde masser af pakker på dækket. Vi kaldte den ind til vores hovedkvarter. Men i det samme satte de i gang, og så fulgte vi efter, fortæller piloten Michael til Ritzau.

- Vi fulgte den i mange timer, mens den sejlede mod øst og nordøst. Vi fulgte den hele vejen til den albanske kyst, hvor de så vælger at ramme båden ind mod klipperne og springe for livet, fortæller han videre.

Herefter tog de lokale myndigheder båden. Og da de mange pakker, som var smidt over bord fra båden, blev samlet op, stod det altså klart, at der var tale om næsten tre ton hash.

I alt varede jagten på motorbåden over 11 timer. Undervejs måtte det danske fly tanke op på en græsk ø, mens et fly fra Litauen i mellemtiden fulgte efter smuglerbåden.

- Det blev mørkt sidst på dagen, og i bælgravende mørke lå vi stadigvæk og surveillede (overvågede, red.) den, fortæller Michael, og forklarer, at det kunne lade sig gøre, fordi flyet har varmesøgende udstyr.

- Så vi kunne dirigere politibådene ind til motorbåden, forklarer Michael.

- Da de så sprang i land, kunne vi ligge og følge de her mennesker, der rendte rundt inde på land og dirigere politipatruljerne hen til dem.

Foto: Jan Sommer
Foto: Jan Sommer
 

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere