Dansk naturforsker skuddræbt i Tanzania

Svampeekspert og naturforsker, Vagn Alstrup, er blevet dræbt under et røveri i Tanzania.

Vagn Alstrup var en anerkendt forsker og svampeekspert. For en lille uge siden blev han skuddræbt i Tanzania (Foto: Linda Kjær-Thomsen)
Vagn Alstrup var en anerkendt forsker og svampeekspert. For en lille uge siden blev han skuddræbt i Tanzania (Foto: Linda Kjær-Thomsen)

Den 71-årige naturforsker og svampeekspert Vagn Alstrup er blevet skuddræbt i Tanzania.

Det bekræfter flere pårørende over for Ekstra Bladet.

Ifølge Ekstra Bladets oplysninger er danskeren blevet skudt i forbindelse med et røveri, hvor også hans afrikanske kone skulle være blevet såret. Men hun har efter sigende overlevet det voldsomme røveri.

Vagn Alstrup var en anerkendt såkaldt lichenolog, der har specielle i lav (en svampeart red.), og har blandt andet forsket for Københavns Universitet i faget. Derudover har han skrevet en række bøger om emnet.

Inden sin død var han bosat i Tanzania sammen med sin hustru, og han betragtede det ifølge Ekstra Bladets oplysninger som sit andet hjem.

Udenrigsministeriet kan bekræft, at en dansk mand er blevet dræbt i Tanzania, men de ønsker ikke at forholde sig til oplysninger om, hvordan drabet er sket.

- Vi kan bekræfte, at en dansker er blevet dræbt i Tanzania. Vi har tavshedspligt i personsager, og kan derfor ikke fortælle yderligere om sagen, oplyser Udenrigsministeriets Borgerservice.

Se også: Dansk mand dræbt i Afrika

Et vidende menneske
På forummet 'Fugle og Natur' har flere af Vagn Alstrups bekendte skrevet et par mindeord om den dræbte.

- Det var med bestyrtelse og stor sorg, at jeg for et par dage siden fik besked om, at Vagn Alstrup i den forgangne uge er afgået ved døden. Vagn var en yderst kompetent lichenolog, der såvel i felten som i laboratoriet var på hjemmebane.

- Personligt vil jeg også huske de stunder, hvor Vagn gav sig tid til "samtaler på tomandshånd" og for at han åbnede for den chance det var for min kone og jeg i sommeren 2014 at være en del af et privat rejseselskab, der i tre uger rejste rundt i hans andet hjemland, Tanzania. Tankerne går til Vagns efterladte kone og til Vagns nærmeste familie, skriver Lars Jørgen Grønbjerg,

Også Vagns ven, Ole B. Lyshede, udtrykker sin sorg på sitet.

- Vagn var for mig en trofast ven gennem 25 år. Han vil blive savnet meget, skriver Ole B. Lyshede

Derudover har også en tredje af Vagns bekendte skrevet et par pæne om Vagn Alstrup.

- Vagn har beriget mit liv , med hans store viden og som det fine og hjælpsomme menneske han var. Det er et stort tab, at han ikke er her mere. Jeg er dybt berørt og sorgfuld, skriver en kvindelig bruger.

Drabet er angiveligt sket for en uge siden, men det er fortsat uklart, om politiet i Tanzania har anholdt nogen gerningsmand. De pårørende er ifølge Udenrigsministeriet blevet underrettet.