Dansk politi med i kæmpe aktion: 150.000 mistænkt

Seks danskere er blevet sigtet i en kæmpe sag, hvor 150.000 mennesker er mistænkt for at have bestilt fire millioner cyberangreb

Ved du noget?

Tip os på sms 1224 (alm. sms-takst), eller send en mail til 1224@eb.dk. Du kan også vælge at udfylde formularen herunder.

I Danmark er seks personer blevet anholdt og sigtet for deres rolle i en kæmpe aktion på tværs af 20 forskellige lande.

Det oplyser Europol i en pressemeddelelse.

Den europæiske politienhed, Europol, beskriver, hvordan de har slået til mod ´Webstresser.org, der indtil sidens lukning verdens største af sin slags

I alt er 150.000 mennesker mistænkt for at have bestilt sammenlagt fire millioner angreb.

I pressemeddelelsen oplyser Europol, at de 20 involverede nationer i Operation Power Off er: Belgien, Kroatien, Danmark, Estland, Frankrig, Tyskland, Grækenland, Ungarn, Irland, Litauen, Portugal, Rumænien, Sverige, Slovenien, Australien, Colombia, Serbien, Schweiz, Norge og USA.

Og det bekræfter leder af Nationalt Cyber Crime Center i Danmark, Claus Birkelyng, over for DR.

- I forbindelse med efterforskningen har man identificeret 12 til 15 interessante IP-adresser i Danmark, hvor dansk politi har fundet ud af, hvem der gemmer sig bag. Sagerne er så blevet sendt ud til de forskellige politikredse, hvor man indtil videre har sigtet seks personer, siger Claus Birkelyng til DR.

Derudover har politiet også fundet frem til flere mindreårige, der haft haft besøg af politiet.

Det er ikke oplyst, hvor meget cyberangrebene har kostet for de sigtede, men ifølge lederen er der tale om et beskedent beløb. De seks danskere er sigtede for at overtræde straffelovens paragraf 293 stk. 2.

'Den, der uberettiget hindrer en anden i helt eller delvis at råde over ting, straffes med bøde eller fængsel indtil 1 år. Straffen kan stige til fængsel i 2 år, hvor der er tale om overtrædelser af mere systematisk eller organiseret karakter, eller der i øvrigt foreligger særligt skærpende omstændigheder.'

FAKTA: Om Operation Power OF

I starten af 2018 beslaglagde hollandsk politi en mængde data fra den server, som blev brugte til at hoste Webstresser. Verdens - på det tidspunkt - største side af sin slags. 

Serverens database indeholdt bl.a. detaljer om brugere verden over, der havde købt Ddos-angreb via siden. I april 2018 blev bagmændene bag Webstresser anholdt, og siden blev lukket ned. Nedlukningen har ført til en fald i Ddos-angreb på 60 %. Anholdelsen af bagmændene og nedlukningen af siden var første del af Operation Power OFF.

Første del af Operation Power OFF gav således myndighederne detaljer på de ca. 151.000 brugere af Webstresser.org. Anden del af Operation Power OFF, som er blevet gennemført i januar 2019, har derfor haft fokus på at spore og retsforfølge personer, der har bestilt Ddos-angreb via Webstresser.

Anden del af Operation Power OFF har ført til seks sigtelser og en række bekymringssamtaler. Deltagende politikredse tæller Fyn, København, Midt- og Vestjylland, Midt- og Vestsjælland, Nordjylland, Nordsjælland, Syd- og Sønderjylland, Sydsjælland og Lolland-Falster og Sydøstjylland

Udover Danmark har følgende lande deltaget i denne del af aktionen: Holland, Belgien, Kroatien, Estland, Frankrig, Tyskland, Grækenland, Irland, England, Litauen, Romænien, Slovenien, Sverige, Australien, Columbia, Serbien, Schweiz, Norge og USA.

Udover at spore brugerne af siden, har politiet også et generelt intensiveret fokus på Ddos-angreb.