Danske frivillige sigtet for menneskesmugling på Lesbos

Ifølge organisationen prøvede de blot at hjælpe nogle synkende bådflygtninge i land

Mo Abbassi (tv) og Salam Aldeen blev i går anholdt for menneskesmugleri, efter de ifølge organisationen team Humanity hjalp en synkende flygtningebåd. Foto: Team Humanity
Mo Abbassi (tv) og Salam Aldeen blev i går anholdt for menneskesmugleri, efter de ifølge organisationen team Humanity hjalp en synkende flygtningebåd. Foto: Team Humanity

I går blev to danske frivillige nødhjælpsarbejdere anholdt og sigtet af græsk politi for at smugle flygtninge ind i Grækenland på den græske ø Lesbos. Det oplyser organisationen Team Humanity over for Information. De kan risikere fire års fængsel, hvis de bliver dømt.

Organisationens formand Walle El Ghorba fortæller til avisen, at de to danskere, der er stiftere af organisationen, lige nu sidder og venter på at blive stillet for en dommer.

De to mænd ved navn Mo Abbassi og Salam Aldeen kommer fra København og er henholdsvis 26 og 33 år gamle.

Over for Information forklarer formanden, at de to mænd forsøgte at hjælpe nogle bådflygtninge, der var ved at synke i det Ægæiske Hav.

Først kontaktede de kystvagten, som ikke dukkede op, og efter halvanden time hjalp de selv flygtningene i land. Da de var kommet ind til kysten, kontaktede de igen kystvagten, som i stedet valgte at anholde de to danske mænd samt tre spanske frivillige, som også havde deltaget i aktionen.

Fuldstændig grotesk
Salam Aldeens lillebror, 31-årige Samer Aldeen, fik beskeden om sin brors anholdelse i går og er forfærdet over sigtelsen.

- Jeg synes, det er fuldstændig grotesk. De er frivillige folk, der tager ned for at hjælpe mennesker, siger lillebroren til Ekstra Bladet.

Mirlinda Arisi er teamleder i organisationen og befinder sig lige nu nede på Lesbos, hvor situationen er lettere kaotisk.

- Da de kom i land blev de ved med at sige, at de ikke havde gjort noget forkert. Så fik de håndjern på, og det var meget mærkeligt at se. Det er ikke noget, vi har været ude for før. Vores folk har bare prøvet at samle sig sammen og tage det med ro i stedet for at gå helt amok, siger hun til Ekstra Bladet.

Mirlinda Arisi fortæller, at hun ikke selv har oplevet problemer med det græske politi, men at de stadig er blevet lidt hårdere.

- De holder mere øje med os, og selvom vi har tilladelse til at være her, så kan de godt være strenge.

48 timer til at modbevise
Team Humanity udtrykker deres vrede over anholdelsen på deres facebookside:

- At bruge magt på så afskyelig en måde og så overfor uskyldige mennesker, er en af grundene til, at vi startede det her arbejde. For at hjælpe med at servere retfærdighed og sikkerhed, og kæmpe imod uret og ondt. Men direkte frihedsberøvelse af vores medlemmer, er et angreb og på ingen måder noget vi vil acceptere eller finde os i, skriver organisationen.

De to mænd har nu 48 timer til at bevise, at de ikke er menneskesmuglere, fortæller Team Humanity.

Udenrigsministeriets borgerservice bekræfter over for Information, at to personer er blevet anholdt på Lesbos, og at ambassaden i Athen yder sædvanlig konsulær bistand.

Udenrigsministeriet kan ikke bidrage med yderlige oplysninger på grund af tavshedspligt. Men borgerservice oplyser, at de anholdtes pårørende er underrettet, skriver Information.

1 af 2 To danskere er sigtet for menneskesmugling på den græske ferieø (Foto: Polfoto)
2 af 2 Mo Abbassi (tv) og Salam Aldeen blev i går anholdt for menneskesmugleri, efter de ifølge organisationen team Humanity hjalp en synkende flygtningebåd. Foto: Team Humanity
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere