Dansker tæt på katastrofen: Var få sekunder væk fra to sprængte glasdøre

Danskere, som Ekstra Bladet har talt med, forlader Tianjin-provinsen efter gårsdagens eksplosioner

Se de utrolige billeder af ødelæggelserne efter eksplosionerne her. (Video: AP)

Mens de kinesiske myndigheder har travlt med at få kontrol over situationen i Tianjin-provinsen ovenpå gårsdagens voldsomme eksplosioner, der har kostet mindst 50 mennesker livet, er danskere, som Ekstra Bladet har været i kontakt med, ved at forberede sig på at forlade området.

Carsten Sørensen, som arbejder i Tianjin-provinsen, boede på et hotel ti kilometer fra eksplosions-punktet, men var kun få sekunder fra at blive fanget mellem to sprængte glasdøre.

- Vi var lige kommet ind på hotellet, da hele bygningen rystede og hoteldørene sprang. Havde vi stået ti sekunder længere udenfor, havde vi stået lige mellem to glasdøre, og det er ubehageligt at tænke på, hvad der så kunne være sket, siger han til Ekstra Bladet.

Hoteldøren som sprængte få sekunder efter at Carsten Sørensen og hans kæreste var kommet tilbage til hotellet. (Foto: Privat)
Hoteldøren som sprængte få sekunder efter at Carsten Sørensen og hans kæreste var kommet tilbage til hotellet. (Foto: Privat)

Troede at det var et jordskælv
En brand i et varehus var skyld i eksplosionen, der var så kraftig, at de kinesiske myndigheder registrerede det som et jordskælv, skriver BBC.

Stefan Andersen oplevede eksplosionen på tæt hold, da trykbølger smadrede vinduerne i hans lejlighed, mens han lå og sov.

- Vi skyndte os at pakke vores kufferter og tog hen til mit kontor, som ligger 500 meter fra lejligheden. Hele facaden var sprængt af bygningen, hvor mit kontor ligger, så man kunne gå lige ind, siger han til Ekstra Bladet.

Stefan Andersen har forladt byen og opholder sig nu hos en ven, og han er allerede ved at forberede sig på, at han ikke skal tilbage til Tianjin.

- Jeg arbejder for en virksomhed, som også har kontorer andre steder i Kina, så jeg rejser videre allerede på søndag, siger han.

Sort røg hænger over byen
Carsten Sørensen og hans kæreste valgte torsdag morgen at tage væk fra hotellet, fordi de er nervøse for, at den røg, som stadig stiger op fra området, er giftig. Flere medier har advaret om faren for giftig røg, og den kinesiske regering har sat 200 specialtropper ind for at inddæmme og bekæmpe røgen, skriver det kinesiske medie China Xinhua News på twitter.

- Indtil nu er luften ok, hvor vores hotel ligger. Men vores plan er, at vi tager videre til Beijing, siger Carsten Sørensen til Ekstra Bladet.

Dødstallet stiger
Indtil nu lyder meldingerne fra området, at over 700 er såret og over 50 er døde, men tallet stiger fortsat, fordi det ikke er lykkedes at slukke alle brande omkring sprængstedet endnu. Flere brandbiler er gået til, og 12 brandmænd er omkommet i redningsarbejdet.

Det danske udenrigsministerium oplyser, at der er 57 danskere i området, men at ingen af dem er blandt de tilskadekomne.

De kinesiske myndigheder har ikke meldt ud, hvad der forårsagede branden, som førte til den voldsomme eksplosion, eller hvad det var, der eksploderede.

1 af 4 Kaos foran Stefan Andersens lejlighed lige efter eksplosionen. (Foto: Privat)
2 af 4 Eksplosionen startede mange brande i området omkring (Foto: Privatfoto)
3 af 4 Hoteldøren som sprængte få sekunder efter at Carsten Sørensen og hans kæreste var kommet tilbage til hotellet. (Foto: Privat)
4 af 4 Hoteldøren som sprængte få sekunder efter at Carsten Sørensen og hans kæreste var kommet tilbage til hotellet. (Foto: Privat)