Danskere anholdt i spansk gangster-paradis

Mistænkt: Varetægtsfængslet i stor sag om hash og narko

To danskere sidder varetægtsfængslet i ferieparadis mistænkt i større sag om organiseret kriminalitet. (Arkivfoto: Linda Johansen)
To danskere sidder varetægtsfængslet i ferieparadis mistænkt i større sag om organiseret kriminalitet. (Arkivfoto: Linda Johansen)

To danske statsborger har siden juli siddet varetægtsfængslet på den spanske solkyst, hvor de sættes i forbindelse med en større sag om organiseret kriminalitet.

Det erfarer Ekstra Bladet fra kilder med indsigt i sagen.

De to var blandt mindst 20 anholdte, da spanske myndigheder slog til i en større, koordineret aktion rettet mod organiseret kriminalitet med rod i området omkring Marbella på Spaniens sydligste Middelhavskyst.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra de spanske myndigheder. Og da det er en spansk sag, har danske myndigheder ingen kommentarer til sagen.

- Vi er bekendte med, at et par danskere er anholdt. Ellers har vi ikke noget at sige til den sag, siger Tormod Christensen, vicepolitiinspektør, Rigspolitiets Nationale Efterforskningscenter (NEC).

De to mænd – en dansk-spanier og en dansk-polsk mand – mistænkes for at være bagmænd i en liga, der fra omtalte område organiserede smugling videre op i Europa med blandt andet Danmark som slutmål. Dansk-polakken mistænkes at være hovedmanden, mens dansk-spanieren menes at være hans højre hånd. Og ligaen menes at have håndteret både hash og kokain.

Kriminelle indvandrere
Ifølge Ekstra Bladets oplysninger trækker den danske del af den store spanske politisag blandt andet tråde til det kriminelle indvandrermiljø på indre Nørrebro, der i mange år har været central hjørnesten, når det gælder indsmugling og videredistribution af især hash.

Når først hashen er ankommet fra Marokko til Spanien, betragtes det som alle mulige andre varer. Den videre smugling af både hash og kokain foregår via de samme rutenet, hvor stofferne læsses på en lastbil og derefter køres til bestemmelsesstedet, der eventuelt kan være Danmark.

Polske chauffører står for en god del af fragttransport internt i Europa. Det gælder ved transport af lovligt gods – og det ulovlige.

De åbne grænser uden synderlig kontrol gør det ganske nemt at flytte smuglergodset rundt. Ved hash er der ofte tale om flere hundrede kilo eller mere. Det viser danske retssager om indsmugling af hash, hvor politiet har slået til mod forskellige smugler-ligaer.

Her viser det generelle billede, hvordan hashen køres til Danmark i lastbilerne, og fremme ved målet – oftest lader og garager rundt om på Sjælland – læsses det om i mindre portioner. Via to-tre mellemstationer, hvor det igen bliver delt op i mindre portioner, ender det derefter på markedet. Hvad enten det er Christrianias Pusher Street, hashklubber eller parkerne, hvor pusherne hænger ud og sælger.