Depression drev tobaksarving til svindel

Niels Færch var dybt deprimeret, da han anmeldte sig selv for dokumentfalsk og momssvindel. Dom i langtrukken sag endelig faldet

Niels Færch ventes at tilstå at have snydt det offentlige for 4,7 millioner kroner. I 2013 gik han konkurs med en gæld til Vestjysk Bank på over 200 millioner. Foto: Martin Damgaard
Niels Færch ventes at tilstå at have snydt det offentlige for 4,7 millioner kroner. I 2013 gik han konkurs med en gæld til Vestjysk Bank på over 200 millioner. Foto: Martin Damgaard

RETTEN I AALBORG (Ekstra Bladet): Et depressivt sammenbrud i julen 2012 drev tobaksarvingen Niels Færch til at anmelde sig selv for forsøg på dokumentfalsk og momsfusk.

Det forklarede den 64-årige tidligere ejendomsinvestor under et blot to timer langt retsmøde ved retten i Aalborg, der endte med en dom på et år seks måneders betinget fængsel.

Anklagemyndigheden havde ellers forud for sagen lagt op til ubetinget frihedsberøvelse.

Momsunddragelsen beløber sig til over 4,6 mio. kr., og tilståelsessagen har været usædvanlige fire år undervejs.

Se også: Voldsdømt tobaksarving kræves fængslet

Netop den lange sagsbehandlingstid var gennemgående i både anklagers og forsvarer Henrik Stagetorns procedurer. Begge argumenterede for, at den fallerede ejendomsspekulant skulle have rabat for den lange ventetid. Dertil kom strafnedsættelse på grund af den usædvanlige selvanmeldelse, fuld tilståelse samt det forhold, at den nu dømte ikke havde beriget sig med momssvindlen.

Det skyldes, at pengene fra Niels Færchs ejendomsfusk havnede i bankernes kasser og ikke hans egne lommer. Og som den konkursramte selv udtrykte det, havde han ikke hørt fra nogen kurator, der ville sende penge i hans retning.

– Jeg har ikke noget til gode, sagde Niels Færch.

Ud over den betingede fængselsstraf med en prøvetid på et år skal Niels Færch betale en bøde på godt 2,3 mio. kroner samt 4,6 mio. kroner til Skat. Dertil kommer sagens omkostninger.

Niels Færch modtog dommen med det samme, oplyste hans advokat Henrik Stagetorn, og dermed bliver der altså ikke tale om anke til landsretten.

Ud over sagens parter og pressen var Niels Færchs søster Lone Færch til stede i retten. Ingen af de to søskende ønskede at kommentere dommen over for Ekstra Bladet.

Mest læste
Seneste
Mest læste
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen