Derfor døde 270 i dæmningskollaps

270 mennesker blev dræbt eller er savnet efter en dæmning kollapsede i Minas Gerais i Brasilien

Da en dæmning i januar kollapsede i delstaten Minas Gerais i Brasilien slap den 12 millioner kubikmeter slam ud på et område på 290 hektar. 270 mennesker døde eller er ikke blevet set siden.

Forud for ulykken tilbageholdt selskabet Vale, der drev dæmningen, faresignaler fra myndighederne. Det har Mineralstyrelsen i Brasilien, ANM, konkluderet i en rapport, der er lagt frem tirsdag.

Mennesker og huse er begravet under de mange tons mudder fra første dæmnings-kollaps. Foto: Mauro Pimentel/Ritzau Scanpix Krig & katastrofer Ny katastrofe lurer

- Hvis ANM havde fået korrekte informationer, kunne styrelsen have taget forbyggende handlinger og tvunget selskabet (Vale) til at skride til handling og undgå denne katastrofe, skriver ANM i en udtalelse.

Vale er allerede blevet idømt at betale 19 milliarder kroner i erstatninger. Men ANM's fund vil nu blive sendt til en anklager, der skal undersøge, om yderligere krav skal rejses, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Redningsarbejdere har bjærget 58 omkomne i Brasilien. Foto: AP Krig & katastrofer Dødstallet stiger efter dæmningskollaps

Rapporten fra ANM kommer på fireårsdagen for et andet kollaps af en dæmning drevet af Vale. Dengang døde 19 mennesker, da en dæmning et andet sted i Minas Gerais, lækkede giftigt spildevand ned i et dalområde og ud i Atlanterhavet.

Foto Alt rystede og jeg så kæmpe træer og mennesker som bare forsvandt under muddermasserne