Desperado dømt for skud og bilrøverier: Gav fingeren til nævninge

Politi og helikoptere jagede i mere end 10 timer en 51-årig mand. Nu er han dømt for at have skudt sin kammerat, skudt mod politiet, begået to hjemmerøverier og at have stjålet syv biler

Politiet jagtede hjemmerøveren over store dele af Sjælland. Foto: Per Rasmussen
Politiet jagtede hjemmerøveren over store dele af Sjælland. Foto: Per Rasmussen

Der kommer til at gå mange år, før den 51-årig gerningsmand, der blev jaget i 10 timer lang menneskejagt, igen kan kalde sig en fri mand.

Både dommere og nævninger ved Retten i Næstved er nemlig enige om, at han skal straffes med fængsel i ti år for en meget lang række forbrydelser, som blev begået under en flugt fra politiet 16. september sidste år.

Politiet fik sporet den 51-årige til Amager, hvor han blev anholdt ved den Kia Rio, som han, ifølge tiltalen, tog under et hjemmerøveri i Tureby. Privatfoto 112 Bevæbnet jagtet på Sjælland: Overfaldt 18 mennesker - Indsatsstyrke og helikopter sat ind

Da manden blev kendt skyldig, gav han de seks nævninger fingeren og sagde, at dommen er til grin.

Manden blev kendt skyldig i 43 af 46 forhold. De 40 af dem samlede han sammen i forbindelse med flugten.

Anklager Skipper Pelle Falsled er tilfreds med tirsdagens dom, selv om han havde krævet 12 års fængsel.

- Jeg er tilfreds med udmålingen. Der er mange mennesker, som har fået en voldsom og alvorlig oplevelse, og jeg er tilfreds med, at retten mener, at der er tale om meget alvorlig kriminalitet, siger anklageren.

Dog blev den 51-årige frifundet for tre forhold: At stjæle en Samsung Galaxy, at have været i besiddelse af en strømpistol samt at have forsøgt at true sig til et sæt bilnøgler. Umiddelbart efter han havde forsøgt at true sig til bilnøglerne med et baseballbat og ordene 'Giv mig bilnøglerne' prøvede han igen med ordene 'Jeg vil have dine bilnøgler'. Det andet forsøg blev han fundet skyldig i.

Nægtede menneskejagt
Ifølge anklageskriftet skulle den 51-årige have skudt en 32-årig mand i begge ben, sat ild til hans hus og have afpresset både ham og hans mor. Ligeledes skød han efter politiet, hvorefter han flygtede og under flugten begik to hjemmerøverier og røvede syv flugtbiler, inden han blev anholdt på Amager.

Da han afgav forklaring i retten nægtede han dog, at hjemmerøverierne og flugten overhovedet skulle være fundet sted. Han erkendte, at han var kommet op og toppes med den 32-årige, og at en pumpgun kunne været gået af.

Efter klammeriet mellem de to var han - efter egen forklaring - flygtet fra stedet og havde mødtes med en anden mand. Han ville ikke fortælle mere om den anden mands identitet, men han skulle have fået nøglerne til den anden mands bil og herefter forklarede han, at han var kørt ud til en strand.

Flere timer efter skulle den anden mand været kommet, hvorefter de to byttede biler, så den 51-årige fik en Kia Rio.

Herfra forklarede han selv, at han var kørt på loppemarked og havde købt et litografi og nogle skeer til at lave coke. Til sidst kørte han til Amager, hvor han blev anholdt af politiet.

Politiet jagtede hjemmerøveren over store dele af Sjælland. Foto: Per Rasmussen 112 Tiltalt for skud og syv biltyverier: - Jeg kan ikke huske halvdelen af weekenden

Den dømte har tidligere forklaret i rettten, at han ’helt væk’ kokain og fentanyl den pågældende dag.

Det er langt fra første gang, at manden skal i fængsel. Den 51-årige har begået kriminalitet det meste af sit liv og har samlet siddet i fængsel i omkring 20 år - blandt andet for en lang række bankrøverier.

Den dømte har besluttet at anke dommen til frifindelse, og retten har udstrakt navneforbuddet.

Her er den vilde flugt fra politiet

Forløbet begynder omkring klokken ni om morgenen på en vens bopæl, hvor den dømte har overnattet. Her truer han vennen med en pumpgun, da han ikke ville medvirke til et røveri med ordene: "Så kan jeg lige så godt skyde dig".

Så finder den 51-årige en kniv frem, som han bruger til at true vennen til at skaffe nogle penge. Af frygt for sit liv ringer vennen til sin mor og beder hende om at komme med penge.

Vennen prøver derefter at flygte. Men den 51-årige affyrer flere gange pumpgun'en, og vennen rammes af hagl i begge ben og i armen.

Herefter truer han vennen ind i huset igen, hvor han med et baseballbat slår hul i kammeratens hoved. Under tumulten lykkes det vennen at flygte i sikkerhed hos en genbo. Den 51-årige bliver i huset, hvor han antænder ild flere steder.

Mens røgen siver ud ad hoveddøren, ankommer vennens mor. Den dømte overfalder hende, hiver hende i håret og truer hende på livet, men det lykkes kvinden at flygte. Da politiet når frem, truer han to betjente med en pistol, inden han indleder flugten ved at gå over til naboen.

Naboen har gæster på besøg og sidder ved kaffebordet, da den 51-årige braser ind og råber "Hit med nøglerne til bilen".

Han kører i den røvede bil fra Vejlø til Tappernøje, hvor han begår indbrud i et hus. Her truer han med en pistol en højgravid til at udlevere nøglerne til hendes bil.

På vej ud af gårdspladsen kommer den gravides kæreste og en ven hjem. Den 51-årige stiger ud, slår på bilen med en økse og truer med pistolen. De to mænd flygter fra stedet, så han røver i stedet for den gravide kærestes bil og fortsætter.

Han kommer dog ikke langt, før han standser en varevogn. Her bruger han igen øksen som våben, da han slår den ned i kølerhjelmen på varevognen. Manden i varevognen formår at slippe væk, og tiltalte fortsætter sin flugt i bil. Derefter når han til Fakse, hvor han igen forsøger at røve en bilist, som dog kommer væk til fods.

Cirka en halv time senere dukker han op på en adresse i Fakse, hvor han bryder ind i en bolig og truer en kvinde til at udlevere nøglerne til en bil.

En halv time senere dukker han op i Haslev. Undervejs har han igen forsøgt at røve en bil. Derefter stopper han endnu en bil, smadrer ruden med sin pistol og truer sig til at overtage den.

20 minutter senere dukker han op nord for Haslev, hvor han bevæbnet med et koben og baseballbat truer en bilist til at overlevere en bil med ordene "Jeg skal have de bilnøgler, ellers slår jeg dig ihjel".

12 minutter senere - klokken 12.31 - røver han den syvende og sidste bil. Han begår et hjemmerøveri i Tureby, hvor han truer sig til en kvindes bilnøgler og taske.

Fra 12.31 får politiet ikke flere anmeldelser om flugten, og W. bliver anholdt klokken 20.52 på Amager.

Under transporten til Næstved truer han to betjente: "Jeg har gået til skydning i ni år, så bare vent", og "Jeres skudsikre veste kan ikke hjælpe jer".

Kilde: Anklageskrift, vidneudsagn i retten.