Det glemte sexmord: Pias drabsmand aldrig fundet

Pia Susi Pedersen døde 49 døgn efter at være mishandlet halvt ihjel i 1988. Mange år senere er drabet glemt og gemt af vejen i Rigsarkivet som et uopklaret drabsforsøg

Kendte du Pia Susi Pedersen? Den 24-årige gadeprostituerede (det er ikke hende på fotografiet herover) blev mishandlet halvt ihjel 22. september 1988 og blev fundet hårdt kvæstet i Søndermarken på Frederiksberg. 49 døgn senere døde hun uden at være kommet til bevidsthed. Det er aldrig lykkedes politiet at opklare drabssagen. (Foto: Kristian Djurhuus).
Kendte du Pia Susi Pedersen? Den 24-årige gadeprostituerede (det er ikke hende på fotografiet herover) blev mishandlet halvt ihjel 22. september 1988 og blev fundet hårdt kvæstet i Søndermarken på Frederiksberg. 49 døgn senere døde hun uden at være kommet til bevidsthed. Det er aldrig lykkedes politiet at opklare drabssagen. (Foto: Kristian Djurhuus).

På de gadeprostitueredes mødested Reden kan ingen huske Pia Susi Pedersen.

Der er kun skrevet to korte nyhedsartikler om den 24-årige gadeprostitueredes død i 1988, og politiets drabsafdeling skulle have EKSTRA’s og Rigsarkivets hjælp til at opspore politiets arkivmateriale om den uopklarede drabssag.

Der er en regel i retsplejeloven om, at drabssager aldrig falder for en forældelsesfrist i Danmark. EKSTRA henvendte sig derfor til politiet om sagen i forsommeren, og i august meldte Hans Erik Raben, leder af drabssektionen hos Københavns Politi, tilbage, at han ikke kunne finde sagsakterne.

- Det er der ikke noget odiøst i. Sagen blev sendt til Rigsarkivet i forbindelse med politireformen, hvor Frederiksberg Politi blev lagt ind under Københavns Politi, og det var travlhed, der gjorde, at vi ikke lige prioriterede din henvendelse. Det havde selvfølgelig været en anden sag, hvis vi havde fået en afgørende oplysning, siger Hans Erik Raben.

De kaldte hende 'P'
På nettet er der kun en kort registrering af drabet. Ingen pårørende. Ingen billeder. Ingen dødsannonce i de landsdækkende dagblade. Ingen mindeord. Ingenting.

- Jeg kan godt huske det drab, men ikke Pia Susi. Jeg ved kun, hun havde sin gang hos os, siger Redens pensionerede leder Dorit Otzen.

De sexsælgere, EKSTRA har været i kontakt med, husker heller ikke ’P’. Det var hendes øgenavn på Vesterbro.

En af de efterforskere, som var inde i morderjagten dengang, husker sagen, men ikke ofret eller hendes familie. Politimanden vil ikke udtale sig. Han kan dog afsløre, at den hårdt sårede kvinde var så svag efter overfaldet, at en læge nægtede at undersøge hende i fuldt omfang af frygt for, at hun ville dø.

Uhyrlig mishandling
Pia Susi Pedersen er det glemte offer i rækken af uopklarede drab på prostituerede i Danmark.

Efter en uhyrlig mishandling blev hun 22. september 1988 klokken 4.35 fundet døende og skjult under en bøgegren i parken Søndermarken på Frederiksberg.

Ofrets kranium var revnet efter slag, og hun havde sår i baghovedet og halsmærker efter kvælningsforsøg. Pia Susi Pedersen kom aldrig til bevidsthed, før hun døde på Rigshospitalet 49 døgn senere. En overgang begyndte hun at trække vejret selv, men en lungebetændelse gjorde det endegyldigt af med hende.

’Havde hun overlevet, var hendes liv blevet forfærdeligt. Hun ville aldrig blive menneske igen’, erklærede kriminalkommissær K.O. Bennekou i Ekstra Bladet og erkendte i samme artikel, at han var ’på bar bund’.

Det er politiet stadigvæk.

Samlet op af tre mænd
Der var ellers en del spor at gå efter i 1988. I Ekstra Bladet kom det frem, at vidner før drabet havde set Pia Susi Pedersen blive samlet op af tre udenlandske mænd i en blålig Lada ved Halmtorvet på Vesterbro. De kørte med retning mod det kvarter, hvor Pia Susi Pedersen blev fundet døende to timer senere.

En af mændene bar bermuda-shorts. Politiet er aldrig lykkedes med at opspore de tre mænd.

En 40-årig familiefar fra Københavns vestegn blev på drabsnatten standset af en patrulje i kvarteret omkring Søndermarken. Manden udviste en mærkelig adfærd, og han kunne ikke give ’en tilfredsstillende forklaring’. Dagbladet Politiken noterede sig, at han var sigtet i sagen. Men videre kom det ikke.

Overfald greb om sig
EKSTRA erfarer, at det efter politiets opfattelse næppe var meningen, at Pia Susi Pedersen skulle dø, men at der var tale om et overfald, der greb om sig.

Kvinden var kendt for at have en hård profil over for kunderne, og før sagen blev lagt til side, konstaterede efterforskerne, at hun muligvis blev offer for en strid om sexbetaling.

Det har ikke været muligt at opspore familiemedlemmer til Pia Susi Pedersen eller venner og kolleger, som kan huske hende.

Læs hele temaet om uopklarede drab på prostituerede i Søndagsmagasinet EKSTRA i dagens udgave af Ekstra Bladets papiravis.

TIP OS:

Har du yderligere informationer om Pia Susi Pedersens liv og død eller kendskab til folk, der kendte hende, kan du i al fortrolighed henvende dig til journalist Torsten Ruus, Ekstra Bladets søndagsmagasin EKSTRA. Mail: ruus@eb.dk. Telefon: 33111313.