Det sker der bag Pusher Streets afspærring

Kun beboere bliver lukket ind bag afspærringen på Christiania

Pusher Street dagen efter afspærringen. Med kameraet ind over hegnet tog Ekstra Bladets fotograf dette billede.
Pusher Street dagen efter afspærringen. Med kameraet ind over hegnet tog Ekstra Bladets fotograf dette billede.

Høje stålhegn og sort lærredsstof omkranser fortsat Pusher Street på Christiania. Gaden ligger stort set øde hen, og i hvert fald den åbenlyse hashhandel er suspenderet.

Det kan Ekstra Bladets udsendte konstatere under et besøg på fristaden onsdag.

I den ene ende af Pusher Street har 10-11 christianitter i havestole taget opstilling i rundkreds foran hegnet. Humøret er højt under den varme sol, hvor der også er tid til at spille stangtennis, men ingen af dem vil sige noget til pressen.

De henviser i stedet til den pressemeddelelse, som fristaden i går udsendte og kan i øvrigt slet ikke forstå, at vi har interesse i begivenhederne ved 'deres hjem'.

Sådan skriver Christiania i pressemeddelelse 23. maj:

'Christiania skal være en fristad for kærlighed, mangfoldighed, natur og kultur.

Det er den atmosfære der skaber en fristad med plads til alle, og det er selvfølgelig meget vigtigt for Christiania.

Desværre har udviklingen omkring Pusher Street bidraget til at skabe et andet billede af Christiania, og det vil vi ikke acceptere.

Situationen kalder på omtanke og eftertanke, hvorfor vi altså nu har valgt selv at sætte aktiviteterne på pause, så vi kan få arbejdsro til en omstrukturering af forholdene omkring Pusher Street. Uanset at vi må anerkende, at vi har at gøre med nogle problemstillinger, som det civile Christiania ikke kan løse.

Denne pause er ikke en løsning, men et signal om at situationen er uholdbar.

Forhåbentlig giver denne aktion også myndighederne mulighed for at gentænke deres strategi, der på det seneste har medført en række af voldsomme overgreb på gæster og christianitter.

Christiania ønsker en langsigtet løsning for Pusher Street, som ikke er båret af en ulige kamp mellem Christiania og udefrakommende interesser.'

Kun beboere bliver lukket ind bag hegnet, hvor man kan høre hamren, banken og borelyde. Gennem små huller i det sorte stof kan vi se, at gaden stort set er tom. En mand er i gang med at gøre rent med en højtryksrenser.

Dette skilt møder gæster, der vil ind på Pusher Street. Foto: Ekstra Bladet
Dette skilt møder gæster, der vil ind på Pusher Street. Foto: Ekstra Bladet
 

Selvom det ikke skrives direkte i pressemeddelelsen, så ligger det mellem linjerne, at netop organiserede kriminelle grupperingers interesse for hashgaden har vakt bekymring og er en af de væsentlige grunde til blokaden.

Dette faktum understreges af, at fem-seks boder af de godt 45 boder i og omkring Pusher Street tirsdag er blev udpeget til nedrivning, fordi de på den ene eller anden måde kan knyttes til rocker- og bande-miljøet, har kilder med indsigt i sagen sagt til Ekstra Bladet.

Pusher Street er i dag blevet lukket inde bag hegn og sort klæde. Foto: Ekstra Bladet 112 Bag Pusher Streets sorte gardin: Boder udpeget til nedrivning

Alt ånder i øvrigt fred og ro på Christiania. Stemningen på de omkringliggende caféer er søvnig, og boderne udenfor Pusher Street er ved at lægge varer frem. Allerede nu må flere gæster må gå med uforrettet sag, da de bliver mødt af det sorte hegn ind til den berømte og berygtede gade. En svensk turist sidder på en bænk udenfor og fortæller tydeligt irriteret, at han netop kom for at besøge hashgaden.

Et kvarters tid senere støder vi dog på den samme mand ved vandet neden for voldene. Her sidder han sammen med to andre og har fuld gang i en joint. Et par unge mænd kommer forbi og bliver af turisterne hurtigt dirigeret op ad en trappe og til venstre.

Heroppe - bag noget buskads og et stort træ - står en lille, spredt gruppe mennesker og hænger ud. Den ene har en indkøbspose liggende på jorden og på afstand ser vi, hvordan penge og hvad der ligner små poser skifter hænder. Hashhandlen er altså tilsyneladende stadig i gang.

Planen er at genåbne Pusher Street fredag.