Det vrimler med falske netbutikker: Sådan undgår du at blive snydt

Flere og flere danskere bliver snydt af falske netbutikker, men med et par simple tricks kan du undgå at blive narret og handle sikkert på nettet

Det vrimler med falske netbutikker. Foto: Arkiv
Det vrimler med falske netbutikker. Foto: Arkiv

Danskerne handler på internettet som aldrig før, men det er dog langt fra alle de varer, der er købt og betalt på nettet, som nogensinde når frem, eller bliver leveret som lovet.

Flere og flere danskere havner nemlig i kløerne på kriminelle, som for alvor har fået øjnene op for, hvordan man ved at oprette falske netbutikker nemt kan snyde penge ud af de folk, som vælger at ordne deres indkøb over nettet.

Ifølge de nyeste tal fra Det Kriminalpræventive Råd bliver omkring 22.000 danskere snydt i forbindelse med handel på internettet hvert år, og det tal er stødt stigende.

De falske netbutikker ligner efterhånden de almindelige netbutikker så godt, at det med det blotte øje kan være svært at se forskel. Derfor ender flere og flere danskere i fælden og bliver snydt for mange penge.

Den udvikling mærker de også hos e-mærket, der certificerer de gode netbutikker i Danmark.

- De kriminelle er blevet bedre til at få de falske butikker til at ligne de almindelige butikker. Der kommer flere netbutikker, som rent designmæssigt har fået lavet noget, der ligner, hvad man kan se hos en ordentlig butik, men der er stadig også mange af dem, der ligner noget sjusk, siger Kasper Juelsgaard, som er kommunikationsansvarlig hos e-mærket, til Ekstra Bladet.

De kriminelle er ifølge Kasper Juelsgaard også i høj grad begyndt at købe gamle domæner, som tidligere er blevet benyttet af lovlydige butikker, for derefter at bruge dem til falske webshops. Derfor udstråler de falske netbutikker ofte en vis troværdighed, og det kan være svært at gennemskue, om de er falske.

Stavefejl og skæve priser
Ifølge Kasper Juelsgaard er der dog nogle simple ting, som hurtigt afslører, om man er havnet hos en falsk netbutik.

- Det er en god idé at kigge efter sprogfejl og skæve priser. Hvis der eksempelvis er stavefejl eller priser, som er for gode til at være sande, så skal man lige tænke sig om en ekstra gang. Det er sådan noget, folk tit glemmer at kigge på. De ser bare en god pris, og så er det først, når de har fået købt en vare, at det går op for dem, at der er noget galt, siger Kasper Juelsgaard.

Derfor er det ifølge ham også vigtigt, at man som kunde læser handelsbetingelserne grundigt hver gang, man køber noget på nettet.

- Det er meget få, der husker at læse handelsbetingelserne hver gang. Det skal gå hurtigt, man finder den gode pris, og så glemmer man lige, at den gode pris nok er lidt for god, fortæller Kasper Juelsgaard.

Men følger man en række simple råd, kan man ifølge Kasper Juelsgaard undgå at blive snydt.

Herunder kan du læse fem gode råd fra Det Kriminalpræventive Råd, som er værd at have in mente, inden du trykker "læg i kurven" næste gang.

Undersøg sælgeren
Undersøg altid sælgeren, inden du betaler penge for en vare på internettet. Her er det en god idé at google webbutikken og undersøge, om der er opgivet kontaktoplysninger som eksempelvis telefonnummer, adresse og mailadresse.

Tjek butikkens CVR-nummer
Tjek om der står et CVR-nummer på netbutikkens hjemmeside, og tjek det eventuelt på cvr.dk.

Gå efter e-mærket
Gå altid efter e-mærket, når du handler på nettet. Webbutikker, som er e-mærkede, tjekkes løbende, og mærket indikerer, at du trygt kan handle i butikken.

Krypteret forbindelse
Tjek at betalingen på en netbutik foregår over en krypteret forbindelse. Det tjekker man ved at kigge i browserens adressefelt, hvor URL'en skal begynde med "https://".

Tjek prisen
Vær på vagt, hvis butikken sælger mærkevarer alt for billigt. Hvis et tilbud er for godt til at være sandt, så er det nok ikke sandt.

Seneste Nyt
Mest læste
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen