DF: Danmarks værste terrorist aldrig dømt

Med den tidligere SS-soldat Søren Kams død mister Danmark en mulighed for at gøre op med et mørkt kapitel i historien, mener Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup

Kam var eftersøgt for mordet på BT-redaktøren Carl Henrik Clemmensen, der blev skudt  på en øde vej lidt udenfor København 30. august 1943.(Foto: POLFOTO)
Kam var eftersøgt for mordet på BT-redaktøren Carl Henrik Clemmensen, der blev skudt  på en øde vej lidt udenfor København 30. august 1943.(Foto: POLFOTO)

- Min retsfølelse har det ikke særligt godt. Med hans død har vi nu mistet muligheden for at retsforfølge en af Danmarks værste terrorister. Det, der står tilbage, er, at retfærdigheden ikke sker fyldest, siger Dansk Folkepartis retsordfører Peter Skaarup, da han hører, at den tidligere SS-soldat Søren Kam er død.

Kam var eftersøgt for mordet på BT-redaktøren Carl Henrik Clemmensen, der blev skudt  på en øde vej lidt udenfor København 30. august 1943.

Den danske nazist har aldrig set indersiden af en dansk fængselscelle på trods af flere forsøg på at retsforfølge Danmarks mest eftersøgte krigsforbryder.

Samfund Interaktiv grafik: Sådan blev Clemmensen myrdet

Justitsministeriet udstedte i 2006 en EU-arrestordre på den højt dekorerede veteran, som blev endeligt afvist ved landsretten i Bayern i 2007. Siden har de danske myndigheder intet gjort.

- Jeg synes, det er pligtforsømmelse fra justitsministeren og regeringens side, at man ikke har fulgt op på den her sag, siger Dansk Folkepartis retsordfører Peter Skaarup til Ekstra Bladet og fortsætter:

- Søren Kam var i øvrigt en af de værste terrorister i danmarkshistorien, nok i virkeligheden den værste terrorist, vi kender i nyere tid, fordi alt tyder på, at han også var med til at planlægge flere drab gennem sit virke på Schalburg-skolen.

Højt dekoreret nazi-veteran
Søren Kam var SS-officer og kæmpede på Østfronten under 2. Verdenskrig. Han fik som kun én af tre danskere Jernkorsets Ridderkors for sine gerninger der. En medalje, der blev overbragt af Adolf Hitler selv.

Efter krigen forsvandt Søren Kam i efterkrigstidens forvirring, og bosatte sig i Tyskland under navnet Peter Müller. Fra 1956 var han tysk statsborger og derfor beskyttet af tysk lov. Og eftersom Bayerns øverste domstol ikke fandt belæg for noget drabsmotiv, behandlede de sagen som uagtsomt manddrab, og derfor er sagen forældet efter 30 år.

Se også: Nazijæger: Danmark lader SS-bøddel slippe alt for let

Og på trods af at Både retten i Lyngby og Østre Landsret har afsagt kendelser om, at der er en begrundet mistanke om, at Søren Kam har gjort sig skyldig i manddrab, så har retten i München altså mere tiltro til Kams egen version af forløbet. Han beskriver selv episoden som ’et beklageligt uheld’.

Vi bliver sat i negativt lys
Danmark har tidligere modtaget kritik i Simon Wiesenthal Centrets årlige rapport over de mest eftersøgte nazistiske krigsforbrydere, fordi det ikke er lykkedes dem at retsforfølge Søren Kam.

Se også: Ekspert: Derfor er det vigtigt at huske nazi-morder

Simon Wiesenthal Centret er en jødisk organisation som blandt andet beskæftiger sig med at opspore nazistiske krigsforbrydere, og sørge for at de bliver afsløret og retsforfulgt.

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere