DF kræver svar fra Pind: Var drabsforsøget i Sandholm terror?

Justitsministeren skal svare på spørgsmål om, hvorvidt knivangrebet i Sandholm knyttes til terror

Under enorm sikkerhed blev den 25-årige fremstillet i retten i Hillerød i dag. (Foto: Martin Ekelund)

Nu skal justitsminister Søren Pind svare på, om drabsforsøget på en 56-årig politiassistent i Sandholm-lejren natten til i går var et terror-angreb.

Martin Henriksen fra Dansk Folkeparti mener, at der er en række oplysninger, som peger på, at den formodede gerningsmand, en 25-årig palæstinensisk asylansøger, har været motiveret af islamisk ekstremisme.

Det samme siger Nordsjællands politi, der har fundet 'spor' på radikalisering og sympati for Islamisk Stat hos den nu varetægtsfængslede 25-årige, der ventede i Udrejsecenter Sjælsmark på at blive sendt ud af Danmark efter at han selv havde opgivet sin asylansøgning.

(Foto: Kenneth Meyer) 112 - 30. sep. 2015 - kl. 11:32 Fængslet for drabsforsøg: Fandt blod på 25-årigs værelse

Politimanden blev stukket ned bagfra kort efter, at han var mødt på arbejde ved 03.30-tiden. Drabsforsøget virker nøje planlagt.

Gerningsmanden havde tilsyneladende forceret hegnet omkring politiets bygning i Sandholm og var brudt ind gennem et vindue ved gavlen, hvor ruden var smadret.

Han ventede på, at den første politimand kom på arbejde. og stak den 56-årige ned bagfra, mens han råbte Allahu Akbar, erfarer Ekstra Bladet.

Gerningsmanden brød ind i politiets bygning i Sandholm og ventede på den første betjent, der mødte på arbejde, og stak ham ned bagfra. (Foto: Kenneth Meyer)
Gerningsmanden brød ind i politiets bygning i Sandholm og ventede på den første betjent, der mødte på arbejde, og stak ham ned bagfra. (Foto: Kenneth Meyer)

- Sympati for Islamisk Stat
- Vi har fundet tegn på, at den anholdte er radikaliseret og har sympati for Islamisk Stat, sagde chefpolitiinspektør Magnus Andresen, Nordsjællands politi til Ekstra Bladet i går.

Netop af hensyn til efterforskningen af terror-mistanken og muligheden for, at den 25-årige kan have været inspireret eller hjulpet af andre, skete fængslingen af palæstinenseren for lukkede døre.

Betjenten kom i håndgemæng med knivstikkeren og forsvarede sig ved at slå angriberen flere gange, mens det lykkedes knivmanden at give betjenten endnu to knivstik inden han flygtede.

Der blev indledt en større menneskejagt, efter en politimand blev stukket ned på Center Sandholm. (Foto: Kenneth Meyer) 112 - 30. sep. 2015 - kl. 09:41 Betjent stukket i ryg og hals: 25-årig nægter sig skyldig

Den 25-årige blev anholdt kort efter klokken 10 i går på sit værelse på Udrejsecenter Sjælsmark, hvor der blev fundet blod på værelset, som nu skal dna-undersøges for at fastslå, om blodet stammer fra betjenten.

Den 56-årige mener at kunne genkende den 25-årige som angriberen og den 25-årige havde skader efter slag, som stemmer med betjentens forklaring om, hvordan han forsvarede sig.

Tidligere angreb på politi og soldater i Europa
I Europa har der tidligere været en række terror-angreb på uniformerede personer som politifolk og soldater, som har været mål for islamister. Efter terror-angrebet den 14. februar i år i København blev der også sendt advarsler ud til militæret og politiet om, at uniformerede kunne være mål for angreb.

Derfor har politiet en stående ordre om, at alle politifolk, der er i tjeneste, hele tiden skal bære tjenestepistolen.

Martin Henriksen fra Dansk Folkeparti har nu stillet tre spørgsmål til justitsminister Søren Pind:

- Kan ministeren oplyse, om der har været politiske eller religiøse motiver bag overfaldet på politibetjenten i Center Sandholm?

- Kan ministeren oplyse, om overfaldet på politibetjenten i Center Sandholm efterforskes som et terrorangreb?

- Kan ministeren oplyse, om der er noget og i bekræftende fald hvad, der tyder på at personen, som overfaldt politibetjenten i Center Sandholm, var inspireret af islamistisk ideologi?

Drabsforsøget på betjenten skete i nat i Center Sandholm. 112 - 29. sep. 2015 - kl. 18:17 Politiets mistanke: Drabsforsøg på betjent var terror

Martin Henriksen (DF) siger til Ekstra Bladet: -  Det kunne godt tyde på en terrorhandling, og det undrer mig, at der ikke rigtig er nogen, der siger det åbent. Hvis man lægger det hele sammen, at manden er radikaliseret, har sympati for Islamisk Stat, og alle de andre ting, som er kommet frem, så ligner det unægteligt en terrorhandling. Det er jo forfærdeligt, hvad der er sket, og ikke mindst for politiet, den sårede betjent og hans familie, men vi skal stadig sige tingene, som de er, siger udlændingeordfører Martin Henriksen.

 - Vi har stillet en række spørgsmål til justitsministeren som forhåbentlig kan være med at kaste lys over sagen. Det burde fylde meget mere end det gør nu. Og så virker det jo unægteligt mærkværdigt at der er en slags politisk og kollektiv fornægtelse, når det kommer til Islamisk Stats og andre islamisters fangarme ind i Europa og Danmark. Vi er et åbent samfund, og det må vi revurdere, hvis vi skal passe bedre på hinanden, siger Martin Henriksen (DF)

1 af 2 Gerningsmanden brød ind i politiets bygning i Sandholm og ventede på den første betjent, der mødte på arbejde, og stak ham ned bagfra. (Foto: Kenneth Meyer)
2 af 2 Under enorm sikkerhed blev den 25-årige fremstillet i retten i Hillerød i dag. (Foto: Kenneth Meyer)