Diplomatisk ballade: Nu svarer de igen

En kæmpe supertanker på vej til Iran er fortsat strandet ud for Gibraltar, efter britiske specialstyrker beslaglagde den i sidste uge. Nu har iranerne sendt en direkte trussel

Balladen om supertankeren Grace 1 er fortsat en omgang diplomatisk kluddermor.

Torsdag fandt dramaet sted ud for Gibraltars kyst, hvor et hold på 30 mænd fra den britiske flåde samt 16 betjente fra Gibraltar beslaglagde en 330 meter lange supertanker.

Allerede fra start kaldte iranerne det for en ulovlig kapring, og de krævede supertankeren frigivet. Men nu skruer de op for truslerne.

Ifølge flere britiske medier heriblandt The Telegraph har generalmajor Mohammad Bagheri advaret briterne og fortalt, at deres mission vil få konsekvenser.

- Beslaglæggelsen af den iranske olietanker baseret på fabrikerede beviser vil ikke blive ubesvaret, og når det er nødvendigt, så vil Teheran kommer med det rette modsvar, siger han ifølge nyhedsbureauet Tasnim.

følge Gibraltars førsteminister, Fabian Picardo, var årsagen til den vovede mission, at der var mistanke om, at skibet var på vej til Syrien med olie fra Iran.

Artiklen fortætter under billedet ...

 

- Vi havde grund til at tro, at Grace 1 havde olie ombord, som skulle fragtes til et raffinaderi i den syriske by Baniyas. En enhed, som er underlagt EU's sanktioner mod Syrien, siger Fabian Picardo, mens han takker alle involverede parter ifølge BBC.

Spanien blander sig
Og for at gøre det endnu mere kompliceret valgte Spanien også at gå ind i sagen. De er også vrede over briternes aktion på Gibraltar.

Ifølge den spanske udenrigsminister, Josep Borell, har briterne trådt over grænsen.

- Vi er i gang med at undersøge omstændighederne, ligesom vi kigger på, hvordan det påvirker vores suverænitet, siger han ifølge The Guardian.

Det er dog ikke første gang, der er ballade mellem de to lande. Spanien mener, at vandet omkring Gibraltar er en del af deres farvand, mens briterne mener, at de har ret til det. Derfor er der påny opstået problemer.

Spanien bakker dog op om, at der skulle handles, da de deler briternes overbevisning om, at der var mistanke om, at skibet var på vej til Syrien med olie fra Iran.

Artiklen fortætter under billedet ...

- Vi havde grund til at tro, at Grace 1 havde olie ombord, som skulle fragtes til et raffinaderi i den syriske by Baniyas. En enhed, som er underlagt EU's sanktioner mod Syrien, siger Fabian Picardo, mens han takker alle involverede parter ifølge BBC.

USA kan stå bag
Også amerikanerne har blandet sig i striden.

USA's nationale sikkerhedsrådgiver, John Bolton, har skrevet følgende på Twitter.

'Strålende nyhed: Storbritannien tilbageholder supertankeren 'Grace 1' ladet med iransk olie til Syrien i strid med EU's sanktioner'.

Og nu tyder det også på, at amerikanerne har haft noget at skulle have sagt i sagen. Ifølge Josep Borrell var det USA, der krævede skibet stoppet, fordi USA efter bruddet med atomaftalen har genindført skrappe sanktioner over for Iran. Herunder en olieembargo, der skal forhindre, at Iran sælger olie på verdensmarkedet.

EU er fortsat opsat på at bevare atomaftalen med Iran, som USA trak sig ud af sidste år. Derfor komme denne sag på et meget ubelejligt tidspunkt.

Ifølge Marine Traffic vejer skibet 300.579 tons og er 330 meter langt. Det svarer til tre fodboldbaner.

 

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere