Dobbeltmorder har taget første skridt mod prøveløsladelse

Ved et indledende retsmøde blev rammerne sat for, at Naum Conevski, der myrdede to unge mænd i 1984, kan få prøvet sit afslag på prøveløsladelse ved retten. I sidste ende kan han komme på fri fod

Naum Conevski (i midten) på vej til Højesteret i midten af 1980'erne. (Foto: Peer Pedersen)
Naum Conevski (i midten) på vej til Højesteret i midten af 1980'erne. (Foto: Peer Pedersen)

KØBENHAVNS BYRET (Ekstra Bladet): Manden bag et brutalt dobbeltdrab på to helt unge mænd ved Amager Strand i 1984 vil på fri fod.

Det beskrev Ekstra Bladet for 11 dage siden - og nu har Naum Conevski, som han hedder, så taget det første skridt mod den frihed, han så inderligt ønsker sig.

Således blev der i Københavns Byret holdt et forberedende retsmøde, hvor Kriminalforsorgen og Conevskis beskikkede forsvarer Bjørn Elmquist var mødt op. Conevski var der ikke selv.

Naum Conevski (i midten) på vej til Højesteret i midten af 1980'erne. (Foto: Peer Pedersen) Krimi Dobbeltmorder likviderede Dennis' venner: 'Han sidder fint, hvor han sidder'

Retsmødet skulle fastlægge rammerne for det næste retsmøde, hvor selve prøveløsladelsen af den dobbelte drabsmand skal behandles.

Her vil Naum Conevski selv være til stede, og det samme gælder to vidner indkaldt af forsvaret - Conevskis patientstøtte gennem 25 år samt en behandler fra Psykiatrisk Center Sct. Hans i Roskilde, hvor han sidder fængslet, fordi han tre år efter dommen i 1985 blev erklæret sindssyg.

Drabene, som er omdrejningspunktet for sagen, fandt sted 20. maj 1984, hvor tre unge mænd var på lejrtur ved Femøren ved Amager Strand. Midt om natten, hvor de tre unge - Dennis, Brian og Enrico - lå og sov i deres soveposer i det fri.

Se også: Forsvarer: Derfor skal dobbeltmorder på fri fod

Se også: Dennis undslap dobbeltmorder: Han skal blive bag tremmer

Se også: Henrettede to unge mænd: Nu vil han på fri fod

Men den hyggelige drengetur sluttede brat, da den dengang 35-årige Conevski i de tidlige morgentimer sneg sig ind på de unge og på iskold vis likviderede 16-årige Brian John Petersen og 20-årige Enrico Per Nielsen med et skud i nakken. Dennis Andersen slap på mirakuløs vis væk med livet i behold og alarmerede politiet.

I dag er det mere end årtier siden, og nu er det på tide, at Naum Conevski får lov at færdes som en fri mand igen, mener hans forsvarer Bjørn Elmquist.

- Sagen har stået på i snart 32 år, lød det fra Elmquist i retten, hvor han flere gange pointerede, at Kriminalforsorgen havde trukket sagen om prøveløsladelse i langdrag.

De to ofre for Conevski - Brian (til venstre) og Enrico. En tredje kammerat overlevede. (Privatfotos)
De to ofre for Conevski - Brian (til venstre) og Enrico. En tredje kammerat overlevede. (Privatfotos)

Og i retten torsdag slap Elmquist da heller ikke for endnu en kamp, nemlig om hvorvidt der skulle indhentes en udtalelse fra Retslægerådet på den i dag 66-årige Conevski.

For mens Elmquist mente, at det var en ufravigelig betingelse i en sag som denne, mente Kriminalforsorgen kun retslægerådet skulle indblandes, hvis han opfyldte de almindelige betingelser for prøveløsladelse, såsom for eksempel at have været på uledsaget udgang. Conevski har til dato alene været på ledsaget udgang.

Derudover var retsmødet petitesser og tog kun 20 minutter, før dommeren sagde 'tak for i dag' og trak sig tilbage.

Nu skal begge parter lave skriftlige begrundelse, hvorefter det skal vurderes af retten, om retslægerådet skal blandes ind i sagen - og først derefter sættes en dato for det egentlige møde om prøveløsladelse. Der kan nemt gå flere måneder.

1 af 2 Femøren ved Amager Strand, hvor de to kammerater Enrico og Brian blev likvideret i maj 1984. Vennen Dennis overlevede mirakuløst. (Polfoto)
2 af 2 Naum Conevski (i midten) på vej til Højesteret i midten af 1980'erne. (Foto: Peer Pedersen)
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere