Dømt for narkohandel på Facebook: Gemte stoffer i forældres fryser

Otte unge fra Nordfyn er blevet idømt fængselsstraffe på i alt 15 års fængsel. Fund af stoffer hos en ung kvinde fik sagen til at rulle

Ekstra Bladets 'Jagten' har tidligere dokumenteret at omfattende narkosalg finder sted på Facebook.

Narkotika på et værelse tilhørende en ung kvinde blev i april sidste år starten på en omfattende sag om narkosalg på sociale medier.

Her blev pædagoger på et opholdssted under et besøg på værelset opmærksomme på, at der lå narkotika og pølsemandsposer på den 20-årige kvindes kommode og kontaktede derfor politiet.

- Det var faktisk lidt af et tilfælde, at det blev opdaget, siger senioranklager Marina Hedam Moltke-Leth til Ekstra Bladet.

Undersøgelser af blandt andet pigens mobil viste, at hun solgte stofferne via sociale medier - herunder Facebook, Messenger og Snapchat - og samtidig stod det klart for politiet, at sagen indeholdt flere personer end kun den unge kvinde, som blev varetægtsfængslet.

Midt i den dybe sorg appellerer forældrene til, at Facebook lukker narko-grupperne. (Foto: TV3/ EB Dokumentar) 112 - 25. nov. 2015 - kl. 18:25 Narko dræbte vores 19-årige datter: Facebook er medskyldige

Lavede annoncer på Facebook
De kommende måneder blev syv mænd sigtet i sagen, og fire af dem gjorde kvinden selskab i fængslet. De otte unge mennesker kendte alle hinanden på kryds og tværs og havde forskellige roller i den omfattende handel med stoffer på nettet.

I dag faldt hammeren så, og de unge - der alle er mellem 19 og 28 år og fra Nordfyn - blev idømt mellem 1 år og 9 måneder fængsel og 3,5 års fængsel. Samlet set skal kvinden, som fik 2,5 år for sin rolle, og de syv mænd bruge 15 år bag tremmer.

Manden, der fik den længste straf på 3,5 års fængsel, havde leveret stofferne til kvinden, som solgte dem videre via 'annoncer' i Facebook-grupper og lignende - herunder grupperne 'Den fynske landsby' og 'Gyngehest'.

Det er ikke kun i Danmark, at der bliver solgt narko på Facebook, viser Ekstra Bladets research (Foto: Philip Davali= 112 - 28. nov. 2015 - kl. 08:00 Her bliver der også solgt narko på Facebook

Havde amfetamin i forældres fryser
Her oprettede hun og nogle af de andre unge forskellige falske profiler, blandt andet under navnet 'Peter Plys Nielsen', og skrev et telefonnummer, som kunder kunne få fat i stofferne på.

Der blev blandt andet handlet med kokain, amfetamin, ecstasy og LSD, som de - mod et mindre gebyr - også tilbød at bringe ud til køberen.

Flere af de dømte var hjemmeboende, mens de handlede de ulovlige stoffer, og en af de dømte gemte tilmed amfetamin i sine forældres fryser. Andre havde ifølge Fyens.dk gravet amfetamin ned i skovbunden i en skov på Nordfyn, hvor flere af de unge havde adgang ogkunne hente forsyninger, når de skulle bruge dem.

- Sagen er alvorlig. Det er nærmest skræmmende, hvor let det har været. Det var stort set som at bestille en pizza, siger senioranklager Marina Hedam Moltke-Leth. De otte dømte har alle taget betænkningstid i forhold til at anke dommen.

Jagten: De nye pushere - 26. nov. 2015 - kl. 09:02 Ikke kun narko til salg: Køb våben og hælervarer på Facebook

Afsløret af Ekstra Bladet
Det er langt fra første gang, en sag om narkosalg på sociale medier ser dagens lys. Ekstra Bladet var selv med til at afslørende den omfattende handel med stoffer tilbage i november i forbindelse med programmet 'Jagten: De nye pushere'.

I programmet kunne Ekstra Bladet blandt andet fortælle om 19-årige Mille Vuust Pedersen fra Nordjylland, der døde, efter hun havde indtaget det syntetiske stof MDMA, som hendes venner havde købt i en gruppe på Facebook.

- Man må håbe, at deres børn ikke kommer ud for det samme, for så kan de se, hvad det er for noget lort, de har på deres side, lød kritikken mod Facebook fra Milles far Lars Christensen.

- Facebook har et kæmpe ansvar. De skal lukke grupperne nu, for de er med til, at pusherne kan komme af med stofferne. For os er de en del af, at vi ikke har vores datter længere, supplerede moren Ann Vuust.

Se interview med afdøde Milles forældre her.

Jagten: De nye pushere - 25. nov. 2015 - kl. 08:17 Købte narko på Facebook: Døde ni dage før sin studentereksamen

Efter afsløringerne tog Ekstra Bladet en tur til Facebooks nordiske hovedkvarter i Stockholm for at få en kommentar. Se hvordan det gik her.

 

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere