Dømt for smugling af 103 kilo hash: Undgår udlevering til syv års fængsel

Vognmand tidligere dømt for smugling står til at klare frisag. Undgår dermed udlevering til Frankrig

De franske myndigheder har begæret danskeren udleveret til afsoning i en sag, der vedrører cirka 100 kilo hash. Billedet er fra en anden sag. Foto: Shutterstock
De franske myndigheder har begæret danskeren udleveret til afsoning i en sag, der vedrører cirka 100 kilo hash. Billedet er fra en anden sag. Foto: Shutterstock

En 66-årig vestsjællandsk vognmand, der to gange er dømt for omfattende hashsmugling, ser indtil videre ud til at klare frisag i forhold til et længere ophold i en fransk fængselscelle.

I hvert fald har Retten i Næstved i dag afvist rigsadvokatens beslutning om at udlevere den 66-årige, så han kunne indlede afsoning af en dom på syv års fængsel, han blev idømt i april 2016.

Retten i Næstved mener simpelt hen, at udlevering vil være i strid med lovgivningen på området.

Rigsadvokaten kan kære
Men det er også en afgørelse, rigsadvokaten med interesse vil granske nærmere, bekræfter senioranklager Mariam Khalil, Sydsjællands og Lolland Falsters Politi. Fristen for at kære beslutningen til Østre Landsret er to uger.

Se også: Anklager: 66-årig skal sendes til fransk fængsel

Ekstra Bladet har kort været i kontakt med den 66-årige. Han ønsker dog ikke at kommentere afgørelsen, selv om den formentlig giver ham et pusterum i den langstrakte sag, der reelt kører på femte år.

I Retten i Næstved gav han i sidste uge udtryk for, at han ikke kender noget til det hashsmugleri, franskmændene har dømt ham for uden at han selv var tilstede. I øvrigt tåler hans skrøbelig helbred slet ikke et ophold i fransk fængsel, tilføjede han.

Den nu 66-årige vognmand blev koblet til de 103 kilo hash allerede i efteråret i 2014, da franske myndigheder ønskede ham udleveret i forbindelse med efterforskningen af sagen. Da han nægtede at lade sig udlevere, dømte franskmændene ham ved en såkaldt udeblivelsesdom i april 2016.

Anden hashdom
Det er dermed anden gang, den 66-årige dømmes for hashsmugling i større skala. Københavns Byret har tidligere idømt ham fem års fængsel for meddelagtighed i indsmugling af 600 kilo hash.

Men vognmandens skygge anes også i en nyere og endnu større hashsag. For det var ham, der tidligere på året anmodede den nyansatte chauffør Torben Nielsen om at rejse til Spanien, hvorfra han skulle køre et parti frugt til Danmark. Rejsen endte dog brat ved den spansk/franske grænse, hvor toldere fandt 987 kilo hash i lastvognen.

Torben Nielsen benægter ethvert kendskab til smuglerladningen. Det gør den 66-årige også, men mens han tilsyneladende ikke har talt med myndighederne om forløbet, er Torben Nielsen nu idømt otte års fængsel og en bøde på næsten 15 millioner kroner i sagen.

Hele Torben Nielsens dom er anket. Den skal køre ved en højere retsinstans i næste måned.

Skærm

Hent flere
Hent flere