Dømt for voldtægter: 40-årig slipper for forvaring

Statsadvokat vil ikke anke voldtægtsdom fra Psykiatrisk Afdeling i Svendborg

Voldtægterne og overgrebene skete på den psykiatriske afdeling P1 og P3 på Svendborg Sygehus. PR Foto
Voldtægterne og overgrebene skete på den psykiatriske afdeling P1 og P3 på Svendborg Sygehus. PR Foto

To nætter i træk blev en kvinde voldtaget på Psykiatrisk Afdeling i Svendborg. Tre andre blev krænket af manden, der tidligere er dømt for voldtægt.

Anklagemyndigheden ville i første omgang have manden spærret inde på ubestemt tid, men nu opgiver man det krav.

- Statsadvokaten har besluttet ikke at anke sagen, fortæller Peter Nygaard Hansen, der ved byretssagen repræsenterede anklagemyndigheden under Fyns Politi.

Tidligere på måneden blev 40-årige Ole Pele Abraham Johannes Hans Sakæusen idømt fire et halvt års fængsel ved Retten i Svendborg. En dom, han selv valgte at acceptere.

Se også: Anklager kræver forvaring for voldtægter på Svendborg Sygehus

Dermed var det op til anklagemyndigheden at beslutte, om man ville gå efter at få landsretten overbevist om, at en dom til forvaring ville være at foretrække. Men det kommer altså ikke til at ske.

Dermed undgår Ole Sakæusen en forvaringsdom, der er en af de strengeste foranstaltninger, som retten kan idømme en tiltalt frem for en fængselsstraf.

I voldtægtssager kan en forvaringsdom komme på tale, hvis retten vurderer, at den dømte udgør en "væsentlig fare" for andre. Samtidig skal retten vurdere, at en almindelig fængselsdom ikke kan afværge denne fare.

21. april sidste år trængte Ole Sakæusen ind på en stue hos en sovende kvinde på Psykiatrisk Afdeling. Han kom ind ved at kravle over et fire meter højt hegn og gå gennem en åben altandør.

Han begyndte at voldtage hende. Hun vågnede og råbte om hjælp. Men Sakæusen fortsatte. Natten efter gentog han sin ugerning. Mod den samme kvinde.

I løbet af de to nætter krænkede manden yderligere tre patienter. To af dem ved beføling. En tredje blev krænket verbalt.

I løbet af den anden nat slog en af de krænkede alarm og tilkaldte vagten. Men Ole Sakæusen var forsvundet. Overvågningsbilleder viste dog, hvilken vej han var flygtet.

Politiet fandt ham udenfor, hvor han stod og røg en cigaret, og han blev anholdt.

Afdelingens altandør stod åben, fordi patienterne brugte den til at komme ud for at ryge. Efterfølgende er reglerne på afdelingen ændret, så udgang kun kan ske sammen med personale.

1 af 2 Gerningsmanden klatrede over et fire meter højt hegn og gik ind gennem en ulåst altandør på Svendborg Sygehus. Foto: Google.
2 af 2 Voldtægterne og overgrebene skete på den psykiatriske afdeling P1 og P3 på Svendborg Sygehus. PR Foto

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere