Dømt storsvindler vil hjem til fængsel i Danmark

Har i dag fået forvandlet sin tyske dom til en dansk, så han kan afsone lang straf i Danmark

Moms-svindleren kommer nu hjem til et dansk fængsel. Det kan let blive her i det åbne Horserød Fængsel. Foto: Stine Tidsvilde
Moms-svindleren kommer nu hjem til et dansk fængsel. Det kan let blive her i det åbne Horserød Fængsel. Foto: Stine Tidsvilde

Den danske forretningsmand Jens Kudahl Christensen, 45, der var med til at tømme den tyske statskasse for 110 millioner kr. i et gigantisk moms-cirkus, vil gerne hjem til Danmark for at afsone sin straf.

Den 6. juli sidste år blev han idømt fem år og syv måneders fængsel ved retten i Augsburg, Tyskland, og i dag har Københavns Byret konverteret den tyske dom til en dansk dom med samme straf.

Det betyder, at dansk politi snart kan hente Jens Kudahl Christensen i Augsburg og sætte ham direkte til afsoning i en dansk fængsel.

Betina Hald Engmark, der er forsvarer for Jens Kudahl Christensen, fortæller, at hendes klient har haft det svært i det tyske fængsel, hvor forholdene har været kritisable.

- Det har været en hård periode, og det har været svært for ham at sidde under forhold, der i hvert fald efter dansk optik minder om en isolationsfængsling, siger advokaten.

- Han har ikke haft omgang med andre, og han har været alene næsten alle døgnets 24 timer. Det er derfor vigtigt, at han kommer hjem til Danmark hurtigst muligt, siger Betina Hald Engmark til Ekstra Bladet.

Jens Kudal Christensen glæder sig til at komme hjem og afsone i Danmark, så han blandt andet også kan få mulighed for at se sin familie igen.

Når formaliteterne er på plads, håber hun og Jens Kudahl Christensen på en hurtig overførsel til Danmark.

Den 3. marts 2015 blev han anholdt i Danmark på en europæisk arrestordre og udleveret måneden efter til Tyskland.

Det var en betingelse fra de danske myndigheder for udleveringen, at Jens Kudahl Christensen kunne komme hjem og afsone en dom i Danmark. Tyskland har også bedt Danmark om at overtage afsoningen, så der er enighed om betingelserne mellem Danmark og Tyskland.

Oprindeligt var danskeren mistænkt for 68 forhold af momssvindel til 250 millioner kr.

Dømt for 110 millioner kr.
Men den tyske dom på 133 sider lyder på 26 forhold til cirka 110 millioner kr., oplyser senior-anklager hos SØIK, Bagmandspolitiet, Kjeld Johansen til Ekstra Bladet.

- Der har ikke været nogen efterforskning i Danmark, men i syv-otte andre europæiske lande. Danskeren er dømt for at have stiftet eller købt selskaber og oprettet konti, som er blevet brugt til at sløre og hvidvaske udbyttet fra moms-svindlen, siger anklageren.

Der har medvirket en række andre personer i moms-svindlen, der har drejet sig om såkaldte moms-karruseller, hvor elektronik er sendt rundt mellem selskaber i flere lande og momsen refunderet af statskasserne.

Det er ikke oplyst, hvor mange penge danskeren personligt skal have fået ud af moms-svindlen.

Jens Kudahl Christensen har herhjemme været involveret i en række anparts- og aktieselskaber som stifter, direktør eller bestyrelsesmedlem, men selskaberne er enten ophørte, tvangsopløste eller konkursramte.

Senior-anklager Kjeld Johansen ved endnu ikke, hvornår Jens Kudahl Christensen kommer til Danmark:

- Først skal han tage stilling til, om han vil modtage den danske dom. Derefter skal vi aftale med de tyske myndigheder, hvornår vi kan hente ham. Det vil være mest praktisk, hvis han kan sendes direkte til afsoning herhjemme i stedet for, at han først skal igennem en varetægtsfængsling.

Skærm

Hent flere
Hent flere