Dømt til døden i Congo: Nordmand benådes efter otte år

Løsladelsen kan ske i løbet af alt fra en uge og op til nogle måneder, oplyser Congos justitsminister

Joshua French (th.) er blevet benådet, skriver norske NRK. Tjostolv Moland (tv.) blev fundet død i sin celle i 2013. Foto: AP
Joshua French (th.) er blevet benådet, skriver norske NRK. Tjostolv Moland (tv.) blev fundet død i sin celle i 2013. Foto: AP

Congo har besluttet at benåde nordmanden Joshua French, der har afsonet knap otte år for drab i et congolesisk fængsel. Det skriver den norske tv-station NRK.

Løsladelsen kan ske i løbet af alt fra en uge til nogle måneder, men Congos justitsminister garanterer, at det vil ske i løbet af 2017.

Der er dog fortsat en del procedurer, som skal på plads, før benådningen kan underskrives.

Beslutningen er ifølge NRK truffet af hensyn til French' mor. Hun har dog ifølge norske VG ikke hørt noget om, at sønnen benådes.

Norges udenrigsminister Børge Brende bekræfter oplysningerne på Twitter.

Brende understreger også, at sagen ikke er ovre, før French er ude af Congo.

Se også: DRCongo overvejer at benåde dødsdømt nordmand

Chauffør fundet dræbt
Joshua French blev i 2009 anholdt sammen med samarbejdspartneren og vennen Tjostolv Moland, efter at deres chauffør blev fundet dræbt, og de blev siden dømt til døden ved tre retsinstanser i DRCongo.

Moland blev i august 2013 fundet død i fængselscellen, som han delte med French.

Se også: Dødsdømt nordmand: Jeg føler ikke, jeg lever

Congolesisk politi har tidligere sagt, at Moland tog sit eget liv, men senere valgte politiet - til det norske kriminalpolitis store overraskelse - at tiltale Joshua French for mordet, og han blev idømt livstid for drabet i februar 2014.

Joshua Frenchs er idømt dødsstraf for drabet på chaufføren, men selv om han ikke kommer hjem til Norge, så er der kun en lille sandsynlighed for, at dødsdommen bliver eksekveret.

Se også: Nordmand idømt livstid for drab på landsmand i Congo

DRCongo har ikke eksekveret dødsdomme, siden præsident Joseph Kabila kom til magten i 2001. Men dødsstraffen er ikke blevet ophævet, og dødsdomme bliver ofte til livsvarigt fængsel i stedet.

Se også: Dødsdømt nordmand er død i fængsel i Congo

Se også: 'Jeg ved ikke, hvad vi er dømt for'

Skærm

Hent flere
Hent flere