Drabet i Fogedretten: Datters vidneudsagn skal mildne straffen

68-årige Jørgen Saugsted, der skød og dræbte advokaten Anders Lindholdt og sårede sin ekssvigersøn, vil slippe for livstid. I dag kører sagen i Østre Landsret. Få seneste update her

Det bør ikke koste livstid at slå en ihjel og give en anden livsfarlige kvæstelser. Det mener i hvert fald den dømte drabsmand Jørgen Saugsted, som derfor har anket den dom, han i marts blev idømt i Retten på Frederiksberg.

I dag starter sagen i Østre Landsret.

Jørgen Saugsted sammen med sit barnebarn. Torsdag blev han idømt fængsel på livstid. Krimi Samværssag fortsætter: - Det stopper ikke, så længe vi alle er i live

68-årige Jørgen Saugsted er dømt for drab og drabsforsøg, efter han i september sidste år trak en oversavet jagtriffel under en samværssag i Fogedretten i København og skød først advokat Anders Lindholdt, derefter sin dengang 31-årige ekssvigersøn - altså modparten i den samværssag, han selv var mødt op i på vegne af sin datter.

Hektiske scener udspillede sig i minutterne efter attentatet forrige år. Her ses den 68-årige Jørgen Saugsted på knæ foran en betjent i Vester Voldgade. (Foto: Camilla Maria Johansen, Mogens Flindt, Jacob Høngaard Jensen, Mikkel Cramon)
Hektiske scener udspillede sig i minutterne efter attentatet forrige år. Her ses den 68-årige Jørgen Saugsted på knæ foran en betjent i Vester Voldgade. (Foto: Camilla Maria Johansen, Mogens Flindt, Jacob Høngaard Jensen, Mikkel Cramon)

- Vi ønsker at få lavet den om til en straf udmålt i år - altså en tidsbestemt straf i stedet for livstid, siger advokat Mette Grith Stage, som repræsenterer den 68-årige drabsdømte morfar. Hun tilføjer, at den straf, hun vil kræve, dog fortsat vil komme til at ligge i den høje ende.

Jørgen Saugsted med barnebarnet. (Privatfoto)
Jørgen Saugsted med barnebarnet. (Privatfoto)

Datter skal vidne
Sagen, som forventes at blive afsluttet i eftermiddag, kommer alene til at handle om straffens længde og ikke hvorvidt Jørgen Saugsted er skyldig eller ej.

Til gengæld er der - modsat i byretten - indkaldt et vidne i sagen, nemlig Saugsteds datter, hvis søn var omdrejningspunktet for den samværssag, der ifølge forsvaret drev Jørgen Saugsted så langt ud, at han endte med at trække sit våben i retten.

Jørgen Saugsted i retten mandag. (Tegning: Jørgen Bitsch) 112 - 19. mar. 2015 - kl. 09:35 Dræbte advokat i fogedretten: Her er hans dom

- Jeg synes, det er hensigtsmæssigt at få lidt mere fokus på baggrunden af den her sag, og dermed hvad der har drevet min klient ud i den frygtelige handling. Det skal ikke være en undskyldning for det, han har gjort, men jeg vil gerne have belyst hans bevæggrunde, siger Mette Grith Stage til Ekstra Bladet.

Derudover skal Jørgen Saugsted selv forklare sig, ligesom der skal fremføres bevis og dokumentation i sagen. Efter frokost skal forsvarer og anklage procedere om straffens længde, hvorefter der afsiges dom - formentlig omkring klokken 16.

Artiklen fortsætter under billedet

Jørgen Saugsted i Københavns Byret i marts i år. Her fik hans livstid for at have dræbt en advokat og bragt sin ekssvigersøn i livsfare. (Retstegning: Jørgen Bitsch)
Jørgen Saugsted i Københavns Byret i marts i år. Her fik hans livstid for at have dræbt en advokat og bragt sin ekssvigersøn i livsfare. (Retstegning: Jørgen Bitsch)
 

Kynisk og nøje planlagt
Anklageren i sagen er Anders Larsson, som forventes at kræve livstid på ny. Hans forgænger, som kørte sagen i byretten, brugte i sin procedure udtryk som 'den ultimative forbrydelse' om drabet og drabsforsøget, som Jørgen Saugsted selv havde optaget på en diktafon, han havde i lommen.

- Det var så planlagt og så kynisk og koldblodigt, sagde anklager Stig Fleischer dengang og tilføjede:

- Det havde karakter af likvidering.

Og da dommen faldt var det netop det, dommeren lagde vægt på - nemlig at drabet havde været 'nøje planlagt og velovervejet'.

- Jeg ser ikke nogen formildende omstændigheder i denne sag, lød det fra dommer Kari Sørensen.

Jørgen Saugsted med barnebarnet. (Privatfoto) 112 - 1. apr. 2015 - kl. 13:44 Dræbte advokat i fogedretten: Morfar vil have mildere dom

Selv benyttede Jørgen Saugsted, der ifølge sin egen forklaring ville have taget sit eget liv, hvis ikke han var løbet tør for patroner, retssagen i byretten til at beklage sine handlinger.

- Selvfølgelig angrer jeg dybt, hvad jeg har gjort. Jeg er ked af det, men jeg vidste ikke, hvordan jeg ellers skulle komme ud af det, sagde Jørgen Saugsted med henvisning til den opslidende samværssag.

Ekstra Bladet følger sagen i Østre Landsret...

Jørgen Saugsted har tilstået, at han dræbte advokat Anders Lindholdt og sårede sin tidligere svigersøn, da han sidste år skød dem i Fogedretten i København. Tegning: Jørgen Bitsch Krimi Iskold morfar til skudoffer: Så hold dog kæft