Drabet i Fogedretten: Jeg ville befri mit barnebarn

68-årig morfar, der skød og dræbte en advokat i Fogedretten i København, vil have sin straf nedsat

Østre Landsret skal i dag tage stilling til, om 68-årige Jørgen Sausted skal livsvarigt bag tremmer.

Den 68-årige morfar blev i foråret idømt livstid for drab og drabsforsøg, efter han i september sidste år trak en oversavet jagtriffel under en samværssag i Fogedretten i København.

Her skød han først advokat Anders Lindholdt, og derefter sin dengang 31-årige ekssvigersøn - altså modparten i den bitre samværssag, som Jørgen Sausted selv var mødt op i på vegne af sin datter.

- Det skulle have en ende. Han vidste godt, at barnebarnet ville miste sin morfar, men det måtte slutte, lød det fra forsvarsadvokat Mette Grith Stage, der startede retsmødet i Østre Landsret med at læse op af den forklaring, som den morddømte Jørgen Sausted tidligere har givet, da sagen kørte i byretten.

Hektiske scener udspillede sig i minutterne efter attentatet forrige år. Her ses den 68-årige Jørgen Saugsted på knæ foran en betjent i Vester Voldgade. (Foto: Camilla Maria Johansen, Mogens Flindt, Jacob Høngaard Jensen, Mikkel Cramon)

Jørgen Saugsted med barnebarnet. (Privatfoto) 112 - 27. okt. 2015 - kl. 07:29 Drabet i Fogedretten: Datters vidneudsagn skal mildne straffen

Morfarens selvmordsbrev blev tirsdag formiddag også læst op for retten. Heri forklarede den 68-årige, hvorfor han medbragte en oversavet jagtriffel og på klods hold skød efter svigersønnen og dennes advokat.

'Min svigersøn burger en advokat, der er fuld af løgn, ligesom ham selv', lød det blandt andet i brevet, hvorefter den 68-årige fortsatte med ordene:

'Derfor har jeg besluttet at befri mit barnebarn og min datter fra min svigersøn og mydighederne.'

Advokat Anders Lindholdt blev dræbt under skudepisoden, mens den 68-åriges ekssvigersøn blev hårdt såret af tre skud i brystet.

Vil undgå livsstid
Den 68-årige morfar har anket dommen fra byretten, der faldt 19. marts i år. Det er derfor forsvarets plan at få nedsat straffen på livstid fra Frederiksberg byret til en tidsbestemt straf. Ifølge den 68-åriges forsvarsadvokat vil den straf, de søger, dog fortsat ligge i den høje ende.

Jørgen Sausted har sagen igennem erkendt, at han skød og dræbte advokat Anders Lindholdt og sårede sin eks-svigersøn.

Den 68-årige forklarede den brutale handling med afmagt, og at han gjorde det for at ’beskytte’ sin datter og tre-årige barnebarn i en lang og bitter strid om forældrenes ret til samvær med den lille dreng.

- Selvfølgelig angrer jeg dybt, hvad jeg har gjort. Jeg er ked af det, men jeg vidste ikke, hvordan jeg ellers skulle komme ud af det, sagde Jørgen Saugsted inden domsafsigelsen i Retten på Frederiksberg i marts i år.

Sagen, som forventes at blive afsluttet i eftermiddag, kommer alene til at handle om straffens længde og ikke hvorvidt Jørgen Saugsted er skyldig eller ej.

Hans datter skal senere i dag vidne i sagen, ligesom at Jørgen Sausted endnu engang skal afgive forklaring.

Anklagemyndigheden forventes at kræve den 68-årige idømt livstid på ny.

Ekstra Bladet følger sagen..

Blomster foran fogedretten i København, hvor Anders Lindholt mistede livet. (Foto: Tariq Mikkel Khan) 112 - 16. mar. 2015 - kl. 11:17 Morfar tiltalt for drab: Brutal lydfil afspillet i retten