Drabet på gravide Louise: Nu skal eksperthold hjælpe politiet

Højgravide Louise Borglit blev stukket ihjel en november aften i 2016. Nu skal specialenhed endevende efterforskningen

Her er det korte glimt af den formodede gerningsmand til drabet på Louise Borglit. Han ses som en skikkelse i videoens højre øvre hjørne, oplyst af biler på Tornerosevej.

I forsøget på at finde gerningsmanden bag det brutale drab på den 32-årige Louise Borglit får Københavns Vestegns Politi nu hjælp af en særligt nedsat specialgruppe, som skal endevende efterforskningen.

Det oplyser vicepolitiinspektør Peter Malmose til Ekstra Bladet.

- Gruppen har været i gang den sidste måneds tid, og det er noget, vi gør, fordi vi håber, at deres gennemsyn måske kan skabe nye afsæt i efterforskningen, siger Peter Malmose.

Louise Borglit, 32, var gravid i syvende måned, da hun blev stukket ihjel i Elverparken den 4. november 2016. Privatfoto 112 - 3. nov. 2017 - kl. 14:44 Mordet på Louise: Nu har politiet fået nye henvendelser

Den nye hjælp består af tre eksperter - en efterforskningsleder og to efterforskere - der minutiøst skal gennemgå politiets indsamlede materiale i den uopklarede drabssag.

Louise Borglit og hendes ufødte søn 'Lille P' blev i tiden efter drabet mindet ved en højtidelighed i Elverparken i Herlev. Foto: Kenneth Meyer
Louise Borglit og hendes ufødte søn 'Lille P' blev i tiden efter drabet mindet ved en højtidelighed i Elverparken i Herlev. Foto: Kenneth Meyer

- Det er nogle, som er udvalgt, fordi vi virkelig tror på, at de vil kunne tilføre ny værdi til efterforskningen, siger vicepolitiinspektøren.

Efterforskerne skal blandt andet endevende sagens massive mængde mobildata og de over tusinde politirapporter, som er skrevet siden den højgravide kvinde blev fundet dræbt 4. november 2016.

Derudover kan de via politiets nye 'super system' Polintel søge oplysninger på tværs af flere systemer og sammenligne spor, DNA og andre data.

Populært sagt kan Polintel suge informationer ud af flere centrale registre, systematisere og analysere dem og servere et resultat, som - måske - kan give gennembruddet i den vanskelige drabsefterforskning.

FAKTA om Pol-Intel

Rigspolitiet har brugt tre år på at skabe analyseplatformen i samarbejde med Palantir.

Systemet bygger oven på en lang række af de datakilder, som politiet allerede har, men som nu kan søges fra ét sted.

Det kan give et overblik over eksempelvis kriminelle netværk og deres indbyrdes relation og give et fingerpeg til, hvor og hvornår politipatruljer bør fokusere kræfterne, eksempelvis i forhold til tricktyverier.

250 analytikere og 600 efterforskere har adgang til systemet. Dog har man kun adgang til det, man har behov for at se. Den almindelige analytiker eller efterforsker har derfor ikke adgang til fx meddelerdatabasen. Og al aktivitet bliver logget.

Der er en efterretningsanalyseenhed i alle politikredse. Derudover er der oprettet SEØ og SEV i Øst- og Vestdanmark, der er specialiseret i de store tunge efterforskninger, rigtig meget organiseret kriminalitet.

Den højgravide Louise Borglit var ude og lufte sin søsters hund, da en gerningsmand kort efter klokken 19.00 endte hendes liv med flere voldsomme knivstik i Elverparken i Herlev.

Louise Borglit blev slået ihjel med flere knivstik - formentlig fra en meget kraftig kniv, lyder det fra politiet. Foto: Privat
Louise Borglit blev slået ihjel med flere knivstik - formentlig fra en meget kraftig kniv, lyder det fra politiet. Foto: Privat
 

Siden har drabsmanden været på fri fod, ligesom utallige forsøg på at finde gerningsvåbenet endnu ikke har båret frugt.

- Vi vil gøre alt for at løse en sag, der er så alvorlig som denne her. Vi har arbejdet stabilt med efterforskningen i snart to år nu, og vi må også bare konstatere, at vi ikke har kunnet opklaret den. Derfor søger vi nye øjne på sagen, siger vicepolitiinspektør Peter Malmose om baggrunden for det nye efterforskningsskridt, der kaldes for 'peer review'.

Louise Borglit, 32, var gravid i syvende måned, da hun blev stukket ihjel i Elverparken den 4. november 2016. Privatfoto 112 - 2. nov. 2017 - kl. 20:00 Nyt spor i Louise-mordet: Drabsmand filmet under flugten

Det er første gang i drabsefterforskningen, at Københavns Vestegns Politi får hjælp af en specielt nedsat gruppe af efterforskere.

- Men vi har løbende fået hjælp, særligt i forbindelse med de tekniske spor i sagen, fra både Rigspolitiet, Nationalt Efterforskningscenter og udenlandske i eksperter, siger Peter Malmose.

I november sidste år - godt et år inde i efterforskningen kunne politiet offentliggøre overvågningsvideo, som formentlig viser drabsmanden flygte fra området omkring gerningstedet.

Den grynede overvågning stammer fra en containerplads på Tornerosevej under 100 meter fra gerningsstedet i Elverparken i Herlev og viser en hætteklædt skikkelse, som klokken 19.08 samme aften som drabet forlader området i hast.

På trods af offentliggørelse af videoen og en række andre efterforskningsskridt, står politiet uden et gennembrud i sagen.