Drabsdømt anholdt for at kvæle kvinde: Sjældent at folk myrder igen

Sjældent at løsladte mordere dræber igen, men det sker. Dømt kvinde-morder er nu varetægtsfængslet for drabet på Hanne Pedersen - han nægter sig skyldig

Sådan så det ud, da Ekstra Bladet var i retten til grundlovsforhøret. (Foto: EB TV)

Hun virkede så glad nytårsaften, da hun talte i telefonen med sin mor.

Hanne Pedersen skulle fejre aftenen på sit husmandssted i en landsby ved Videbæk, og hendes mor havde en klar opfattelse af, at Hanne skulle holde nytår samen med en mand.

Hvad der skete i timerne efter den telefonsamtale er der endnu ingen, der præcist ved.

Hanne Pedersen blev fundet død i sin næsten nedbrændte gård. Hun var blevet kvalt ’ved omsnøring af halsen’, som retsmedicinerne konkluderede.

Seks dage efter blev en 47-årig mand anholdt.

Det kan vise sig, at det er uheldige omstændigheder sammenholdt med en dunkel fortid, der har ført til, at manden blev anholdt. Han er for en årrække tilbage dømt for at have kvalt en kvinde og har afsonet en lang straf, kunne Ekstra Bladet afsløre i sidste weekend.

Nægter at have slået ihjel påny

Manden nægter sig skyldig i at have slået Hanne Pedersen ihjel.

En dommer i Herning Ret vurderede dog politiets materiale stærkt nok til en varetægtsfængsling på begrundet mistanke om i hvert fald vold med døden til følge og brandstiftelse. Fængslingen blev blåstemplet af Vestre Landsret for nylig.

Hvis manden senere bliver dømt for at slået Hanne Pedersen ihjel vil han gå over i kriminalhistorien som en af de få, der myrder, afsoner en dom, kommer ud og slår ihjel igen. For det er helt usædvanligt.

Hanne Pedersen blev fundet dræbt i sit nedbrændte husmandssted udenfor Videbæk. (Foto: Ernst van Norde)
Hanne Pedersen blev fundet dræbt i sit nedbrændte husmandssted udenfor Videbæk. (Foto: Ernst van Norde)
 

Ekstra Bladet har gennemgået gamle drabssager og har fundet et fåtal, seks sager, hvor den ældste af dem er fra 1980.

Den myrdede Hanne Pedersen. Foto: Jørn Deluran Krimi Kvindekvæleren er ikke den første: Fem drabsmænd der myrdede igen

Men hvorfor gentager mordere sjældent deres forbrydelse? Virker fængselsstraffen præventivt, eller lykkes det retssystemet at holde de potentielt farlige bag tremmer?

Drabschef i Københavns Politi Jens Møller siger i generelle vendinger, at drab i sig selv er en usædvanlig forbrydelse i Danmark, og at det er yderligere usædvanligt, at nogen slår ihjel flere gange.

Hans forgænger tidligere drabschef Ove Dahl understreger, at der findes flere eksempler herhjemme på drabsmænd, der slår ihjel flere gange, men som først bliver afsløret til sidst.

Som begrundelse for, at der er langt mellem sager, hvor nogen myrder på ny efter afsoning af en drabsdom, siger han:

– De fleste drab bliver begået i affekt, hvor morderen fortryder. Og når man har siddet 10, 12,14 år bag tremmer, ved man, at den situation, vil man ikke bringe sig selv i igen. Her tror jeg, at straffen har virket forebyggende.

De farligste bliver spottet

Den tidligere kollega fra drabs-sektionen på det daværende Rejseholdet, Kurt Kragh mener, at politi, psykiatere og domstole er gode til at spotte, hvornår drabsmænd er potentielt farlige.

– De fleste drab er ikke tilrettelagte og sker i ophidselse. Men de mere kolde drabsmænd, der er velovervejede, som totalt mangler empati, er personligheds-afvigende eller har svært ved at styre deres drifter, de er farlige for deres omgivelser. Efterforskninger af de personer sammenholdt med mentalerklæringer gør, at systemet – når det handler om drabssager - får spottet de fleste af dem, mener han.

Psykiater Henrik Day, der blandt andet er konsulent for Justitsministeriets Retspykiatriske klinik,  fremhæver, at drabsdomme ofte er ganske lange. At folk er ældre, når de kommer ud, og at risikoen for kriminalitet falder med alderen.

Men der er stor forskel på, hvor længe folk skal holdes bag tremmer. Henrik Day siger:

– Hvis man som drabsdømt har fået en almindelig fængselsstraf, er tavlen visket ren, og man skal løslades efter en periode. Med hensyn til de mere perverterede drab, kan en mentalundersøgelse pege på, at personen bør idømmes forvaring. For her skal psykiatere og domstole så tage stilling til løsladelse blandt andet ud fra en farlighedsvurdering.

Mest læste
Seneste
Mest læste
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Kim Vangkilde
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen