Drabstiltalt sygeplejerske: Der kunne være uger, hvor der døde 3-4

Sygeplejersken nægter sig skyldig i alle anklager

Få seneste opdatering her

RETTEN I NYKØBING FALSTER (Ekstra Bladet):

Der var alt for få sygeplejersker til alt for mange patienter på medicinsk afdeling M130 på Nykøbing Sygehus, da den 31-årige drabstiltalte sygeplejerske Christina Hansen arbejdede der.

Det forklarede hun under sin forklaring i Retten i Nykøbing Falster mandag morgen, hvor hun blandt andet står tiltalt for tre drab og et drabsforsøg. Hun nægter sig skyldig i alle anklager.

Det er på M130, at hun er tiltalt for at have dræbt 72-årige Arne Herskov med en dødelig dosis morfin og diazepam den 4. marts 2012.

Arne Herskov døde på Nykøbing Falster Sygehus. Foto: Per Rasmussen 112 - 14. mar. 2016 - kl. 13:08 Tiltalt for drab på Arne: Sygeplejerske husker ham ikke detaljeret

Hun fortalte, at der var mange socialt belastede patienter og misbrugere på den medicinske afdelinger, som krævede meget pleje.

- Hvordan oplevede du arbejdspresset på 130, spurgte hendes forsvarer Jørgen Lange.

- Det var en rigtig, rigtig tung afdeling, og vi kunne ikke rigtig få bemandingen til at gå op. De første år var rigtig, rigtig hårde, forklarede sygeplejersken, der blev uddannet sygeplejerske i 2009 med afgangs-karakteren 12.

Hun fortalte, at alle 20 sygeplejersker på M130 var meget arbejdspressede.

- Patient-antallet svingede en del, og vi havde en del flere patienter, end vi kunne håndtere, fortalte sygeplejersken, der er iført en hvid skjorte og en sort nederdel med sorte strømpebukser. Om halsen har hun et sort tørklæde med sølvmønster.

Hun svarer med rolig stemme og sidder med benet over kors.

Skiftede til Akutafdelingen
Hun forklarede desuden, at hun blandt andet skiftede til Akutafdelingen på Nykøbing Falster Sygehus i 2012 på grund af arbejdspresset på M130, men også fordi hun gerne ville have en mere uforudsigelig hverdag og havde et mål om at blive anæstesisygeplejerske senere.

Anklager Michael Boolsen nævnte under sin forelæggelse på første retsdag, at en professor i statistik har udarbejdet en statistik, der viser, at der var en forhøjet dødelighed på medicinsk afdeling M130 på Nykøbing Falster Sygehus, når den nu tiltalte 31-årige sygeplejerske var på vagt i årene 2011 og 2012. En forhøjet dødelighed som med stor sikkerhed ikke skyldtes simple tilfældigheder, ifølge professoren.

Den 31-årige sygeplejerske er tiltalt for tre drab og et drabsforsøg. Hun nægter sig skyldig. Foto: Privat 112 - 11. mar. 2016 - kl. 15:50 Anklager fremlagde statistik: Flere døde på sygeplejerskens vagter

Under forsvarerens udspørgen ville han vide, om der var mange, der døde på afdelingen.

- Der kunne godt være uger, hvor der døde 3-4. Der kunne også være uger, hvor der ikke døde nogen. Det var, som om man oplevede det i bølger, forklarede hun, hvorefter forsvareren tilføjede, at hun havde fortalt ham, at det kom meget an på patientsammensætningen.

Hun skiftede til Akutafdelingen i oktober 2012.

På forsvarerens spørgsmål om, hvordan arbejdsmiljøet var i Akutafdelingen, forklarede hun, at arbejdspresset der var periodebetinget.

- Der kunne være en dag, hvor Falck kom ind med 40 patienter, men der kunne også være en dag, hvor de kom ind med 5, forklarede hun.

- Til tider var man også pressede, og vi manglede også en del bemanding, men der var mulighed for det her luftrum, hvor der ikke kom så mange patienter, forklarede hun.

Hun nægter sig skyldig i alle anklager, som blandt andet spænder over tre drab, et drabsforsøg samt at have givet sin egen dengang syvårige datter den stærke sovemedicin Zopiclone, der ikke var lægeordineret og ikke var beregnet til børn.

112 - 14. mar. 2016 - kl. 11:00 Drabstiltalt sygeplejerske: Fjendskab på sygehus efter 'fjolleri' med venindes kæreste

Hun er derudover tiltalt for at have stjålet blandt andet morfin- og Zopiclone fra sin arbejdsplads, og for at have været i besiddelse af seks morfintabletter, syv Zopiclone-tabletter og en injektionssprøjte, der havde indholdt Stesolid på sin egen bopæl og på kærestens bopæl. Alle medikamenter er nogle, der kun må besiddes efter lægelig ordination.

Retssagen mod sygeplejersken startede 11. marts med anklagerens forlæggelse af sagen. Her fortalte han blandt andet, at det var en overlæge fra Nykøbing Falster Sygehus, der kontaktede politiet, fordi de havde mistanke om, at en sygeplejerske dræbte patienter med medicin, og at der var tre mistænkelige dødsfald kort efter hinanden på samme nattevagt den 28. februar 2015.

En nattevagt, som sygeplejersken selv beskrev således på Facebook, da hun kom hjem fra arbejde:

'Så kom man endelig hjem efter den værste nattevagt nogensinde. Men tak for kampen'.

Arne Herskov (tv) var indlagt på Nykøbing Falster Sygehus og skulle have været på aflastning på et plejehjem, da han uventet døde. Her sidder han med sine to brødre Vagn og Kenny. Foto: Privat 112 - 11. mar. 2016 - kl. 07:12 Sygeplejerske tiltalt for at dræbe Arne: Min bror var ikke dødssyg

Undervejs har politiet efterforsket flere dødsfald, men kvinden er 'kun' blevet tiltalt for at have begået i alt tre drab og et drabsforsøg mod patienter, som var bragt syge til Nykøbing Falster Sygehus for at få hjælp til at få det bedre.

På retssagens første dag meddelte anklager Michael Boolsen, at anklagemyndigheden havde frafaldet en sigtelse for et drabsforsøg i januar 2015 og indstillet efterforskningen af et drab begået tilbage 2012.

Den 31-årige sygeplejerske er tiltalt for tre drab og et drabsforsøg. Hun nægter sig skyldig. Foto: Privat 112 - 11. mar. 2016 - kl. 15:50 Anklager fremlagde statistik: Flere døde på sygeplejerskens vagter

Det var kvinden Maggi Rasmussen, som tiltalte havde tilsyn med, der var tæt på at dø på sygeplejerskens sidste vagt før fængslingen, og en af den tiltaltes kolleger, der blev afhørt 1. marts forklarede, ifølge anklagerens forelæggelse, ’det var hendes opfattelse, at tiltalte forsøgte at myrde denne patient’.

Se også: Kollega om drabstiltalt sygeplejerske: 'Opfattede at hun forsøgte at myrde patient'

Efter blandt andet afhøringer af kolleger, sikring af medicinsk affald på hospitalet og ransagning af den tiltaltes taske, blev hun anholdt. I sygeplejerskens taske blev der blandt andet fundet flere tomme og halvbrugte blisterpakninger med stærk sovemedicin, der kun kan fås på recept. Der blev også fundet et afrevet patientlabel fra Maggi Rasmussen, der er kvinden, der overlevede.

Hun var ved at flytte ind til sin kæreste på tidspunktet for anholdelsen, og under ransagningen på den adresse, blev blev blandt andet fundet to små injektionssprøjter i en pakning fra sengebordsskuffen. Kæresten oplyste dog, ifølge politirapporten, at det var kanyler, som de brugte til at pille splinter ud af hans fødder med. På en taske på køkkenbordet blev der fundet flere medicinpakninger.

Her er tiltalerne

Retten i Nykøbing Falster indledte i marts retssagen mod en sygeplejerske, der 1. marts 2015 blev anholdt efter en nattevagt på det lokale sygehus, hvor flere patienter døde.

I alt er den 31-årige kvinde tiltalt for ni forhold, som er beskrevet på følgende vis i anklageskriftet.

* Forhold 1 beskriver sygeplejerskens påståede drab på den 72-årige Arne Herskov. Forbrydelsen skete 4. marts 2012 i tidsrummet mellem klokken 09.00 og klokken 21.30 på Nykøbing Falster Sygehus ved indgivelse af en overdosis af morfin og diazepam - bedre kendt som Stesolid.

* Forhold 2 handler om, at den tiltalte skal have misbrugt sin stilling og gjort sig skyldig i tyveri ved at stjæle forskellige typer medicin fra sin arbejdsplads, herunder det kraftige sovemiddel Zopiclone og morfin. Alt sammen til en værdi af 145 kroner.

* Forhold 3 anklager sygeplejersken for overtrædelse af autorisationsloven ved i tidsrummet mellem 1. januar 2015 og 1. marts 2015 at have givet sin dengang syvårige datter kraftige og receptpligtige sovepiller af mærket Zopiclone, som ikke må gives til børn.

* Forhold 4 beskriver sygeplejerskens påståede drab på den 86-årige Anna Lise Poulsen. Ifølge anklageskriftet skete det 28. februar 2015 mellem klokken 19 og 20.30. Igen skal der være tale om en dødelig overdosis af morfin og diazepam.

* Forhold 5 beskriver sagens tredje drab. Her er offeret den 66-årige Viggo Petersen, som ifølge anklagen er blevet dræbt i samme tidsrum som Anna Lise Poulsen. Også fremgangsmåden - en dødelig cocktail af morfin og diazepam - går igen.

* Forhold 6 zoomer ind på drabsforsøget på den 73-årige Maggi Rasmussen. Ifølge anklageskriftet bliver hun forsøgt dræbt i tidsrummet fra 28. februar klokken 19 til 1. marts klokken 05.35 med en dødelig dosis af morfin, diazepam og hjertemedicinen Cordarone. Drabet mislykkes imidlertid, da kolleger fatter mistanke og når at give patienten modgift.

* Forhold 7 er en tiltale for overtrædelse af både straffe- og autorisationsloven, da den tiltalte i sit virke som sygeplejerske skal have misbrugt sin stilling til at krænke privates ret og udvist grovere forsømmelse eller skødesløshed, idet hun i forbindelse med de tre drab og drabsforsøget fejlbehandlede de angivne patienter.

* Forhold 8 anklager sygeplejersken for overtrædelse af bekendtgørelse om euforiserende stoffer ved i forbindelse med sin anholdelse uberettiget at besidde morfintabletter, Zopiclone samt en sprøjte, der havde indeholdt Stesolid.

* Forhold 9 går på, at den 31-årige kvinde under sin varetægtsfængsling har besiddet og anvendt en mobiltelefon.

Kilder: Anklageskriftet fra Statsadvokaten i København

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere