Dræbte fem i lastbilangreb i Stockholm: Nu har han fået tæv i fængslet

Den terrordømte Rakhmat Akilov er blevet overfaldet i sin celle, melder svenske medier

Rakhmat Akilov er blevet idømt livstid for terrorangrebet i Stockholm. For tiden holdes han isoleret i fængslet, efter at en medfange har overfaldet ham. Foto: Ritzau Scanpix
Rakhmat Akilov er blevet idømt livstid for terrorangrebet i Stockholm. For tiden holdes han isoleret i fængslet, efter at en medfange har overfaldet ham. Foto: Ritzau Scanpix

Den usbekiske terrorist Rakhmat Akilov, der er idømt en livstidsstraf for lastbilangrebet i Stockholm 7. april 2017, er blevet angrebet af en medfange i højsikkerhedsfængslet Kumla i Sverige.

Det skriver SVT Nyheter.

Hændelsen indtraf torsdag i sidste uge, da Akilov ankom til den såkaldte Fenixbunker i fængslet. En anden indsat fange på samme afdeling - en 24-årig med bandetilknytning - havde held til at snige sig ind i Akilovs celle, mens døren ind til cellen stod åben. Herefter lukkede den 24-årige døren bag sig og uddelte flere slag mod Akilov.

Begge holdes nu isoleret fra hinanden, skriver SVT Nyheter.

Foto: AP
Foto: AP

Under epsioden hørte personalet både skrig og tumult. Ifølge den svenske kriminalforsorgs redegørelse ser fængslespersonalet, at den 24-årige slår Akilov flere gange, mens han ligger på cellegulvet.

Usbekeren Rakhmat Akilov har fået sin dom. Foto: AP 112 - 7. jun. 2018 - kl. 13:02 Dræbte fem i svensk terrorangreb: Her er hans dom

Hvad der præcist skete inde på Akilovs celle, er imidlertid stadig noget uklart. Men det står klart, at Kriminalforsorgen har anmeldt et tilfælde af vold eller trulser mod en indsat.

- Det, jeg ved, er, at vi har fået selve handlingerne beskrevet. Det bliver der skrevet en anmeldelse om. Derefter ser vi på, hvilken type kriminalitet, der er tale om, siger Karin Eldblom, som er efterforskningsleder hos politiet i Hallsberg.

Privatfoto
Privatfoto
 

Fem mennesker blev dræbt, da Rakhmat Akilov 7. april 2017 besluttede at køre en lastbil i fuld fart ad Drottninggatan i Stockholm. I retten forklarede usbekeren, at han forsøgte at stoppe Sveriges deltagelse i en international koalition til bekæmpelse af Islamisk Stat i Syrien og Irak.

Akilovs lastbil standsede først, efter han havde ramt en menneskemængde og var kørt ind i stormagasinet Åhléns.

Usbekeren søgte asyl i Sverige i 2014. Han fik afslag to år senere, og han skulle udvises. Derefter gik han under jorden.

Ifølge politiet forsøgte Akilov at detonere en hjemmelavet sprængladning ved stormagasinet, som forårsagede brand i butikslokaler, inden han flygtede fra gerningsstedet.

Se også: Usbeker bag lastbilangreb i Stockholm tilstår terror

Han blev senere pågrebet af politiet i Märsta, der ligger nord for Stockholm.

Blandt ofrene for angrebet var blandt andet en blot 11-årig pige, men også en belgisk og en britisk statsborger omkom.

Også flere danskere befandt sig på gaden under angrebet, og Ekstra Bladet var efterfølgende i kontakt med danske Vivi og Tina, der i sidste øjeblik nåede at flygte ind i en butik, inden lastbilen kørte forbi i høj fart.

 Overvågningsoptagelser fra tøjbutikken, som Vivi og Tina gemte sig i.

Den 24-årige mand, som overfaldt Akilov i fængslet, er idømt fire års fængsel for blandt andet røveri. Han sidder på samme afdeling som Akilov på sikkerhedsafsnittet ved Kumlafængslet uden for Örebro.

Fakta om angrebet i Stockholm

* Fredag den 7. april 2017 klokken 14.53 brager en lastbil ind i en folkemængde ved stormagasinet Åhléns i Drottninggatan i det centrale Stockholm.

* Fem personer bliver dræbt i angrebet.

* En 39-årig mand fra Usbekistan, Rakhmat Akilov, bliver anholdt, mistænkt for at have kørt lastbilen.

* Akilov skal også have forsøgt at udløse en bombe bestående af fem butangasbeholdere, skruer, knivblade og et antal mindre metalgenstande.

* Akilov er udvist af Sverige og har tidligere udtrykt sympati for "ekstreme organisationer" - deriblandt Islamisk Stat.

* Der indføres forhøjet politiberedskab over hele Sverige for at undgå yderligere angreb og skabe tryghed.

* 11. april erkender Rakhmat Akilov at være føreren af lastbilen. Ved et grundlovsforhør bag lukkede døre bliver han varetægtsfængslet.

* Tirsdag den 30. januar 2018 præsenterer den svenske anklagemyndighed anklageskriftet. Her fremgår det blandt andet at:

* Akilov havde svoret troskab til IS. I chat-samtaler tilbød han at udføre et angreb i Stockholm. Han skal også have sendt billeder af sig selv fra den lastbil, som han benyttede til angrebet.

* Akilov havde filmet en video på sin mobil med en "islamistisk tale", der angiver, at "det er tid til at dræbe".

* Han havde forsøgt at skaffe oplysninger om at lave en bombe. Dagen før angrebet googlede han "ud af bilen", "springe ud af bilen", "ud af bilen, hvis du ikke vil dø".

* Han studerede Drottninggatan inden angrebet, oplyser anklagemyndigheden med henvisning til billeder af gerningsmanden på gaden.

* Han skal have fotograferet Drottninggatan, Hötorget og Sveavägen for at lede efter steder til angrebet.

* Før angrebet havde Akilov googlet "gay club Stockholm" for at foretage et angreb målrettet homoseksuelle, lyder anklageskriftet.

* Akilov blev idømt livstid i retten.

Kilder: TT, SVT, Aftonbladet, Sveriges Radio, Expressen, den svenske anklagemyndighed, svensk politi.

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere