Dræbte sin søn: Omfavnet af grædende barnebarn

Familie og venner i tårer i landsretten, da Bertie De Silva igen blev idømt 12 års fængsel for at dræbe sin søn

Kenneth De Silva blev dræbt af sin far på deres værksted en varm aprilmorgen i 2014. (Privatfoto)
Kenneth De Silva blev dræbt af sin far på deres værksted en varm aprilmorgen i 2014. (Privatfoto)

- Jeg savner jer.

Tårerne trillede ned ad kinderne på både farfar og barnebarn, som lod til i et glimt af et sekund at glemme den tragedie, der har ramt deres familie.

Farfaren slog sidste år sin søn ihjel og frarøvede dermed to børnebørn deres far, sine øvrige børn deres bror, sin ekskone en søn og sin svigerdatter en mand.

Alligevel overvandt Bertie De Silvas barnebarn og den dræbte Kenneth De Silvas datter sig selv og bevægede sig op til sin farfar i Østre Landsrets tredje afdelings retssal 3, hvor hans ankesag i denne uge har kørt.

Manden håbede, at landsretten ville nedsætte den straf, han i fjor fik i byretten.

45-årige Kenneth De Silva blev 28. april sidste år dræbt af et enkelt skud i brystet på sit og farens autoværksted i Birkerød nord for København.

Patronen kom fra en Browning kaliber 7.65 pistol, som Bertie De Silva affyrede. Bagefter ringede den dengang 69-årige mand selv 112 og fortalte, at han havde skudt sin søn, før han satte sig til at vente på politiet.

Ville dømmes for uagtsomt manddrab
De to havde igennem de senere år haft mange sammenstød i forbindelse med driften af værkstedet. Bertie De Silva beskyldte bl.a. sin søn for i mange år at have provokeret ham og stjålet penge.

Bertie De Silva har i retten forklaret, at den tilspidsede situation kom til håndgemæng den skæbnesvangre dag, hvor han trak sin pistol og skød en enkelt gang, uden at pistolen gik af. Dernæst kan han efter eget udsagn ikke huske, hvad der skete.Se også: Kenneth dræbt af et enkelt skud

Forsvarets påstand om uagtsomt manddrab - og at Bertie De Silva ikke havde til hensigt at slå sønnen ihjel, købte hverken Retten i Lyngby eller Østre Landsret.

I byretten fik han 12 års fængsel for manddrab. Nævningetinget i landsretten var enige i skyldspørgsmålet, og torsdag var kun tilbage for de ni nævninge og tre dommere at udmåle straffen.

Før dagens afsluttende bemærkninger fra anklagemyndighed og forsvar om Bertie De Silvas personlige forhold gik i gang, virkede den tiltalte dog mest optaget af, at hans barnebarn var mødt op.

Ville have nedsat straf
I dyb omfavnelse med teenagepigen sagde han igennem tårer og sit hvid-grå fuldskæg undskyld og fortalte hende, at han elsker hende.

Undervejs holdt farfaren sine hænder den grædende teenagepiges hoved og plantede et ømt kys på hendes pande.

Efter det rørende øjeblik tog sine små runde briller af, duppede øjnene tørre og pudsede næsen. Hans skuldre faldt en anelse, og han lignede – trods situationens alvor – en mand, der havde fået forladt sin synd.

Barnebarnet vendte tilbage til sin mor og farmor på tilhørerrækkerne for at følge sagen mod sit eget kød og blod, som siden drabet 28. april sidste år har siddet varetægtsfængslet.

Mens anklager Christina Schønsted fortalte nævningene, at der ingen formildende omstændigheder for strafudmålingen var i Bertie De Silvas sag, uddybede hans forsvarer Henrik Stagetorn en række forhold, som skulle sænke straffen fra 12 til 11 års fængsel.

Blandt andet De Silvas høje alder.

Det er under sagen kommet frem, at Kenneth og Bertie De Silva i årevis havde et turbulent forhold, hvor de fra tid til anden var oppe at toppes og gentagne gange meldte hinanden til politiet.

Turbulent far-søn-forhold
Striden handlede i høj grad om uenighed om driften af autoværkstedet, som var Bertie De Silvas livsværk, men sønnen i stigende grad havde overtaget, uden at hans far helt kunne forlige sig med det.

- Da Bertie kommer til værkstedet, bliver han mødt af ordene: 'Skrid herfra', sagde Henrik Stagetorn blandt andet for at underbygge påstanden om, at hans klient i drabsøjeblikket handlede under stærk sindsbevægelse og var i en oprørt sindstilstand.

- Selv om Bertie ejede en andel af værkstedet, har Kenneth nægtet ham adgang til det, lød det videre fra forsvareren.

Før strafvoteringen fik Bertie De Silva ordet:

- Jeg kan kun sige undskyld for, hvad jeg har gjort, lød det, før den aldrende mand med sit lange sort-grå hår samlet i en hestehale iklædt sort Ralph Lauren-polo og cowboybukser lod sig føre ud af retssalen.

Halvanden time efter blev retten atter sat: Landsretten var igen enige med byretten, og Bertie De Silva skal afsone 12 år.

Det er hårdt
Afgørelsen lod langt fra til at komme som en overraskelse for den aldrende mand, som dog fik tårer i øjnene, da han bevægede blikket mod sin familie.

- Det er hårdt, var det eneste, han havde kræfter til at sige til Ekstra Bladet.

Foruden Bertie De Silvas barnebarn var flere nære familiemedlemmer i retten - blandt andre Kenneth De Silvas enke.

- Det har været hårdt, sagde hun, før hun ovenpå dommen gav sin svigerfar og mands drabsmand et knus.

Det samme gjorde Kenneth De Silvas mor og to af de tre sønner, hun har tilbage af den oprindelige børneflok på fire, før hendes eksmand tog livet af den ældste i flokken.

En grædende kvinde udbrød kort efter domsafsigelsen: - Vi får jo ikke Kenneth tilbage.

Flere af Bertie De Silvas gamle venner har bakket den drabsdømte op både i byretten og landsretten.

Bertie De Silva har siden drabet siddet i varetægt i Helsingør Arrest, hvor han selv har forklaret, at hans tilstand er blevet forværret. Han ønsker derfor at afsone i Statsfængslet i Horserød, som er et åbent fængsel.

- Det er noget, Kriminalforsorgen skal vurdere, siger Henrik Stagetorn, som forudser, at det kan blive problematisk på grund af den lange straf, som forsvareren konstaterede, at han tager til efterretning.