Drama i luften: Pilot blev forgiftet af kål-stuvning

Piloter må aldrig spise det samme, så kaptajnen på dansk charterfly blev ikke syg og kunne lande sikkert i Billund

Der var 180 passagerer og seks besætningsmedlemmer ombord på Boeing-flyet YL-PSD. Foto: Wikipedia Commons.
Der var 180 passagerer og seks besætningsmedlemmer ombord på Boeing-flyet YL-PSD. Foto: Wikipedia Commons.

180 passagerer på vej fra Lanzarote til Billund kan prise sig lykkelige over, at piloterne aldrig må spise det samme måltid mad ombord.

Forbuddet skyldes risikoen for, at piloterne kan blive sat ud af spillet af en akut madforgiftning.

Det var nøjagtigt, hvad der skete på Lanzarote-flyvningen med et Boeing 737 fra det dansk-lettiske flyselskab Primera Air Nordic. Men heldigvis var det kun den 35-årige kvindelige styrmand, der blev alvorligt syg.

Kaptajnen spiste nemlig ikke den kål-stuvning, som styrmanden fik, og kaptajnen overtog flyet alene og landede det sikkert i Billund.

Imens kastede styrmanden op hvert femte minut undervejs og var helt groggy.

Når den ene af de to piloter bliver så syg, at han eller hun ikke er i stand til at flyve, er der efter luftfarts-reglerne tale om en alvorlig nødsituation.

Derfor er episoden, der skete den 18. november 2016 kl. 18.15, blevet undersøgt af Havarikommissionen.

Konklusionen er, at piloten fik en alvorlig madforgiftning forårsaget af den kål-stuvning, hun fik serveret efter starten fra Lanzarote.

Jord-bakterier
En kok fra catering-firmaet mener, at kål-stuvningen kun blev varmet op, men ikke kogt ordentligt igennem, og at jord-bakterier derfor kunne formere sig i maden, inden den blev serveret.

Catering-firmaet leverede det samme måltid den dag til besætningerne på fire forskellige flyvninger, syv portioner kål-stuvning i alt, men ingen andre end den 35-årige styrmand blev syg af maden.

Havarikommissionen beskriver, at styrmanden 90 minutter før den planlagte landing i Billund havde en hvileperiode, og 10 minutter senere følte hun sig dårlig.

Pludselig rejste hun sig fra sædet og stormede ud af cockpittet til det forreste toilet for at kaste op. Kaptajnen kaldte kabine-chefen til cockpittet og gav ordre om, at kabine-besætningen skulle holde øje med styrmanden.

Besætningen drøftede situationen, og kaptajnen besluttede at gennemføre flyvningen til Billund som en solo-flyvning. På grund af styrmandens tilstand blev hun sat på et klapsæde i stedet for sit pilotsæde, og hvert femte minut måtte hun ud for at kaste op.

Kabinebesætningen sørgede for at lukke af, så kun den syge styrmand brugte det forreste toilet.

Flyvningen og landingen forløb uden andre problemer, og i Billund ventede en ambulance. Styrmanden valgte dog at tage hjem, og hele natten til klokken 04 næste morgen kastede hun op konstant.

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere