Dukkede op under nedrivning: Antik pistol kostede fængsel

21-årig nedriver tog pistolen med hjem - det skulle han så ikke have gjort

Den 21-årige var en del af det nedrivnings-hold der skulle rydde et hus i Birkerød, hvor danmarkshistoriens største våben-fund fandt sted. Foto: Jakob Jørgensen
Den 21-årige var en del af det nedrivnings-hold der skulle rydde et hus i Birkerød, hvor danmarkshistoriens største våben-fund fandt sted. Foto: Jakob Jørgensen

Det kom til at koste en 21-årig mand seks måneders fængsel, at han valgte at tage en 131 år gammel pistol, samt forskellig typer af ammunition med hjem fra sit arbejde som nedriver.

Den dømte blev anholdt i maj måned efter at politiet i forbindelse med en ransagning af mandens lejlighed fandt de ulovlige ejendele.

Historisk sag
Den 21-årige fortalte i retten, at han var kommet i besiddelse af våbnene i forbindelse med sit arbejde som nedriver i sin onkels virksomhed i starten af 2019.

De to havde sammen stået for nedrivningen af et hus i Birkerød, som i 2015 var rammen om danmarkshistoriens største fund af våben hos en privatperson.

Nordsjællands Politi har fundet flere våben på adresse i Birkerød. (Foto: Bjørn Nielsen/Alarm112danmark.dk) 112 - 20. aug. 2015 - kl. 05:00 Våbenfund i 'Spøgelseshuset' slår alle rekorder

En 49-årig mand blev dengang anholdt for besiddelse af mere end 1000 forskellige typer af våben og våben-tilbehør samt 1,4 tons ammunition, som han havde opbevaret både i det pågældende hus samt hos sin mor.

Våbensamleren blev i 2017 dømt til behandling på en psykiatrisk afdeling.

Den 21-årige forklarede, at huset både flød med skrald, våben og ammunition, da nedrivnings-arbejdet begyndte. I løbet af den tid, de arbejdede på huset, kørte hans onkel flere gange til politiet for at aflevere våben, ammunition samt forskellige typer af våben-tilbehør, som de stødte på undervejs.

Forglemmelse
En enkelt plastikpose indeholdende de effekter, som han onsdag altså blev dømt for besiddelse af, blev dog ved en fejl ikke afleveret, da onklen kørte til politiet. Derfor valgte den 21-årige at tage posen med sig hjem.

Ifølge hans egen forklaring havde han tænkt sig at kontakte politiet for at aflevere genstandene, men fik det ikke gjort, da han i den pågældende periode havde travlt med en syv-dages arbejdsuge mens han samtidig stod for at hjælpe sin mormor med dagligdags-gøremål. 

Efter at have haft indholdet af posen liggende på sit værelse i en måneds tid blev våben og ammunition så fundet af politiet, i forbindelse med en ransagning af lejligheden på baggrund af en mistanke om salg af narko fra adressen.

Politiet fandt dog ingen beviser på, at der skulle have foregået narko-salg i lejligheden under ransagningen, men stødte altså i stedet på de ulovlige våben fra hjemmet i Birkerød.

Antik pistol
Den 21-årige har siddet varetægtsfængslet siden midten af maj, og han blev derfor løsladt efter dommen, fordi kun tre måneder af straffen skulle afsones, resten af dommen er betinget. Han skal selv betale sagens omkostninger.

Dommeren lagde i sin afgørelse vægt på, at ni-millimeter pistolen var fremstillet helt tilbage i 1888, og at den ammunition, som også var i lejligheden, ikke passede til pistolen.

Desuden var den 21-årige ikke tidligere straffet og har ifølge anklagemyndigheden ikke nogen tilknytning til kriminelle miljøer.

Anklageren havde ellers krævet den 21-årige fængslet i to år, men den vurdering var retten på Frederiksberg altså ikke enig i.

Den dømtes forsvarer, Per Heinrich Bengtsson, var efter domsafsigelsen ganske tilfreds med udfaldet.

- Det er den helt rigtige dom, mener jeg, og det havde jeg bestemt også regnet med, vil jeg tillade mig at sige.

- Den her sag er jo slet ikke sammenlignelig med andre sager, hvor folk har haft et ladt våben liggende for eksempel for at forsvare sig selv.

- Og det at man rent faktisk afleverer de våben, man finder, til politiet ad flere omgange, viser jo også, at man ikke har en intention om at ville bruge de her våben til noget kriminelt, siger han.

Den 21-årige modtog dommen.

Nordsjællands Politi har fundet flere våben på adresse i Birkerød. (Foto: Bjørn Nielsen/Alarm112danmark.dk) 112 - 15. aug. 2015 - kl. 13:16 Mand havde villaen fyldt med våben: Nu er han fængslet

Se også: Tiltale i gigantisk våbensag: Mand gemte 600 rifler hos mor

Se også: Tiltalt vil have lov til at sælge våben fra kæmpe fund

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere