Dyrlægestuderende: Ikke humant at politi kvalte hund med de bare næver

Aflivning af dyr skal ske så hurtigt og smertefrit som muligt, understreger næstformand i Det Veterinære Sundhedsråd. Politiet skød af sikkerhedsårsager ikke den aggressive hund, der i weekenden angreb en mindre hund

Flere betjente måtte efter angrebet holde den aggressive hund, så den ikke gik til angreb på andre forbipasserende. Til sidst kvalte de den. (Foto: Ekstra Bladet)
Flere betjente måtte efter angrebet holde den aggressive hund, så den ikke gik til angreb på andre forbipasserende. Til sidst kvalte de den. (Foto: Ekstra Bladet)

Ved du noget? Send os dit tip på 1224@eb.dk eller SMS 1224 (Alm. takst).

Betjente tog fredag aften livet af en ustyrlig muskelhund med de bare næver, efter at den havde kastet sig over en mindre hund på Østerbro.

- Aflivningen foregik på den humane måde - ved kvælning, sagde den centrale vagtleder ved Københavns Politi Carsten Reenberg lørdag til Ekstra Bladet.

Aflivningsmetoden har fået flere læsere til at rase - og den dyrlægestuderende Charlotte Rinder undrer sig også over vagtlederens ord om hændelsen.

- Min anke er, at han kalder det en human aflivningsmetode. Der kan gå forholdsvis lang tid, før døden indtræffer, når man bliver kvalt - afhængigt af, hvor hårdt et tryk, de har lagt, siger Charlotte Rinder, der dog har forståelse for, at betjentene i al hast standse hunden, der havde kastet sig over en mindre hund.

Se også: Drama ved Parken: Politifolk giver aggressiv muskelhund knippelsuppe

Aflivnings skal være hurtig og smertefri
Næstformand i Det Veterinære Sundhedsråd Susanne Nautrup Olsen siger til Ekstra Bladet, at kvælning ikke er en anerkendt aflivningsmetode.

- Kvælning og drukning er ikke anerkendte aflivningsmetoder til en hund. Der kan dog være tale om nødværge, hvor man gør det bedst mulige under de givne omstændigheder, siger næstformanden, der understreger, at hun ikke udtaler sig på hele rådets vegne, til Ekstra Bladet.

Det Veterinære Sundhedsråd behandler nemlig lignende sager, hvis nogen eksempelvis skulle finde på at melde aflivningen af dyret til politiet.

- Vi bliver involveret, hvis myndigheder har brug for en veterinærfaglig udtalelse af, om en aflivning af et dyr er foregået på den lovlige og korrekte måde, således at man har sikret sig, at dyret ikke har oplevet smerter og angst under aflivningen.

Uden at ville udtale sig om den konkrete aflivningssag, siger Susanne Nautrup Olsen overordnet, at det væsentlige ved aflivninger er, at det sker så hurtigt og smertefrit som muligt:

- Det gør det eksempelvis ikke, hvis man forsøger at drukne kattekillinger. Ved kvælning kan man heller ikke sige, at man sikrer døden så hurtigt og smertefrit som muligt.

Politiet var nødsaget til at sætte en stopper for hunden, da den omkring klokken 18.30 fredag aften angreb den mindre hund i en lukket hundegård foran Fælledparken lige foran kulturinstitutionen Krudttønden.

Se også: Drama ved Parken: Politifolk giver aggressiv muskelhund knippelsuppe

Vagtleder står 100 procent inde for kvælning
Fem betjente, som var i nærheden på grund af fodboldlandskampen mellem Danmark og Albanien i Parken, ilede straks til hundeoverfaldet og måtte bruge deres knipler for at få muskelhunden til at slippe sit offer.

Den centrale vagtleder, der kaldte aflivningen human, tager kritikken med ophøjet ro:

- Vi har vurderet, at det var den bedste løsning derude og den hurtigste og mest effektive måde at gøre det på, siger Carsten Reenberg, der tilføjer, at politiets ypperste opgave var at sørge for sikkerheden for de tilstedeværende mennesker.

- Vi ville ikke affyre skud, fordi man ikke vil risikere, at kuglen ricocherer og ramme mennesker, siger Carsten Reenberg, som understreger, at hans kolleger kæmpede mod en meget aggressiv hund, som man måtte stoppe, før den fandt på at gå til angreb på mennesker.

- Jeg står 100 procent inde for den måde, de har handlet på.

Måtte flå kæben op
Jan Grarup var vidne til hundeoverfladet og har fortalt til Ekstra Bladet, at betjentene måtte flå kæben op på det glubske dyr for at få den til at slippe grebet på sit bytte.

- Muskelhunden var enormt stærk. Den var helt ude af kontrol. Det var ret voldsomt at se på. Der bredte sig en del panik og påstyr, fortalte han også.

Dyrlægestuderende Charlotte Rinder, som studerer på tredje år på Københavns Universitet, anerkender, at politiet fravalgte den hurtigere og mindre smertefulde aflivning, som et skud ifølge hende ville have været, af hensyn til sikkerheden.

- De har i den voldsomme situation ikke haft tid til at få fat i en dyrlæge for eksempelvis at få bedøvet hunden og har efter omstændighederne handlet, som de kunne, men jeg mener stadig ikke, at det skete på en human måde, som vagtlederen udtrykte det, siger hun og glæder sig over, at de fik stoppet dyret, før det nåede at kaste sig over andre.