Efter drab i retssal: Nu skal tilhørere tjekkes i døren

Regeringen vil bruge 15 millioner på skærpet sikkerhed i retterne. I nogle retssale indføres adgangskontrol

Justitsminister Mette Frederiksen (S) vil indføre adgangskontrol ved udvalgte retter, fordi en morfar skød og dræbte advokat og tidligere svigersøn sidste år.
Justitsminister Mette Frederiksen (S) vil indføre adgangskontrol ved udvalgte retter, fordi en morfar skød og dræbte advokat og tidligere svigersøn sidste år.

Regeringen vil i en prøveperiode begrænse almindelige borgeres adgang til flere af landets retssale og indkøbe nyt udstyr for at skærpe sikkerheden ved domstolene.

Det er meldingen fra justitsminister Mette Frederiksen (S) i et samråd i Retsudvalget torsdag formiddag.

- Jeg foreslår, at vi i en periode indfører adgangskontrol ved udvalgte retter for at finde ud af, om det er den vej, vi vil gå, siger hun.

Det nye tiltag kommer efter den tragiske episode i september i Fogedretten ved Københavns Byret, hvor en 67-årig morfar tog et gevær med i retten under en samkvemssag og skød sin barnebarns far og dennes advokat. Advokaten døde af sine kvæstelser.

En person er blevet skudt i Hestemøllestræde i det indre København. Efterfølgende fulgte en dramatisk anholdelse af den formodede gerningsmand. (Foto: Camilla Johansen) 112 Advokat blev dræbt i retten: Nu fortsætter samværssagen

Samtidig med forsøget med adgangskontrol til retssalene erklærer ministeren sig under samrådet klar til at afsætte 15 millioner kroner til at forbedre sikkerheden ved retterne.

- De skal bruges til at uddanne personalet til konflikthåndtering og til at oprette en sikkerhedsorganisation til at varetage den overordnede sikkerhed ved domstolene, siger Mette Frederiksen.

- Samtidig kan de bruges til at indkøbe nyt udstyr, som metalskannere, videoovervågning og alarmklokker, siger ministeren.

En 31-årig mand ligger i kunstigt koma, efter han blev ramt af flere skud i Fogedretten i København. Hans eks-svigerfar har erkendt, at han forsøgte at slå den 31-årige ihjel. (Foto: Tariq Mikkel Khan/Privatfoto) 112 Efter morfars drabs-togt: Sådan har svigersøn det i dag

Dansk Folkepartis retsordfører Peter Skaarup er glad for, at regeringen vil være med til at begrænse adgangen til retten, men undrer sig over, at adgangskontrollen i første omgang kun bliver i en forsøgsperiode og kun ved udvalgte retter.

- Hvorfor ikke gøre kontrollen af folks adgang til retterne permanent. Det gør man i Sverige, og det er jo heller ikke for vidtgående til, at vi allerede gør det her i Folketinget, siger han.

Bente Koudal Sørensen, kontorchef i Statsforvaltningen, vil gerne kunne gribe ind i konflikter mellem forældre langt tidligere. (Foto: Poul Erik/Alarm1124MIDTJYLLAND/Statsforvaltningen) 112 Statsforvaltning: Krigen mellem mor og far er blevet mere blodig

Domstolsstyrelsen har vurderet, at der på landsplan skal ansættes 110 vagter for at gennemføre en sikkerhedskontrol ved indgangene til retsbygningerne.