Efter Kvissel-dom: Jeg har ondt af dem

STATUS FRA STEDFAR: Jens Holtegaard håber hver dag på, at Tine kommer hjem igen. Alt kredser om drabet i familien, der kæmper for at komme videre

Den nu drabs-dømte Lisa med vennen Bakhtiar dengang. (Privatfoto)
Den nu drabs-dømte Lisa med vennen Bakhtiar dengang. (Privatfoto)

Kender du til de dømte, skriv til os på 12242eb.dk/sms til 1224 (koster alm. sms-takst)

Det foreløbige punktum, som med byretsdommen i Hjørring i mandags blev sat for det bestialske og nærmest uvirkelige knivdrab på 40-årige Tine Rømer Holtegaard, udgør på ingen måde bare et lille bitte plaster på det afgrundsdybe sår, som den nærmeste familie bærer rundt på.

– Jeg tror godt, jeg kan tale på både børnenes og den nærmeste families vegne, når jeg siger, at hver dag er en kamp, hvor alt kredser om drabet på Tine.

16-årige Lisa Borch er nu - sammen med sin 29-årige ven - dømt for drabet på sin mor. (Privatfoto) 112 - 15. sep. 2015 - kl. 15:50 Lisas stedfar: Hun elsker at tale om IS og deres brutale adfærd

– For mit eget vedkommende venter jeg hver dag på, at Tine kommer hjem igen, men det ved jeg jo godt, at hun ikke gør. Det er frygteligt.

Ordene kommer fra 57-årige Jens Holtegaard dagen efter, at hans ene steddatter, Lisa Borch på 16 år, og hendes 29-årige irakiske ven, Bakhtiar Mohammed Abdullah, blev idømt henholdsvis ni og 13 års fængsel for knivdrabet på Tine Rømer Holtegaard 8. oktober i fjor.

Ønsker ikke hævn

– Jeg har mere ondt af dem (Lisa og Bakhtiar), end jeg har lyst til hævn. Det var sølle at se dem med udtryk i retten, som om de var til en hvilken som helst kaffe-komsammen og ikke en sag om noget af det mest forfærdelige, man kan tænke sig.

– Lisa har måske grædt to gange under retssagen. Det er altså ikke normalt for en pige på 16 år, der anklages for at have været med til at slå sin egen mor ihjel, siger Jens Holtegaard, der siden den rædselsfulde oktobernat har været sygemeldt fra sit job som socialpædagog.

Han er kun i stand til at passe et deltidsjob som pedel i ti timer om ugen.

Se også: Kvissel-domme er anket til landsretten

Jens Holtegaard, der selv har to voksne døtre på 30 og 26 år fra et tidligere forhold, har siden hans elskede igennem 11 år, Tine Rømer Holtegaard, blev dræbt i deres fælles seng for knap et år siden, fastholdt en tæt relation til Lisas tvillingesøster og storebror på henholdsvis 16 og 19 år. Han bor også stadig i land-idyllen lidt uden for Kvissel ved Frederikshavn.

Ifølge Jens Holtegaard skete radikaliseringen af steddatteren i løbet af foråret og sommeren 2014, da hun gang på gang fyldte sin mor med løgn.

Væk om natten

– Vi oplevede adskillige nætter, hvor hun ikke kom hjem og sov, og vi måtte lede efter hende næste morgen. Hun svarede aldrig vores opkald. Hun talte kun til os, når hun skulle opnå noget, fortæller Jens Holtegaard.

Han mener, at Lisa så at sige radikaliserede sig selv.

– Nogen teenagere er meget grænsesøgende, og for Lisa var det spændende med bål, brand, røg, knive og drab.

Se også: Anklager: Kvissel-mordet var bestialsk

Jens Holtegaard forstår stadig ikke, hvorfor psykiatrien i Region Nordjylland ikke kunne se faresignalerne, ligesom han stiller sig uforstående over for, at steddatteren blev idømt en fængselsstraf, hvor hun er spærret inde i en særligt sikret institution, indtil hun fylder 18. Herefter skal hun afsone i et ’almindeligt’ fængsel.

– Jeg frygter, at hun bliver yderligere radikaliseret i et fængsel. Pigen skal under behandling i stedet, siger Jens Holtegaard.

Lisa Borchs advokat har anket dommen over teenagepigen til frifindelse. Den sag ventes at blive behandlet inden for et halv år i landsretten.

1 af 4 
2 af 4 
3 af 4 
4 af 4 Den nu drabs-dømte Lisa med vennen Bakhtiar dengang. (Privatfoto)