Efterlyst i hele verden: Det ved vi om formodet terrorist på flugt

29 år gammel og dømt for kriminalitet intet mindre end 27 gange i Frankrig, Tyskland og Schweiz, oplyser myndighederne om den formodede gerningsmand bag Strasbourg-skyderier

Tirsdag aften er flere skyderier blevet hørt i centrum af den nordfranske by Strasbourg tæt på den tyske grænse. Dette er optagelser fra stedet. Video: CMM / AP. Redigering: Kristian Hansen

To er dræbt, én er hjernedød og yderlige 12 er såret, efter en mand gik amok ved et julemarked i den franske by Strasbourg tirsdag aften kort før kl. 20.

Manden var ifølge statsanklager i Paris Rémy Heitz bevæbnet med en kniv og en pistol, og han flygtede efter skyderiet til fods hen til en taxa og undslap politiet, der lige nu er i en intensiv jagt på den mand, de mener har stået bag terrorangrebet: 29-årige Chérif Chekatt.

Se også: Schaldemose var tæt på terrorangrebet: - Gud, jeg kunne have været derude

Ifølge de franske myndigheder er Chérif Chekatt født i Strasbourg i 1989 og har en lang kriminel løbebane bag sig, der trækker tråde til både Tyskland og Schweiz, hvor han har siddet fængslet. Første gang, han var i kontakt med politiet, var han bare 10 år gammel, fortalte Frankrigs indenrigsminister, Christophe Castaner, i parlamentet tirsdag.

Chérif Chekatt menes at stå bag et terrorangreb ved et julemarked i den franske by Strasbourg tirsdag aften. Foto: Ritzau Scanpix
Chérif Chekatt menes at stå bag et terrorangreb ved et julemarked i den franske by Strasbourg tirsdag aften. Foto: Ritzau Scanpix

27 domme
Ifølge statsanklageren i Paris har den relativt unge mand 27 domme på sit generalieblad, der primært omhandler vold og røveri. Heraf skulle to domme have resulteret i henholdsvis to års fængsel i Tyskland for tyveri i 2016 og en dom i Schweiz på halvandet års fængsel for indbrud, skriver France24.

Selvom han ingen terror-relaterede domme har bag sig, mener myndighederne, at han under sine fængselsophold er blevet radikaliseret, hvorfor han i 2015 blev sat på en særlig liste over personer, der udgør en potentiel trussel mod statens sikkerhed kaldet 'fiché S'.

Militæret holder vagt på gaderne i den franske by. Foto: Ritzau Scanpix 112 - 11. dec. 2018 - kl. 22:38 Jens Rohde midt i Strasbourg-skuddrama

Til trods for, at der blev holdt ekstra øje med ham, gik attentatet i Strasbourg alligevel under radaren, beklagede den franske indenrigsminister, Christophe Castaner.

Fandt knive og grenader
Politiet var tirsdag morgen på den 29-åriges adresse i relation til en sag om røveri og drab, men traf ikke Chérif Chekatt. Til gengæld fandt de i hans hjem en granat, en riffel, fire knive og ammunition.

Franske sikkerhedsstyrker jagter den formodede gerningsmand. Foto: AP 112 - 12. dec. 2018 - kl. 05:32 OVERBLIK: Det ved vi om skyderiet i Strasbourg

Pralede til taxachauffør
Den formodede gerningsmand råbte ifølge statsanklager Rémy Heitz 'Allahu Akbar' under terrorangrebet, og det kan have lykkedes ham at forlade Frankrig, efter han sidst var i ildkamp med politiet omkring kl. 22 i kvarteret Neundorf.

Ifølge det franske medie Le Figaro skulle gerningsmanden i den første ildkamp med fire soldater kort efter attentatet være blevet såret i armen.

Taxachaufføren, der kørte gerningsmanden fra stedet, har efterfølgende fortalt, at gerningsmanden pralede med, at han havde dræbt 10 mennesker og sagde, at han var blevet såret i ildkamp med soldater.

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere