Ejendomsmæglere efter hærværk: Det sker igen

De 200 autonome gik efter fire ejendomsmæglere og en bank. De slår til igen, mener ejendomsmæglerne

Sådan har butiksejerne det efter weekendens ballade. (Foto: Lasse Brøndal)

Natten til søndag stormede 200 autonome Nørrebros gader og lavede hærværk ved fire ejendomsmæglere og Danske Bank på Fælledvej. Indehaverne fortæller, at det er sket før, og de ved, at det vil ske igen.

- Det kommer til at ske igen. Det var vi oplevet tidligere, men jeg håber, der går lang, lang tid, før det sker igen, fortæller Mark Rostgaard von der Maase, indehaver af Nybolig på Nørrebro.

Han bliver bakket op af konkurrenten fra Lokal Bolig på Nørrebro.

- Jeg ved, at det kommer til at ske igen. Sådan har det altid været på Nørrebro, og sådan vil det nok altid være, fortæller Jesper S. Christoffersen, indehaver af Lokal Bolig.

Så voldsomt så det ud efter de autonome var flygtet. (Foto: Kenneth Meyer)

Smadret vinduer

De fire ejendomsmæglere fik alle smadret facadevinduer natten til søndag. Nogle af dem opdagede det først, da de mødte ind på arbejde søndag morgen, men Nybolig-indehaveren fik et opkald fra overboen midt om natten - og så var det i gang med oprydningen.

- Vores vinduer har totalsmadret af de mennesker her, der gik rundt og lavede ballade, fortæller Mark Rostgaard von der Maase.

De autonome havde formået at kaste brosten gennem en dobbeltrude, så glasskår og den anvendte brosten lå på gulvet.

Ved Lokal Bolig havde de autonome heller ikke holdt sig tilbage for at smadre facaden. Her var glasset i hoveddøren erstattet af en træplade.

- Alle vores vinduer og døre er blevet smadret, så der kommer nyt glas op inden for de næste par dage, fortæller Jesper S. Christoffersen.

De onde ejendomsmæglere og banker

På Fælledvej, hvor de fire ramte ejendomsmæglere og Danske Bank ligger, er der fyldt med andre butikker. Men de blev ikke udsat for hærværk. Ejendomsmæglerne og filialdirektøren for Danske Bank tror, de autonome gik efter dem, da de er indbegrebet af den finansielle verden.

- Jeg tror, det er et generelt had eller irritation til den finansielle sektor eller kapitalen, vurderer Anders Glenn Hansen, filialdirektør i Danske Bank ved Fælledvej.

- Det er jo ren tradition på Nørrebro, at de lidt ballademagere autonome er gået efter ejendomsmæglere og banker, så det er ikke noget nyt. Det bunder jo nok i troen om, at ejendomsmæglere og banker er roden til alt ondt, fortæller Jesper S. Christoffersen.

Københavns Politi har ikke endnu offentliggjort et bud på, hvad der kan være motivet for angrebet mod de fire ejendomsmæglere og Danske Bank. Det skyldes, at de endnu ikke har anholdt nogen.

- Det eneste vi kan forholde os til lige nu er, at på gruppens egen facebookside 'Reclaim the Streets', står der, at man vil have 'udbytterne ud af Nørrebro'. Det kan jo så være et motiv, fortæller Peter Dahl, politiinspektør ved Københavns Politi.

Vores sikkerhed er god

Ejendomsmæglerne fortæller, at de alle har ekstra tykke glas i deres vinduer, og de mener ikke, at de kan gøre mere for at øge deres sikkerhed. De mener, at sikkerheden i området er god, men indehaveren af Nybolig tror, at det ville have hjulpet, hvis politiet havde haft flere ressourcer natten til søndag.

- Hvis politiet havde lidt flere ressourcer, så tror jeg, det kunne være lettere at fange de her mennesker. Mig bekendt var der 200, der deltog, og vi er selvfølgelig rigtig ærgerlige over, at vi har fået ødelagt vores vinduer, fortæller Mark Rustgaard von der Maase.

Politiet selv mener, at det lykkedes de tilstedeværende betjente at få optøjerne under kontrol på ganske kort tid.

- Vi er forberedt og har nogle færdigstøbte planer for, hvad der skal ske, når vi har sådanne uroligheder. Det lykkedes os på cirka tre kvarterer, fra det øjeblik gadefesten går over og bliver til en demonstration, og det faktisk bliver til et opløb. Men det er klart, at hvis der skulle komme et nyt arrangement, der hedder 'Reclaim the Streets' på samme vilkår næste lørdag, så vil vores indsats jo nok være forstærket.

Siden søndag aften har politiet efterforsket sagen. De har endnu ikke anholdt nogen af de 200 personer, men de efterforsker 15 forhold - heriblandt hærværk. Efterforskningen foregår ved massiv forhør i området og ved at gennemse overvågningsmateriale.