Eks-PET-chefer: Danskere på jihadistliste kan let spores

Er den lækkede liste fra Islamisk Stat ægte, er det en smal sag for PET at finde frem til personerne på den

Med almindelige oplysninger som fødselsdato, navn og fødested er det intet problem for en efterretningstjeneste at finde frem til hvilken som helst person.

Det siger Hans Jørgen Bonnichsen og Frank Jensen, som begge tidligere har været operativ chef ved Politiets Efterretningstjeneste, PET.

- Det er hylende nemt. Du skal ikke engang gå én dag på politiskolen for at finde frem til en person, når du har de oplysninger, siger Hans Jørgen Bonnichsen, som bliver bakket op af Frank Jensen.

- Det er overhovedet ikke noget problem for PET at finde ud af, hvem nogle er. Danmark er et gennemkontrolleret land, så det er let, siger Frank Jensen, som også er efterretningsanalytiker ved TV2.

Hans Jørgen Bonnichsen og Frank Jensens' vurdering kommer efter, at to danske ekstremister er nævnt i de 22.000 dokumenter, der angiveligt er blevet lækket fra den militante gruppe Islamisk Stat (S).

Blandt navnene er også en 25-årig dansk-tuneser, som angiveligt er født i 1991 og har afsluttet gymnasiet. Manden står under dæknavnet Abu Khamis al-Danimarki.

Hverken Bonnichsen eller Jensen ønsker at kommentere oplysningerne om den konkrete person.

Listen med de 22.000 navne er endnu ikke verificeret, og indtil videre er kun 1736 personalefiler blevet offentliggjort af det uofficielle syriske nyhedsbureau Zaman al-Wasl, som også har fået adgang til dokumenterne.

- I et hvilket som helst efterretningsunivers siger man: Tro ikke på noget, tag ikke ting for givet og undersøg alt. Det er først i det øjeblik, man er i stand til at verificere dokumenterne, at man kan bruge dem, siger Hans Jørgen Bonnichsen.

- Men hvis listerne bliver verificeret, er det en utrolig nem opgave for hvilken som helst efterretningstjeneste, også for PET, at gå ind og identificere de pågældende personer, fortsætter han.

De 1736 dokumenter består af spørgeskemaer, hvor der spørges ind til navn, fødested, adresse, blodtype, og hvem der har sørget for kontakten til Islamisk Stat.

PET kan ikke oplyse, om man er i besiddelse af dokumenterne, eller om der står danskere på listen.

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere