Eksmand kendt skyldig for drab i sag om forsvundet kvinde

Enig ret finder, at 41-årig eksmand er skyldig i drab på forsvundne Hediga Murad

Her bliver Khalil Meme fundet skyldig. Video: Per Rasmussen

RETTEN I NYKØBING FALSTER (Ekstra Bladet): En på flere måder atypisk retssag har nået sin afslutning.

I sagen har 41-årige Helil Meme været tiltalt for drabet på sin ekskone, Hediga Morad, der er mor til deres fælles børn.

Retsformand, Charlotte Thorlaksen, har netop oplæst kendelse i sag, og heraf fremgår det, at retten finder eks-manden, Khalil Meme skyldig i drab på trods af, at liget aldrig er fundet. Der var tale om en enig ret.

Desuden er manden kendt skyldig i at have forsøgt at kidnappe deres fælles datter, dødstrusler og usømmelig omgang med lig.

Hediga Morad forsvandt i efterårsferien 2015, hvor hun 9. oktober tog fra Vejle, hvor hun boede, til Vordingborg, hvor eksmanden boede.

Her skulle hun aflevere børnene til eksmanden.

Politiet formoder, at kvinden er blevet dræbt, og at eksmanden stod bag drabet angiveligt i jalousi.

I Vordingborg overnattede hun hos eksmanden, og dagen efter - 10. oktober - blev der sendt en sms fra hendes telefon.

Retten lægger i sin afgørelse vægt på, at den 41-årige mand selv skrev en afskeds-sms til sig selv fra hendes telefon efter drabet.

Retten lægger også vægt på, at Hediga Morads MasterCard blev sendt til Tyskland og så til Tyrkiet efter hendes forsvinden.

- Ved at skrive sms'en og hans forsøg på at anvende MasterCardet har (han, red.) forsøgt at skjule begivenheder, der har sammenhæng med (hendes, red.) forsvinden, skriver retten i sin afgørelse.

Se også: Bror i retten: Utroskab kunne få Hediga dræbt

Den 41-årige eksmand har nægtet sig skyldig og har i stedet forklaret, at Hediga Morad formentlig befinder sig i Syrien.

Under retssagen har et af vidnerne været det tidligere ægtepars 13-årige søn.

Sønnens forklaring blev vist på video, og her stod det klart, at han ikke kunne bidrage med yderlige detaljer i den usædvanlige drabssag uden lig. Som sin far og sin søster fortalte teenageren, at Hediga Morad befinder sig i Syrien.

På dagen for hendes forsvinden, tog hun ifølge sønnen sine nøgler og sin taske og forlod eksmandens hjem i Vordingborg, hvor hun havde overnattet.

Ifølge teenageren forlod den drabstiltalte hjemmet omkring samme tidspunkt for at handle ind.

Under sagen er det kommet frem, at Hediga Morad havde fundet sig en ny kæreste, hvilket politiet formoder kan været motivet til, at eksmanden ville dræbe hende.

OVERBLIK: Sagen om forsvundne Hediga Morad

Retten i Nykøbing Falster har lørdag slået fast, at den forsvundne syriske kvinde Hediga Morad blev slået ihjel af sin eksmand i 2015.

Få et overblik over drabssagen her:

* 9. oktober stod Hediga Morad af toget i Vordingborg for at aflevere sine to børn hos sin eksmand. Dagen efter blev hun meldt savnet af en bekendt i Vejle, som var blevet bekymret.

* Eksmanden slog hende ihjel, mener anklagemyndigheden. Han kvalte hende og lagde liget i bagagerummet på sin bil. Ifølge anklagen skaffede han herefter liget af vejen et ukendt sted ved Møns Klint.

* Drabet fandt sted i tidsrummet mellem 9. oktober klokken 23.20 til 10. oktober klokken 16 i Vordingborg, står der i anklageskriftet.

* Eksmanden nægter sig skyldig. Han har forklaret, at han sidste så hende, da hun kom hjem til ham 9. oktober. Dagen efter tog han ud for at handle, og da han kom tilbage, var hun væk.

* Manden har selv forklaret, at Hediga Morad muligvis er taget til Syrien.

* Kort tid efter hendes forsvinden modtog han en afskeds-sms fra ekskonen, hvor der stod, at han ikke skulle blive bekymret. En lektor i arabisk anser det dog for værende sandsynligt, at han selv skrev beskeden.

* Det tidligere ægtepar er begge fra Syrien. I 2008 rejste manden fra den syriske storby Aleppo til Italien, og senere fulgte konen og børnene med. Da manden blev arbejdsløs, rejste de i 2014 til Danmark, hvor de fik asyl under falske navne.

* Samme ville Hediga Morad skilles fra manden, og de blev separeret.

* Inden hun forsvandt i oktober 2015, anmeldte hun eksmanden for trusler på livet. Hun havde boet på flere forskellige krisecentre med børnene og levede ifølge hende selv i et voldeligt forhold med manden.

* Det er et enigt nævningeting, der lørdag har kendt manden skyldig i drabet. Der skal senere lørdag tages stilling til strafudmålingen.

Se også: Tiltalt til forældre i sag om forsvundet kvinde: I Danmark sælger politiet børn

Se også: Ekspert om 'afskeds-sms' i Hediga-drabet: Sandsynligvis skrevet af drabstiltalt

Se også: Hedigas datter i drabssag: Mor er taget til Syrien

Se også: Lektor: Sandsynligt at drabstiltalt skrev afskeds-sms

Se også: Politiet fandt grav i eftersøgningen af mor til to

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere