Ekspert: Derfor skulle Litvinenko dø

Alexander Litvinenko var i færd med at afsløre korruption, og derfor skulle han dø, siger Flemming Splidsboel

Alexander Litvinenko led en smertefuld død i London. Det ekstremt giftige og radioaktive polonium kan hverken lugtes, ses eller smages. (Foto: AP)
Alexander Litvinenko led en smertefuld død i London. Det ekstremt giftige og radioaktive polonium kan hverken lugtes, ses eller smages. (Foto: AP)

Mordet på efterretningsagenten Alexander Litvinenko, som præsident Vladimir Putin ifølge en undersøgelsesdommer sandsynligvis godkendte for ti år siden, var ikke politisk motiveret.

Han blev myrdet, fordi han var i færd med at afsløre omfattende korruption med forgreninger helt ind i den russiske regering.

Det mener Flemming Splidsboel, seniorforsker på Dansk Institut for Internationale Studier (Diis) og med ekspertise i russiske forhold.

- Hvorfor kunne Putin finde på måske at godkende eller endda beordre det her?

- Litvinenko var i færd med at afsløre korruption, der havde tråde helt ind til Kreml.

- Det fortæller os noget om, hvor kynisk det russiske system er, siger Flemming Splidsboel til Ritzau.

Dommerundersøgelser vil få alvorlige konsekvenser for forholdet mellem Rusland og Storbritannien, siger en unavngiven kilde til det statsejede russiske nyhedsbureau RIA. (Foto: AP) 112 - 21. jan. 2016 - kl. 10:43 Storbritannien: Spion blev 'sandsynligvis' myrdet i London på Putins ordre

Da Alexander Litvinenko arbejdede for den russiske sikkerhedstjeneste FSB, var hans speciale, ifølge Flemming Splidsboel, organiseret kriminalitet.

Og efter at han i 2000 flyttede til London, kom han blandt andet til at arbejde som konsulent for den britiske efterretningstjeneste MI6.

- Så han har taget noget viden og nogle kontakter med sig, siger Flemming Splidsboel.

- Det er muligt, at der er nogen, der har tænkt, at "vi må skaffe ham af vejen", "for han ved for meget om, hvad der sker." Og det er jo enormt kynisk.

Flemming Splidsboel understreger, at journalister i Rusland i dag risikerer at lide samme skæbne, hvis de deler for ivrigt ud af deres viden.

- Når journalister dræbes i Rusland - og det sker desværre alt for tit - så taler vi altid om, at det er politisk motivet.

- Men jeg er af den overbevisning, at de fleste af dem myrdes, fordi de afdækker korruption. Og det vil man simpelthen ikke acceptere. Der står så meget på spil.

- Det behøver ikke at være Putin eller nogle ministre. Det kan også være en eller anden lokal embedsmand eller en guvernør, der gnaver på nogle rigtig gode ben. Og når en lokal journalist skriver om det, falder vedkommende ud af et vindue.

Alexander Litvinenko led en smertefuld død i London. Det ekstremt giftige og radioaktive polonium kan hverken lugtes, ses eller smages. (Foto: AP) 112 - 21. jan. 2016 - kl. 09:22 Hvem myrdede spion med radioaktiv grøn te? Nu kommer højspændt rapport

- Der er så mange penge involveret for nogle af dem også helt oppe i toppen af Kreml, at de er villige til at gøre den slags, siger Flemming Splidsboel.

Undersøgelsesdommeren konkluderede torsdag, at mulige motiver til drabet kan være Alexander Litvinenkos arbejde for britiske efterretningstjenester, hans kritik af Putin og af sikkerhedstjenesten samt hans forbindelse med andre russiske afhoppere.

/ritzau/

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere