Ekspert: Det går dødspilotens forældre igennem

Skam, sorg og tvivl vil i de næste mange år præge livet for forældrene til Andreas Lubitz

Forældrene til Andreas Lubitz vil sandsynligvis holde fast i den flig af tvivl, som altid vil være om sønnens skyld i fly-katastrofen. Det forklarer psykolog Henrik Lyng. Foto: AP
Forældrene til Andreas Lubitz vil sandsynligvis holde fast i den flig af tvivl, som altid vil være om sønnens skyld i fly-katastrofen. Det forklarer psykolog Henrik Lyng. Foto: AP

Forældrene til dødspiloten Andreas Lubitz er ikke stået frem offentligt. Men Lubitz' far skulle under en mindehøjtidelighed havde udtrykt stor sorg over det, der er sket.

Det vil da også tage mange år for forældrene til dødspiloten Andreas Lubitz at lære at håndtere det, deres søn har gjort.

Det forklarer krisepsykolog Henrik Lyng fra Center for Beredskabspsykologi om forældrene til den andenpilot, som efter alt at dømme forårsagede det flystyrt, der tirsdag kostede 149 personer livet.

Se også: Dødspilots far tynget af sorg

- Når man har været udsat for et traume, kan man aldrig komme tilbage til udgangspunktet. Men man kan komme nye steder hen og på sigt kan man lære at håndtere den sorg, skam og tvivl, man lever med, siger Henrik Lyng.

Trods Andreas Lubitz' forfærdelige handling, vil det ifølge Henrik Lyng være helt normalt for forældrene at føle sorg over at have mistet deres søn, som også døde under flystyrtet.

- Jeg tror ikke, at et barns handlinger - lige meget hvor forfærdelige de er - kan få forældre til at stoppe med at elske deres barn. Det skyldes at forældre på et tidspunkt har oplevet et lille uskyldigt barn, forklarer Henrik Lyng.

Se også: Nye oplysninger: Her er kaptajnens sidste ord til dødspilot

Han henviser til et interview med massemorderen Anders Breiviks far. Her fortæller Jens Breivik, at han til at starte med ønskede sin søn død.

- Men så tænkte han nej, der må være noget godt og menneskeligt i ham. Det tænker han, fordi han har oplevet Anders Breivik som en lille dreng, der løb rundt og spillede fodbold, siger Henrik Lyng.

Samtidig vil Andreas Lubitz forældre ifølge Henrik Lyng gribe fat i de mindste halmstrå, som kan give en alternativ forklaring på, at Germanwings-flyet styrtede ned.

- Det er meget svært for en forældre at forestille sig, at ens barn har begået en så forfærdelig handling. Derfor vil de gribe fat i den lille sandsynlighed, der er for, at piloten ikke har gjort det med vilje. Måske er døren gået i baglås og han er gået i panik. Den tvivl vil forældrene for altid gå med, vurderer Henrik Lyng.

Oveni sorgen over at miste sit eget barn vil forældrene til dødspiloten også stå tilbage med sorg på vegne af de efterladte samt skam over det sønnen har gjort.

- Man vil føle, at det der er sket er skamfuldt for en selv og ens familie. Man vil tænke, at andre mener, at man har svigtet sin opgave som forældre, fortæller Henrik Lyng.

Se også: Fly styrtede ned samme sted i 1953

Desværre sker det ofte, at disse tanker ikke kun opstår i forældrenes hoveder. Moderen til Dylan Klebold, som i 1999 var med til at dræbe 13 personer på sin skole Columbine High School, fortæller for eksempel, at lokalsamfundet så hende som medansvarlig for tragedien.

- Vi oplever desværre nogle gange i sådanne situationer, at omverdenen bebrejder forældrene. Det skyldes, at vi er så opsatte på at få en forklaring, og når vi ikke kan spørge den ene person, som rent faktisk kan give en forklaring, så går vi til de nærmeste og det er forældrene, forklarer Henrik Lyng.

Se hvad der skete i de skæbnesvangre minutter herunder:

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere