Ekspert: Det ligner ikke terror

Den svenske terrorekspert Magnus Ranstorp mener ikke, der er nogen sammenhæng mellem det planlagte terrorangreb i Stockholm, og det tyske angreb i Münster

Angrebet i den tyske by Münster, hvor en 48-årig tysk statsborger lørdag eftermiddag pløjede ind i en menneskemængde og dræbte tre personer, hvorefter han tog livet af sig selv, ligner ikke et terrorangreb.

Det tyske angreb kan ihvertfald ikke umiddelbart kobles til terrorangrebet, hvor en lastbil kørte ind i en menneskemængde i Stockholm Centrum og dræbte fem personer, selv om det  også skete den 7. april for præcis et år siden.

Brandmand Mikael Ekfeldt, den svenske kronprinsesse Victoria og prins Daniel til mindeskoncert i Kungsträdgården i anledning af årsdagen for terrorangrebet på Drottninggatan 2017.
Foto: Christine Olsson / TT / 112 - 7. apr. 2018 - kl. 17:23 Tysk angreb kommer præcis et år efter terror i Stockholm

Det begrunder den svenske terrorekspert Magnus Ranstorp.

- Jeg tror ikke det har en sammenhæng med terrorangrebet i Stockholm, overhovedet. Stockholm-angrebet var meget velplanlagt, det var planlagt i tre eller fire måneder. Angriberen i Stockholm (en 39-årig mand med usbekiske rødder red.) havde kontakt med formodede tadsjikiske IS-kommandører i Syrien eller Irak.

- Og han var i konstant kontakt med dem. Endda, mens han kørte lastbilen brugte han en walkie talkie app, så han snakkede med dem i real-tid, og der er et helt spor af kommunikation, siger Magnus Ranstorp til Ekstra Bladet.  

Den 39-årige, der udførte det svenske angreb var imod Sverige fordi de var med i koalitionen mod Islamisk Stat. Det var derfor han ville straffe Sverige.

- Men jeg er sikker på, at der ikke er nogen forbindelse mellem de to angreb. Meget sikker. Jeg tror, det er et tilfælde, at datoerne er de samme. Hvis de ville have lavet et nyt angreb ville de have gjort det i Stockholm. Det er meget usædvanligt, når det gælder terrorangreb, at man skyder sig selv bagefter. Det har vi ikke før set terrorister gøre lige efter et angreb.

- Det indikerer, at han har mentale problemer. Det her kan være en fyr, der bare er flippet ud, siger Ranstorp ud fra de nyeste oplysninger han får lørdag aften.

Gerningsmanden kan have troet, han var 'en del' af noget, men vi ved endnu ikke, hvad det er, siger terroreksperten. 

- Normalt, så dræber folk fra Islamisk Stat ikke sig selv. Det har de ikke 'lov' til, lyder det fra Ranstorp.

1 af 2 Politiet patruljerer området i Münster, hvor flere personer blev dræbt lørdag eftermiddag. Foto: Ritzau Scanpix/ Bernd Thissen
2 af 2 - Normalt, så dræber folk fra Islamisk Stat ikke sig selv. Det har de ikke 'lov' til, lyder det fra Ranstorp. Ritzau/Scanpix