Ekspert om 'afskeds-sms' i Hediga-drabet: Sandsynligvis skrevet af drabstiltalt

Det er sandsynligt og tenderende til meget sandsynligt, at en afskeds-sms sendt fra Hediga Morads telefon, blev skrevet af hendes drabstiltalte eksmand

Kort tid efter, at Hediga Morad forsvandt sporløst i oktober 2015 i Vordingborg, blev en sms sendt fra hendes mobil til hendes eksmand.

'Du skal ikke lede, for du vil ikke finde mig', står der blandt andet i den lange sms-besked, som en lektor i mellemøststudier og arabisk i dag pillede fra hinanden, da hun vidnede i Retten i Nykøbing Falster i den usædvanlige drabssag uden lig.

Og konklusionen var klar: Udfra sproglige sammenligninger er det formentlig ikke den 34-årige forsvundne kvinde, som har skrevet den selv.

Sproglektoren har blandt andet kigget en lang række sms'er igennem, der er sendt fra Hediga Morad til eksmanden og fra eksmanden til Hediga Morad.

Helil Meme er tiltalt for drabet på sin ekskone Hediga Morad. Han nægter sig skyldig. Foto: Bitsch/Politi 112 - 11. jan. 2017 - kl. 17:32 Hedigas hemmelige kæreste: Hvis du tager afsted, kommer du ikke hjem igen

Lektoren har ledt efter fælles træk i de to personers sms'er og sammenlignet det med afskeds-sms'en, og på den baggrund kunne vurderer sprogeksperten, at det er sandsynligt og tenderende til meget sandsynligt, at afskeds-sms'en blev skrevet af den drabstiltalte eksmand Helil Meme.

- Man ved inden for hjerneforskning og sprogforskningen, at nogle ting er kognitivt svære at styre. De er automatiserede.

- Eksempelvis bliver man ved med at skrive i dag i et ord, selv om man godt ved, at det skal være anderledes, hvis det er det, man har lært som barn, lød det fra lektoren.

Se også: Vidne: Drabstiltalt bad mig sende Hedigas hævekort til Tyrkiet

Den 34-årige mor til to er ikke set, siden hun afleverede sine børn hos sin mand i Vordingborg 9. oktober 2015. Dagen efter blev afskeds-smsen på arabisk sendt fra hendes telefon.

- Det kan godt være, at det vil vare lidt længe, men du skal ikke blive bekymret for mig.

- Og du skal heller ikke finde mig nu. Når jeg er faldet til ro, så vil jeg ringe til dig af mig selv og fortælle dig min skat, at jeg har savnet dig, står der blandt andet i beskeden.

Helil Meme er tiltalt for drabet på sin ekskone Hediga Morad. Han nægter sig skyldig. Foto: Bitsch/Politi 112 - 11. jan. 2017 - kl. 17:32 Hedigas hemmelige kæreste: Hvis du tager afsted, kommer du ikke hjem igen

Under sin vidneforklaring slog lektoren særligt ned på strukturen i afskeds-sms'en, hvor der konsekvent bliver  brugt "og" efterfulgt af et mellemrum.

Den tegnsætning er brugt i den drabstiltaltes sms'er 111 gange, mens Hediga Morad slet ikke har skrevet på den måde tidligere i de mange hundrede undersøgte sms'er.

Helil Meme er tiltalt for drabet på sin ekskone Hediga Morad. Han nægter sig skyldig. Foto: Bitsch/Politi 112 - 11. jan. 2017 - kl. 13:25 Drabstiltalt: Hediga kan være i Syrien

Desuden er to ord skrevet sammen i en særlig form i afskeds-sms'en. Den særlige skrivemåde kan den kvindelige lektor finde i eksmandens sms'er, men ikke i Hediga Morads sms'er.

Det er politiet teori, at kvinden blev dræbt allerede om eftermiddagen 10. oktober, og at hun formentlig er blevet skaffet af vejen et sted ved Møns Klint af sin eksmand.

I stedet har den tiltalte Helil Meme fortalt til retten, at hans kone frivilligt forlod sine to børn og livet i Danmark for at tage tilbage til Syrien.

Drabssagen er berammet til syv retsdage med forventet dom i slutningen af måneden.

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere