Ekspert om kidnapperne: - De føler sig sikre

Michael Sjøberg, ekspert i kidnapninger, mener, norsk milliardærfrues bortførere føler sig sikre, hvor de er, og derfor trækker kontakt med familien i langdrag

Familiens pressemøde talte engelsk, fordi kidnapperne ikke forstår norsk. Video: VG

Det tyder på stor tålmodighed, at den norske milliardærfrue Anne-Elisabeth Falkevik Hagens bortførere ikke giver klare signaler om, at den 68-årige kvinde er i god behold, og at de stadigvæk benytter sig af envejs-kommunikation, når de nu igen kontakter hendes familie.

Det vurderer Michael Sjøberg, administrerende direktør i Human Advisor Group og ekspert i kidnapnings-sager og krisekommunikation.

- I sager om kidnapninger er tiden altid en vigtig faktor, og når bortførerne - for vi må regne med, at der er flere - tilsyneladende trækker situationen i langdrag, tyder det på, at de er meget tålmodige, og måske også at de føler sig sikre, hvor de befinder sig. Det er et værktøj, de kan bruge, siger Michael Sjøberg.

Michael Sjøberg, topdirektør i Human Advisor Group og ekspert i kidnapninger, vurderer, at den norske milliardærfrues bortførere er meget tålmodige og forsøger at udnytte tiden til deres fordel i forhold til gidslets familie og norsk politi. Foto: Philip Davali
Michael Sjøberg, topdirektør i Human Advisor Group og ekspert i kidnapninger, vurderer, at den norske milliardærfrues bortførere er meget tålmodige og forsøger at udnytte tiden til deres fordel i forhold til gidslets familie og norsk politi. Foto: Philip Davali
 

Sindssygt svær situation
Den erfarne kidnapnings-ekspert beskriver det som meget belastende for Anne Elisabeth Falkevik Hagens pårørende, at der efter norsk politis udsagn ikke i den nye kontakt blev givet beviser for, at hun er i live og i god behold.

- Det er helt afgørende for at komme et skridt videre. Skal man nå frem til en løsning, så er det en meget vigtig forudsætning at få sikkerhed for, at bortføreren passer godt på hende. De har jo taget ansvaret for hendes liv, siger Michael Sjøberg.

Forløb: Anne-Elisabeth Hagens kidnapning

Der har været ny kontakt mellem den kidnappede nordmand Anne-Elisabeth Hagens familie og de formodede gerningsmænd.

Det oplyser politiet ifølge det norske nyhedsbureau NTB.

Der er pressemøde i sagen mandag klokken 17.30. Her vil politiet komme med yderligere information om kidnapningssagen.

I invitationen til pressemødet skriver politiet, at det vil redegøre for "ny kontakt med modparten".

Anne-Elisabeth Hagen har været forsvundet siden 31. oktober sidste år.

Norsk politi efterforskede sagen i 70 dage, inden det i begyndelsen af januar gik offentligt ud med informationer om sagen.

Der har været kontakt til de formodede gerningsmænd tre gange siden Anne-Elisabeth Hagens forsvinden. Det skriver den norske avis VG.

Senest den 16. januar i år, én uge efter at sagen blev offentligt kendt.

Dengang udtalte familiens advokat Svein Holden, at man opfattede kontakten som et tydeligt tegn på, at den 68-årige kvinde er i live.

Anne-Elisabeth Hagen, der forsvandt fra sit hjem i Lørenskog øst for Oslo, er gift med milliardæren Tom Hagen. Han er en af Norges rigeste personer.

Ifølge politiet er der fremsat alvorlige trusler og krav om løsepenge i form af kryptovalutaen monero.

Politiet oplyste i begyndelsen af februar, at teorien om at Anne-Elisabeth Hagen er blevet bortført, er blevet styrket.

Politiet har fået over 1400 tips, siden det fortalte om sagen.

Den seneste måned har politiet udført 3D-skanninger af ægteparret Tom og Anne-Elisabeth Hagens ejendom for at lede efter spor.

Politiet har også undersøgt en sø nær ejendommen ved hjælp af dykkere.

kilde: Ritzau

Han betegner det ligesom den norske politiinspektør Tommy Brøske som bekymrende, at der endnu ikke er livstegn fra Anne-Elisabeth Falkevik Hagen.

- Det er selvfølgelig en sindssygt svær situation i en sag, hvor vi har med et menneske at gøre, der helst skal igennem det her uden skrammer psykisk og fysisk. Når der går lang tid, bliver det uden tvivl tungere at regenerere, siger Michael Sjøberg.

Undgår det følelsesmæssige
Det er efter Michael Sjøbergs mening en udfordring, at der stadigvæk er tale om envejs-kommunikation, hvor familien og deres bistandsadvokat ikke får mulighed for at komme med uddybende spørgsmål eller indspark.

- Skal man nærme sig en løsning, er det bedste altid, hvis der er en verbal kontakt mellem de to parter eller i det mindste en skriftlig tovejs-kommunikation. Men ved at undgå det undgår bortførerne jo også at tage stilling til det følelsesmæssige.

Michael Sjøberg hæfter sig til gengæld på den optimistiske side ved, at der i forhold til de tre tidligere kontakter bliver benyttet en ny platform i kommunikationen.

- Det er meget positivt, at tingene her bevæger sig, siger han.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Politiets motiv: Signal om at der er hul igennem

Michael Sjøberg vurderer det som en positiv udvikling, at milliardærfruens bortførere nu benytter en ny, ukendt platform i kontakten med gidslets familie. Det tyder på, at kommunikationen bevæger sig. Foto: Philip Davali
Michael Sjøberg vurderer det som en positiv udvikling, at milliardærfruens bortførere nu benytter en ny, ukendt platform i kontakten med gidslets familie. Det tyder på, at kommunikationen bevæger sig. Foto: Philip Davali

Michael Sjøberg gør opmærksom på, at der er meget få internationale erfaringer med bortførelser af formuende mennesker med henblik på berigelse. Men fra de senere års cyber-angreb har der, anfører han, også været en tendens til, at situationen længe er fastlåst og trækker i langdrag

- Problemet er også, at der vil være en del spekulation, når politiet og familien ikke ved mere. Det er også svært at vurdere, om vi har med professionelle kriminelle at gøre, vurderer han.

Michael Sjøberg slår på, at politiets og bistandsadvokatens bevæggrunde for at holde pressemøder om den nye kontakt og give meget få faktuelle oplysninger kan være at signalere overfor Fru Hagens kidnappere, at 'der er hul igennem', og at de bliver taget alvorligt af familien og myndighederne.

Anne-Elisabeth Falkevik Hagen har været forsvundet siden oktober. Foto: NTB Scanpix Samfund Milliardærfrue kidnappet: Politi med ny kontakt

Anne-Elisabeth Hagen har været forsvundet i mere end ti uger. Privatfoto 112 Familie til kidnappet milliardærkone: Vi har modtaget en besked

Foto: Ritzau Scanpix 112 Dykkere afslutter sø-eftersøgning i norsk kidnapningssag