Ekspert om milliardsvindel: De penge ser vi aldrig igen

Ifølge skatteekspert Torben Bagge, så kan det danske samfund godt glemme alt om at se de 6,2 milliarder igen

Torben Bagge under sig over den store skattesvindelssag, der har ramt Skat (Foto: Claus Bonnerup)
Torben Bagge under sig over den store skattesvindelssag, der har ramt Skat (Foto: Claus Bonnerup)

Skat plejer ikke at sløse med at få pengene hjem til skattefar, når det gælder tilbagebetalingskrav til danskere, der har betalt for lidt.

Men ifølge skatteadvokat og ekstern lektor i skatteret Torben Bagge fra advokatfirmaet Tommy V. Christiansen, så ser de danske skatteydere aldrig de mange milliarder igen. De er derimod over alle bjerge.

- Jeg tror ikke, at vi kommer til at se de her penge igen. Når du har at gøre med mennesker, der angiveligt bevidst har lavet dokumentfalsk, skattesvig og bedrageri, så er sandsynligheden for, at disse penge er over alle bjerge, meget stor.

- De er nok et sted, hvor man aldrig ser dem igen. Derefter ender det nok med, at en række skyldige får en passende straf, og så rejser de tilbage til paradis, siger Torben Bagge til Ekstra Bladet.

Se også: Skat: Sådan snød de os for kæmpe milliardbeløb

Skat: Sådan snød de
Ifølge Skat er svindlen angiveligt foregået med den såkaldte udbytteskat på 27 procent, som danske aktieselskaber skal betale af deres udbytte. Men hvis den der modtager udbyttet har base i et EU-land eller visse andre lande, så kan de få refunderet de 27 procent, hvis ikke Danmark har haft krav på skatten. 

Anigveligt har de formodede gerningsmænd oprettet en række falske og fiktive aktier ved at forfalske noget dokumentation, hvori de påstår, at de har nogle aktier, som de ikke har haft. Dermed har de fået refunderet en dansk udbytteskat, som de ikke har haft krav på, fordi aktierne aldrig har eksisteret.

Artiklen fortsætter under billedet

Foto: Thomas Broberg
Foto: Thomas Broberg
 

- Hvis man kunne købe en kurs på chancen for, at tilbagebetalingskravet går igennem, så ville jeg ikke give en ret god en af slagsen. Selvfølgelig har Skat krav på at få pengene tilbage, men sandsynlighed for, at det sker, er meget lille. Den her svindel må virkelig være sat i system, hvis der er svindlet for 6,2 milliarder, siger Torben Bagge

Ingen Olsen Banden-svindel
Men omfanget af svindlers fidus undrer Torben Bagge, der også studser over, at det angiveligt er lykkedes svindlerne at gøre det i over 2000 tilfælde, i tre år og for over seks milliarder

-  Det virker næsten for Olsen Banden-agtig nemt, at du bare kan skrive til skattevæsnet, at du er aktionær og har fået det og det udbytter, uden der er nogen effektiv kontrol. Som jeg forstår det, er de her mennesker jo slet ikke aktionære. Det er bare ren fuks og fidus. Skat må da kunne se i deres systemer, om de pågældende mennesker er aktionærer i et aktie-anpart selskab eller ej. Det virker underfundigt, siger han til Ekstra Bladet.

Se også: Skat anmelder svindel for 6,2 milliarder

Ifølge skatteeksperten har der enten ikke været nok kontrol, eller også har kontrollen ikke været effektiv nok.

- Alternativet er, at de her svindlere er totalt geniale, men det er nu sjældent. Det er rigtig mange penge, at de er lykkedes med at svindle for.

Ifølge Skat-direktør, Jesper Rønnow, er det stadig for tidligt at sige, om hvorvidt beløbet på de 6,2 milliarder bliver højere eller lavere. Det er politiet i øjeblikket i gang med at undersøge.

Samtidig oplyser han til Ekstra Bladet, at han ikke ønsker at oplyse, hvilke lande de formodede gerningsmænd kommer fra.