Ekspert: Svensk drabsmand vil blive hadet - men også hyldet

Sværdmanden var inspireret af nazistisk propaganda og højreekstremisme. Nu vil han både blive hyldet og hadet på de sociale medier

Sådan sagde det svenske politi fredag formiddag. (Video: Rasmus Flindt)

Torsdag blev dagen, hvor en 21-årig maskeret mand - senere identificeret som Anton Lundin-Petterson - sendte chokbølger gennem Sverige. Det skete, efter han brød ind på Kronans Skola og dræbte en elev og en lærer med et sværd.

På skolen havde 90% af eleverne udenlandsk baggrund, og svensk politi offentliggjorde fredag, at angrebet var racistisk motiveret.

Det er nu kommet frem, at han fandt inspiration på sociale medier med fokus på nazistisk propaganda og højreekstremisme. Online fora, hvor drabsmanden nu vil blive hyldet.

- Nogle højreekstremistervil se det som en handling, der skal hyldes. Der findes flere sociale medier, hvor man hylder den type ekstremistiske massemordere, fortæller Chris Holmsted Larsen, der forsker i politisk ekstremisme på RUC, til Ekstra Bladet.

Også den norske ekstremisme-ekspert og islamforsker Lars Gule fortæller, at han allerede har set screen-dumps fra sociale medier, hvor nogle beskriver drabsmanden som en 'legende'. Det skriver VG.

Politisk selvmord
I Sverige har højreekstremismen spillet en større rolle, og man har tidligere set angreb mod politi og fagforeningsfolk. Alligevel vil mange tilhængere langt fra hylde torsdagens blodige angreb.

- Der er mange højreekstremister, der er fascineret af og hylder terror, mord, bål og brand. Men i den normale offentlighed vil de fleste heldigvis tage afstand fra hans ugerninger, mener Chris Holmsted Larsen overfor Ekstra Bladet.

Denne Facebook-gruppe er opstået i kølvandet på massakren. (Foto: Screendump)
Denne Facebook-gruppe er opstået i kølvandet på massakren. (Foto: Screendump)
 

Samtidig forlyder det, at Anton Lundin-Petterson også var fascineret af det flygtningekritiske parti Sverigedemokraterna. Selvom partiet ikke har noget med angrebet at gøre, mener Chris Holmsted Larsen, at partiet bør fordømme drabsmanden og hans synspunkter.

- Det vil være politisk selvmord, hvis Sverigedemokraterna ikke offentligt tager afstand fra episoden.

Minder om Breivik
Ifølge Chris Holmsted Larsen er det nærliggende at sammenligne den 21-årige drabsmand med den norske attentatmand Breivik, som også var fascineret af højreekstremismen.

- I begge tilfælde er der tale om en enkelt mand, der står bag et terrorangreb. Vi ser ofte, at det er unge frustrerede mænd, der er mentalt forstyrrede. Ud fra Breiviks manifest stod det også klart, at han havde et højreekstremistisk motiv.

Chris Holmsted Larsen mener dog, at man skal være varsom med at konkludere, at angrebet er baseret på den nylige flygtningestrøm til Sverige.