Ekspert undsiger sygeplejerskes adfærd: Groft forsømmende

Drabstiltalt sygeplejerskes behandling af patienter kritiseres i skarpe vendinger af sundhedsfaglig ekspert

Sagen mod den drabssigtede 31-årige sygeplejerske Christina Hansen fra Nykøbing Falsters sygehus fortsætter i dag ved Retten i Nykøbing. (Foto: Privat)
Sagen mod den drabssigtede 31-årige sygeplejerske Christina Hansen fra Nykøbing Falsters sygehus fortsætter i dag ved Retten i Nykøbing. (Foto: Privat)

En sygeplejerskes adfærd og behandling af en stribe patienter på sygehuset i Nykøbing Falster er stærkt kritisabel. I visse tilfælde utænkelig og helt uden mening.

Det budskab leverer en embedslæge fra Patientsikkerhedsstyrelsen onsdag ved Retten i Nykøbing Falster, hvor den 31-årige kvinde er tiltalt for tre drab og et drabsforsøg.

Eksempelvis giver det ifølge lægen ingen mening, at den tiltalte 1. marts 2015 alarmerede sine kolleger om en patients hjertestop, inden det var indtruffet.

- Det er umuligt at forudse et hjertestop. Det har jeg aldrig hørt om, siger embedslægen Troels Thomsen.

Se også: Sygehuskollega: Drabstiltalt flirtede med lægerne

Ifølge anklagemyndigheden skyldes sygeplejerskens usædvanlige forudsigelighed, at hun kort forinden havde sendt en dødelig dosis af medicin ind i blodet på den 73-årige patient Maggi Rasmussen. Den tiltalte nægter sig skyldig.

- Vi bliver undervist i hellere at kalde en gang for meget end en gang for lidt, har sygeplejersken forklaret under et tidligere retsmøde.

Embedslægen forholder sig imidlertid ikke kun undrende over for kvindens adfærd i forbindelse med hjertestoppet.

I hånden havde den tiltalte nemlig to sprøjter, hvoraf den ene ifølge kvinden indeholdt Stesolid. Den var tiltænkt en mandlig epilepsipatient, som havde fået muskelkrampe.

- Men sygeplejersken har ingen viden om, hvorfor krampen kommer. Det ved ikke engang lægerne. At fortsætte med at give Stesolid til patienten på det tidspunkt vil jeg betegne som værende groft forsømmende, siger Troels Thomsen om hendes forklaring.

Den 31-årige sygeplejerske Christina Hansen har været beskyttet af et navneforbud siden grundlovsforhøret i marts 2015. Men nu har Østre Landsret stadfæstet Byretten kendelse om at ophæve navneforbuddet. Privatfoto 112 - 21. mar. 2016 - kl. 10:51 Drabstiltalt sygeplejerske: Der kunne være uger, hvor der døde 3-4

Spørgsmålet er da også, om sprøjten overhovedet var tiltænkt epilepsipatienten. Muligvis - har anklageren antydet - var det derimod den sprøjte, der netop havde påført Maggi Rasmussen det pludselige hjertestop.

Også andre elementer af sygeplejerskens adfærd finder embedslægen kritisabel.

Blandt andet kalder han det "børnelærdom for sygeplejersker", at de ikke må give medicin uden grundig dokumentation. Ligesom personalet ikke må give medicin til hinandens patienter på kryds og tværs. Begge dele har den tiltalte erkendt under sagen.

- Man skal jo sikre sig, at patienter ikke får den samme medicin to gange, påpeger Troels Thomsen.

Der ventes dom i sagen mod sygeplejersken til juni.

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere