Ekspert: Vesten er magtesløs over for missil-liderlige Kim

Vesten kan intet gøre ved, at Nordkorea affyrede flere testmissiler timer efter, at FN's sikkerhedsråd havde vedtaget skærpede sanktioner mod landet, mener ekspert ved Forsvarsakademiet

Flere lande vil sanktionere Nordkorea nu

Der var ingen rysten på hånden, da Kim Jong-un og Nordkorea foretog testaffyringer af missiler natten til torsdag.

Dette er dog nærmest også blevet en dagligdags begivenhed i diktaturstaten, og der ville nok ikke have være løftet mange øjenbryn, hvis det ikke havde været fordi det skete få timer efter, at FN's sikkerhedsråd havde indført skærpede sanktioner med landet. 

En nordkoreansk familie tager et hvil på togskinnerne i den nordlige Hamgyong-provins. (Foto: AP) Tæt på Kom helt tæt på Nordkorea: Rædslernes rige

Sanktionerne betyder blandt andet, at al gods ud og ind af Nordkorea nu inspiceres, ligesom 16 nordkoreanere blev føjet til listen over personer, der har rejseforbud. De er internationalt blacklistet, og det samme gælder for 12 nordkoreanske virksomheder.

Men Nordkorea er åbenlyst fløjtende ligeglade. For natten til torsdag affyrede de flere kortrækkende missiler, der landede i Det Japanske Hav.

- Det sydkoreanske militær overvåger, om der kommer yderligere bevægelser fra nord, sagde talsmand Moon Sang-gyun fra Sydkoreas militær ifølge AFP.

Arkivfoto: AP Krig & katastrofer - 3. mar. 2016 - kl. 04:52 Kim Jong-un ligeglad med FN: Affyrer nye missiler

Det er dog ingen grund til at være overrasket over, at Nordkorea har affyret raketter kort efter de skærpede sanktioner. Det mener Johannes Riber Nordby, der er militæranalytiker ved Forsvarsakademiet.

- Det er helt klart svar fra nordkoreansk side, hvor de siger, at de ikke vil finde sig i, at FN vil pålægge dem sanktioner. De vil protestere og vise, at vi ikke kan knække dem, siger militæranalytikeren, der nævner, at hver gang Nordkorea foretager noget militært, er det en klar meddelelse til omverdenen.

(Foto: AP) Politik - 2. mar. 2016 - kl. 16:23 Efter brintbombe: Historiske smæk til Nordkorea

Kina stemte for
Da FN's hammer faldt mod Nordkorea ventede der offentligheden en artig overraskelse. Kina har historisk set været en vigtig allieret for Nordkorea men valgte alligevel at stemme for stramningerne i sikkerhedsrådet. Det skal man dog ikke nødvendigvis lægge det helt store i, mener Johannes Riber Nordby.

- I bund og grund er det tvivlsomt, om de er særligt loyale over for den her aftale. Mange spekulerer i, om de rent faktisk ikke bryder den i forvejen. Så de facto har aftalen ikke den store effekt og er det, man kalder symbolpolitik, lyder ekspertens vurdering.

- Hvad kan Vesten foretage som næste skridt mod Nordkorea, hvis de skærpede sanktioner viser sig at være nyttesløse?

- Det er tvivlsomt, om man overhovedet kan gøre noget. Jeg tror, at det ville være en ualmindeligt dårlig idé at foretage sig noget militært. Selv om der er politiske diskussioner, så er selv sydkoreanerne nervøse for den dag, hvor Nordkorea ikke kan hænge sammen mere. Jeg tror heller ikke, at Kina vil acceptere det. De vil have en bombezone ned til sydkoreanerne og amerikanerne, hvilket Nordkorea reelt er, siger Johannes Riber Nordby.

To af diktaturets fædre - den nu værende landsleder Kim Jong-uns bedstefar Kim Il-sung (tv.) og far Kim Jong-il - smilede stort fra portrætterne bag ved den hulkende amerikanske studerende Otto Frederick Warmbier. (Skærmbillede: AP) 112 - 29. feb. 2016 - kl. 10:20 Amerikaner på nordkoreansk tv: Jeg er skyldig

- Men hvad skal der til, før man vælger at intervenere militært fra vestlig side?

- Lige nu kan det slet ikke komme på tale. For det første er det voldsomt dyrt at påbegynde sådan et militært engagement. Man skal selvfølgelig se på, hvad man kan få ud af det. Det vil koste mange menneskeliv, og er det prisen værd i en verden, der står rigeligt i flammer? Så reelt set kan Vesten intet gøre, vurderer han.

  Se også: Sydkoreanske spioner: Nordkorea forbereder terrorangreb

Se også: Sydkoreanske spioner: Nordkorea forbereder terrorangreb

Her annonceres det på nordkoreansk stats-tv, at man har testet en brintbombe (Video: AP)

1 af 2 Kim Jong Un er svært begejstret for sin militære magt. (Arkivfoto: KCNA)
2 af 2 Nordkorea foretog endnu en testaffyring natten torsdag. (Foto: KCNA)
Seneste Nyt
Mest læste
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen