Eksperter om reality-dødsulykke: De havde ikke en chance

Da de to helikoptere først havde kollideret var tragedien umulig at afværge, vurderer to eksperter

Optagelser viser ulykken, hvor de to helikoptere styrter sammen. (Video: AP)

Det er stadig for tidligt at sige, hvad der præcis gik galt, da to helikoptere kolliderede og styrtede mod jorden under optagelser til det franske reality-program 'Dropped'. En ulykke, der kostede otte franskmænd og to argentinere livet.

Det vurderer to fly-eksperter over for det franske medie BFM TV.

Eksperterne har set videoen, der viser det fatale styrt. De mener begge, at helikopter-piloterne var chanceløse, da de først havde fløjet sammen.

- Når du har et uheld få hundrede meter, efter du har lettet, er det nærmest umuligt at kontrollere helikopteren. Da de stødte sammen roterede propellerne med 400 kilometer i timen, og de havde ikke en chance for at slippe væk, siger Gerard Feldzer, der er sikkerhedskonsulent i helikopter-industrien, og fortsætter.

- Der kan have været en mekanisk fejl, men de er ekstremt sjældne. Helikopteren kan være blevet ramt af noget, for eksempel en fugl, mens stærk vind også kan være en mulighed.

(Foto: AP)
(Foto: AP)
 

Lettede samtidigt
Frédéric Aguettant, der er specialist i helikopter-ture, undrer sig over, at piloterne fløj så tæt.

- Normalt letter to helikoptere ikke på samme tid. De venter tre til fire minutter, hvilket stadig er nok til, at den første helikopter er inden for synsvidde, siger han, og den anden ekspert tilføjer.

- Helikopter-piloter er trænet i præcision. De er i stand til at undgå forhindringer. Der er sket noget helt galt, vurderer Gerard Feldzer

Ekstra Bladet har talt med flere danske fly-eksperter, der også mener, at det er for tidligt at sige, hvorfor helikopterne kolliderede og derfor ikke vil udtale sig endnu.

Frankrig i sorg
Tragedien har efterladt Frankrig i sorg. Den franske præsident, Francis Hollande, var hurtig til at udtrykke sin store sorg i en pressemeddelelse, der blev sendt ud tidligt tirsdag morgen

- Vores franske medborgeres pludselige død forårsager enorm sorg, sagde præsidenten.

Blandt de dræbte er tre store sportsnavne. OL-guldvinderen i svømning Camille Muffat på 25 år, sejleren Florence Arthaud på 57 år og den 28-årige olympiske bokser Alexis Vastine, der stadig var aktiv til sin død og drømte om at vinde OL i Rio.

Ulykkesstedet inspiceres. (Video: AP)

Ulykken kan måske også føre til selvransagelse i den internationale reality-branche.

Tragedien er nemlig kun den seneste i rækken af døds-ulykker under reality-programmer de sidste par år. Og derfor efterlader tragedien et stort spørgsmål, der skal besvares.

Er de vildere og vildere reality-koncepter simpelthen blevet for farlige?

Hos danske TV3, der producerer en stribe af reality-programmer er man rystede over den seneste tragedie i Argentina. Men ulykken kommer ikke til at få umiddelbare konsekvenser for kanalens produktion af reality.

- Det kommer ikke umiddelbart til at ændre noget hos os, men det bekræfter da, at vi skal fortsætte med at have ekstremt fokus på sikkerheden, siger pressechef Søren Hedman, der understreger, at han ikke kender de nærmere omstændigheder omkring ulykken.

Ekstremt sikkerhedstestet
TV3 er i de senere år også gået med på bølgen med grænseoverskridende reality. Lige nu kører programmet 'Jeg er en celebrity - Få mig væk herfra', hvor kendisser er fløjet ned til strabadser i den vilde sydafrikanske jungle. TV3’s pressechef beroliger med, at de ikke laver lige så vilde koncepter som det franske ’Dropped’, og at sikkerheden altid er i højsædet.

- Vi har haft folk til at hoppe ud af helikoptere, men det var ekstremt sikkerhedstestet, så vi var hundrede procent sikre på, at det ikke var farligt at udsætte folk for, siger Søren Hedman

Showet 'Dropped var tiltænkt at skulle udfordre kendte sports-folks fysiske og psykiske grænser.  De skulle slippes løs i ødemarken for at demonstrere deres overlevelsesevner.

Vært for overlevelsesprogrammet Louis Bodin understregede for nylig i et interview med den franske radiostation RTL, at reality-programmets deltagere var klar til udfordringerne:

- Vi har fået folk, som har slået rekordpræstationer langt over gennemsnittet, det er klart. De har evnen til at tilpasse sig i alle former for terræn, lød det.

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere