Ekstra Bladet fandt dem: Danske kvinder på flugt med fem børn i Brasilien

Efterlyst af Interpol: - Danmark bryder menneskerettighederne, siger to danske mødre, der har søgt asyl i Brasilien

(Redigering: Martin Ekelund)

BELÉM (Ekstra Bladet): Efter ugers research er det lykkedes Ekstra Bladet at skabe kontakt til og møde de to danske kvinder Angelina Mathiesen og Lisbeth Markussen, der har bortført deres i alt fem børn til Brasilien.

Mødet finder sted i Belém, hovedstaden i den brasilianske delstat Pará beliggende 160 kilometer syd for Ækvator.

Kvinderne har for nylig søgt asyl i Brasilien, hvor de efter eget udsagn brændende ønsker sig at lade deres børn vokse op.

– Danmark bryder lovgivningen og menneskerettighederne, siger Lisbeth Markussen, hvis eksmand ved Statsforvaltningen senere har fået tildelt forældremyndigheden over de tre børn.

Det samme gælder Angelina Mathiesens eksmand, som desperat håber på at se deres børn igen.

Angelina Mathiesen (th) og Lisbeth Markussen taler ud på deres skjulested. Foto: Carsten Norton Krimi Danske mødre og fem bortførte børn jages af Interpol: Vi kommer aldrig hjem

Ud over mødrenes modvilje har asylsagen sat endnu en forhindring op for en genforening. Mens sagen behandles, har kvinderne og børnene fået papirer, så de midlertidigt kan opholde sig i Brasilien lovligt.

Lisbeth Markussen forlod Danmark i sommeren 2015 under påskud af at skulle på ferie med sine og eksmanden Rico Markussens tre børn, Johanne, Sigurd og Kristian. Mor og børn opholdt sig i en periode i Peru, men rejste for to år siden ind i Brasilien.

Hendes sag fik stor bevågenhed i forbindelse med et dokumentarprogram bragt i DR.

Se også: Efter bortførelse: Nu gransker politiet dokumentar-program

Angelina, som tidligere hed Malene Valiant Vestergaard, forlod Danmark i marts 2016 med børnene Aia og Leonardo, som hun har med henholdsvis Peter Lawaetz og Vladimir Valiant Todorovski.

Hun blev i september efterlyst med signalement og billede efter et halvt års forgæves politiefterforskning.

Hverken danske eller brasilianske myndigheder har formået at finde frem til børnene og mødrene, som fædrene og den danske stat ønsker deporteret fra Brasilien til Danmark.

Seneste Nyt
Mest læste
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen