Elev fik 'fødselsdagstæsk': - Det er svært at forsvare

Bortvisningen er en alt for hård straf, mener den 16-årige teenager, der i november lod sig tæske af en gruppe drenge til sin fødselsdag

Se videoen af det voldsomme ritual her. (Privatoptagelse)

Det gik langt over stregen og var et brud på de interne regler, da ti drenge tildelte en skolekammerat 16 sekunders tæsk til hans fødselsdag, mens de filmede det.

Samfund - 3. dec. 2018 - kl. 16:47 Gymnasieelever bortvist: Gav 16-årig tæsk for sjov

Sådan lyder forklaringen bag bortvisningen af syv af de elever, der deltog i seancen, lyder det fra rektor på Roskilde Katedralskole, Claus Niller Nielsen, i et brev, som TV2 har fået indsigt i.

Selv har eleverne fastholdt, at de uddelte 'fødselsdagstæskene' for sjov. Den 16-årige fødselar har også understreget, at han var med på den voldelige leg, og derfor er sagen nu droppet hos politiet. 

Spillereglerne var aftalte
Men på Roskilde Katedralskole ser man så alvorligt på sagen, der har fået landsdækkende interesse, at syv elever nu er bortvist permanent. Den 16-årige teenager, som det gik udover, er indtil videre den eneste person, som er velkommen tilbage på gymnasiet.

Ham har TV2 talt med. Lawend Blend Bamarne anerkender, at videoen, der har ført til bortvisningen, virker voldsom, men han fastholder, at der er tale om en leg, som alle implicerede var med på.

- Det, som vi betragtede som leg og rene drengestreger, er desværre kommet fuldstændig ud af proportioner. Det er svært at forsvare noget, der ligner voldelig adfærd, men det har virkelig ikke været andet end leg, hvor spillereglerne var simple og aftalt forinden, siger Lawend Blend Bamarne til TV2.

Den foklaring giver rektor Claus Niller Nielsen dog ikke meget for. Det betyder ligeledes ikke noget for ledelsen på Roskilde Katedralskole, at politiet har frafaldet alle sigtelserne, skriver han i brevet til de bortviste elever:

'For skolen er det ikke afgørende, om sagen får eller ikke får et strafferetligt efterspil: Skolen tolererer under ingen omstændigheder vold blandt studerende eller andre, der har adgang til skolen'.

Artiklen fortsætter under billedet...

Den elev, der fik fødselsdagstæsk fortæller, at slagene ikke var hårde. De andre markerede kun slagene og slog ikke rigtigt, forklarer han. Screendump
Den elev, der fik fødselsdagstæsk fortæller, at slagene ikke var hårde. De andre markerede kun slagene og slog ikke rigtigt, forklarer han. Screendump

Fare for gruppepres
Rektor Claus Niller Nielsen forklarer også i brevet, at bortvisningen sker, fordi ledelsen ser det som 'skærpende omstændigheder, at episoden foregik på skolen, og at den er gået viralt'.

Ekstra Bladet har tidligere været i kontakt med Helle Rabøl Hansen, der er ph.d. og jurist med speciale i mobning og marginalisering ved Aarhus Universitet.

Hun bakker op i den hårde linje på Roskilde Katedralskole, fordi det noget særprægede ritual langt fra er et enestående tilfælde.

- Ritualet er fuldstændig klassisk og enormt udbredt, siger hun til Ekstra Bladet og understreger samtidigt, at der nemlig kan være en glidebane, hvis man ikke skrider ind, selvom der er tale om aftalt spil:

- Det er et spørgsmål om, at man lider under gruppekulturen. På godt og ondt tager man det som en betingelse for at være med i et fællesskab. Man tør ikke stå alene, og derfor accepterer man ting, som man normalt ikke ville gøre.

Flere af forældrene til de bortviste elever har valgt at klage over beslutningen til Roskilde Katedralskole.

Situationen blev optaget på video, og denne video blev efterfølgende delt på diverse sociale medier. PRIVATFOTO Samfund - 27. nov. 2018 - kl. 09:15 Syv elever smidt ud af skole efter fødselsdagstæsk: Offeret bortvist midlertidigt

112 - 20. nov. 2018 - kl. 16:11 Elev fik bizarre fødselsdagstæsk: Nu slipper de for straf

Se også: Mystik om politisag på Roskilde Katedralskole: 11 elever sendt hjem

Se også: Bizart ritual: Elever tæskede fødselsdagsbarn

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere