Emilie Meng-sagen: Traktorfører aldrig fundet

Der gik 10 måneder, før politiet fortalte om en lys bil, og det fik et vidne til at huske en iagttagelse

Vidner skal ifølge tidligere drabschef Ove Dahl afhøres så hurtigt som muligt. Her taler vi med ham om netop Emilie Meng-sagen.

På trods af at en traktorfører blev efterlyst som muligt vidne i Emilie Meng sagen blev flere traktorejere nær den sø, hvor pigen blev fundet, først opsøgt af politiet i januar 2019.

Det er et af punkterne i en tv-dokumentar om efterforskningen af Emilie Meng-sagen, hvor 3. og sidste afsnit vises mandag aften på DR1.

Som omtalt talrige gange tidligere frigav politiet i maj 2017, at en lys bil, muligt en Hyundai eller lignende var blevet filmet på Korsør station klokken 0407 den morgen Emilie forsvandt 10. Juli 2016.

Politiken Analyse har blandt andet undersøgt telemasterne i området omkring Korsør Station, hvor Emilie Meng forsvandt. Foto: Ritzau Scanpix. 112 - 18. okt. 2019 - kl. 21:44 Politiet kan være blevet vildledt i Emilie Meng-sag

Politiet forklarede blandt andet, at der havde været tale om en meget grynet overvågningsvideo. Den var gennem udenlandske teknikere og førte til rekonstruktioner med forskellige biltyper , der blev kørt forbi det selvsamme kamera, før man havde et klarere billede af hvilken vogn, der var tale om .

Kvinde så håndværkertype
Offentliggørelsen af den lyse bil førte til, at en kvinde huskede at have kørt forbi Regnemarks Bakke ved Borup, hvor Emilie et halvt år forinden var blevet fundet i en sø.

Kvinden havde set en mand, ’en håndværkertype’, blev det beskrevet, der bar noget tungt ud fra en lys bil med bagklappen åben. Politiet undersøgte hendes forklaring og fandt frem til, at iagttagelsen vitterligt var fra samme morgen, Emilie var forsvundet, 60 kilometer væk i Korsør. Kvinden fortalte, at hun havde kørt langsomt bag en traktor, og det fik politiet til at efterlyse traktorføreren. Han kunne også som forbipasserende have set manden ved den lyse bil uden at vide, at det var vigtigt. Men traktorføreren er aldrig blevet fundet.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Emilie Meng var efterlyst i et halvt år, før hun blev fundet dræbt i en sø ved Regnemark Bakke 60 kilometer fra Korsør Station, hvor hun sidst blev set. Privatfoto
Emilie Meng var efterlyst i et halvt år, før hun blev fundet dræbt i en sø ved Regnemark Bakke 60 kilometer fra Korsør Station, hvor hun sidst blev set. Privatfoto

Emilie Meng var efterlyst i et halvt år, før hun blev fundet dræbt i en sø ved Regnemark Bakke 60 kilometer fra Korsør Station, hvor hun sidst blev set. Privatfoto 112 - 12. okt. 2019 - kl. 14:30 To betjente efterforskes i Emilie Meng-sagen

Imidlertid var det først i år, at flere traktorførere i området blev opsøgt af politiet og spurgt til om de kunne have kørt på den strækning forbi søen den morgen 10 .juli 2016 , fremgår det af DR’s program.

Traktorejer John Schmidt siger således, at han i januar 2019 fik besøg af politiet, der gav ham en seddel om, at de søgte føreren af en traktor eller et lignende langsomt-kørende køretøj , som havde kørt på Vestre Ringvej den pågældende morgen i 2016.

Møde med minister
Familiens Mengs bistandsadvokat Mai-Brit Storm Thygesen siger, at hun har haft undret sig over, at man ikke havde fundet den traktorfører, da traktorer oftest ikke kører over meget lange strækninger. Men hun vender i programmet pilen retur mod den tid, der gik før politiet offentliggjorde oplysningen om den lyse bil ved Korsør Station. Den oplysning, som fik hukommelsen på gled hos det kvindelige vidne ved Regnemars Bakke og dermed også oplysningen om traktorføreren, hun havde kørt bag.

Politiet mener, at den vogn, som blev filmet af et overvågningskamera den 10.juli sidste år ved Korsør Station er en lys  Hyundai I30, model 2011-2016, hatchback - eller en vogn, der ligner meget. Modelfoto af bil: Politiet
Politiet mener, at den vogn, som blev filmet af et overvågningskamera den 10.juli sidste år ved Korsør Station er en lys Hyundai I30, model 2011-2016, hatchback - eller en vogn, der ligner meget. Modelfoto af bil: Politiet

En ny dokumentarudsendelse på DR om Emilie Meng sætter fokus på politiets efterforskning, der kritiseres for at være mangelfuld i begyndelsen. Privatfoto: DR 112 - 7. okt. 2019 - kl. 18:52 Politi om Emilie Meng-sagen: Visse efterforsknings-skridt blev ikke taget
Familien havde i sommeren 2018 et møde med daværende justitsminister Søren Pape Poulsen med kritikpunkter i sagen. I en redegørelse til justitsministeren fremgår det af DR’s program, at billedet af bilen fra Korsør var stærkt pixileret, at man fik eksterne eksperter på, og at man i foråret 2017 foretog rekonstruktioner med bil-typer.

- Det giver ikke mening, at det har taget så lang tid, siger familiens advokat dog.

Igangsatte gennemgang af sag
Sydsjællands Politi, som står for efterforskningen skriver til DR, om offentliggørelsen af den lyse bil, at det altid er en politifaglig vurdering hvornår man indvier befolkningen i viden tilknyttet efterforskningen.

- Der bør skelnes mellem, hvornår politiet bliver opmærksomme på bilen, og hvornår politiet oplyser offentligheden om denne. Her vurderer vi, at der er risiko for at gerningsmanden vil kunne drage nytte af detaljerede oplysninger om, hvornår politiet har været i besiddelse af denne viden, hvorfor vi ikke af hensyn til efterforskningen har mulighed for at uddybe det nærmere, står der.

I 2018 blev der nedsat en såkaldt ’peer review ’ undersøgelse af Emiliesagen, hvor nye efterforskere, analytikere og specialister lavede en fornyet gennemgang af efterforskningen. 

Emilie Meng forsvandt, da hun ville gå hjem fra Korsør Station efter en bytur. Hun blev fundet næsten et halvt år senere, juleaftensdag 2016  i en sø i Regnemarks Bakke ved Borup på Midtsjælland af en hundelufter.

Politiet har ikke frigivet oplysninger om omstændighederne ved ligfundet, og  hvordan Emilie Meng blev dræbt.